Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Ако до утре не се постигне съгласие между БФС и НЗОК, от 1 април аптеките няма да отпускат лекарства по Каса

OFFNews 30 март 2023 в 16:19 782 0

аптека

Снимка Александра Маркарян

Тема в развитие

Ако до утре (31 март) Българският фармацевтичен съюз (БФС) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) не се споразумеят, от 1 април аптеките няма да отпускат лекарства по Каса, освен ако пациентите не ги заплатят сами. 

Това заяви пред журналисти Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз, по повод блокираните преговори между БФС и НЗОК. Преговорите по подписване на анекс към договора между съсловната организация и здравния фонд спряха, заради нови предложения на НЗОК, които се оказаха неприемливи за фармацевтите.

Преди дни от БФС изразиха обявиха, че не приемат отпадането на чл. 17 от договора им с НЗОК, който постановява, че аптеката може да отпусне по-малко от предписаното количество лекарство, ако пациентът изрази желание и съгласие. От НЗОК настояват тази възможност да отпадне, за да се спазва стриктно изписаната от лекар терапия.

От БФС настояват действието на сегашния договор да бъде удължено до края на април, а от НЗОК искат срокът да бъде удължен до края на май. Маринов допълни, че становището им е изпратено до премиера, до министъра на здравеопазването, до Надзорния съвет на НЗОК и до и. д. управителя на НЗОК, но засега няма разговори с никого.

Той припомни, че фармацевтите не приемат и друго предложение на НЗОК, според което ще трябва да подават данни за верифицираните от тях лекарства и към НЗОК. Сега те подават тези данни към системата за верифициране. По думите на Маринов НЗОК има право на достъп до данните от тази система и не е нужно фармацевтите да бъдат натоварвани и с тази дейност.

Запитан защо не всички аптеки верифицират лекарствата Маринов обясни, че липсва контрол и затова от съсловната организация предлагат, ако аптеката не верифицира лекарствен продукт, НЗОК да не ѝ го плаща.

"Ние не сме контролен орган, за да можем да накараме всички аптеки да верифицират лекарствата, които продават, подчерта той.

В сряда от здравния фонд изпратиха писмо до БФС с настояване анексът да бъде сключен 31 май, като в този период преговорите между двете страни да продължат.

Коментар по темата направи и председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, той подчерта, че терапията се обсъжда между лекар и пациент, в лекарския кабинет, в противен случай може да бъде нанесена вреда на пациента. Според него възможността пациентът да поиска по-малко количество от предписаното от определен медикамент, означава, че терапията му не е спазена. Той добави, че трябва да има гаранции, че лекарствата, които се дават от аптеката не са фалшиви и това може да бъде гарантирано с верифицирането на лекарствата.

По думите му обаче тази верификация в момента се извършва формално, тъй като половината от аптеките не чекират опаковките.

Липсата на лекарства не е проблем на лекарите или на пациентите, каза още д-р Маджаров и припомни, че преди години е било разрешено на аптеките да не поддържат необходимите количества, а само колкото преценят. Това право се използва като аргумент, че липсва дадено лекарство и трябва да бъде заменено с друго, допълни д-р Маджаров.

В крайна сметка се оказва, че лекарят си мисли, че лекува пациента по един начин, а се пести от терапията, коментира още той.

Информацията за наличностите на лекарства се крие от лекари, пациенти, крие се и от аптеките. Това се отразява върху лечението на пациентите. Някой е разрешил да бъде тайна какви количества лекарства има в страната, каза д-р Маджаров.

По повод отказа на БФС да приеме предложението на НЗОК за верификация на медикаментите при отпускането им в аптеките, той подчерта, че в момента в аптеката няма никаква верификация дали си получил три или две опаковки от лекарство.

"Това не се вижда и при е-рецепта, вижда се само предписанието, не се вижда какво е отпуснато в аптеката. В кабинета на лекаря задължително се иска подпис на пациент, а в аптеката, където се отпускат медикаменти за стотици и десетки хиляди левове не се изисква подпис. Пациентът може да излезе с един препарат, а магистър-фармацевтът да отчете три пред Касата, което се случва, каза още шефът на Лекарския съюз.

По-късно днес от НЗОК съобщиха, че утре, 31 март, в централното управление на здравния фонд ще се проведе среща между Касата и Фармацевтичния съюз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews