Колко често да ядем, за да сме слаби?

OFFNews 14 август 2019 в 15:05 19710 0

Снимка Pixabay

Искаш да отслабнеш – яж по малко и начесто. Този съвет е почти универсален за хората, които искат да се отърват от излишните килограми, да поддържат добра фигура и да ускорят метаболизма си. Наистина ли този вид хранене работи при всички и във всяка ситуация?

Какво казва науката?

През 2017 г., в Science Daily, бяха публикувани резултати от изследване, които учудиха всички. Оказа се, че 50-те хиляди доброволци, които в рамките на научен експеримент са се хранили 6 пъти дневно (по системата "малко и начесто") са наддали повече от другите участници. Най-малък „прираст“ имали хората, които са се придържали към класическото правило за триразово хранене. 

Да ядем по-малко или по-рядко – това е въпросът

Едва ли е необходимо да променяме режима си на хранене и да се връщаме към схемата – закуска-обяд-вечеря. Специалистите са единодушни, че няма универсален хранителен режим.

Да, изследването показва, че триразовото хранене е за предпочитане, но най-добър ефект би имало, ако се вземат предвид индивидуалните особености на организма. Първото, на което трябва да обърнем внимание, е чувството на глад.

За да съставим собствен хранителен план, е полезно, поне за седмица, следвайки обичайния си ритъм на живот, да се вслушваме в сигналите на тялото си и да отбележим кога изпитваме чувство на глад. Важно е да не забравяме редовно да пием вода (за да не бъркаме глада с жаждата) и да разграничим глада от скуката (когато хапваме, защото няма какво друго да правим).

Ако си водим такъв дневник поне седмица, можем с относителна точност да определим колко често организмът ни се нуждае от храна.

Следващата стъпка е постепенното увеличаване на активността. Ако искаме да отслабнем, трябва да горим повече калории, отколкото си набавяме с храната – звучи като Параграф 22. И ако за бързо отслабване най-добрата стратегия е ограничаване в храненето, за устойчив резултат трябва да съчетаваме разумната физическа активност със здравословна диета.

Не кога, а как

Ако попитаме диетолозите, ще ни кажат, че е важно не само кога и колко ядем, а и как го правим. Бавното, съсредоточено хранене, което не е съпроводено с гледане на телевизия, четене на книга или сърфиране в интернет, ще ни помогне да не пропуснем сигналите на засищане и да изядем толкова, колкото ни е нужно.

Освен това много полезно е да определим и в кои случаи преяждаме или избираме по-вредни храни – дали става дума за стрес или недоспиване. Изборът на повече или по-малко здравословно меню се влияе и от степента на физическа активност или липсата на свободно време.

Ако вземем предвид всички споменати предпоставки, можем да направим режима си на хранене и хранителните навици по-здравословни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови