Как трябва да се хранят бременните жени, бебето и прохождащото дете

Нова книга помага на майките в избора на здравословна храна

ОFFNews 03 януари 2018 в 12:09 52885 0

Правилното хранене е от съществено значение за здравето на всяка бременна жена, както и за новороденото. Първите стъпки в родителството обаче повдигат много въпроси: Кои са истинските и полезни храни сред многото хранителни продукти на пазара? От какви хранителни вещества се нуждае бебето? Кога и как да започнем със захранването? Как да приготвяме домашна храна на бебето, без това да ограничава времето ни с него?

На тези и много други въпроси, свързани с кърменето, захранването и избора на храна, дава отговор второто допълнено и преработено издание на „По-здрави бебета“ от един от най-популярните нутриционисти в България –

Магдалена Пашова.
Споделяйки знанията си като специалист по хранене от Института по природосъобразно хранене в Канада и практическия си опит като майка в България, Магдалена предлага ценни съвети, които да помогнат на тепърва сблъскващите се с родителството майки и бащи.

„По-здрави бебета“ е книга, съобразена с официалните препоръки на СЗО, НЦОЗА и АПА.

Прочетете откъс от "По-здрави бебета" в следващите редове.

Увод

Когато започнах да изучавам нутриционистика1, все още не знаех, че това ще се превърне в моя професия и призвание. Осъзнавах значението на храната за здравето и бях объркана от огромното количество напълно противоречаща си информация за това кое е здравословно и кое не. Да консумирам ли месо, или не? А млечни продукти? Да закусвам или да не ям нищо до обяд? Да готвя или да ям само сурова храна?

С партньора ми планирахме да имаме дете и исках да намеря отговора на тези и още много въпроси, преди да стана майка. Обучението ми в Канадския институт по холистично хранене (CSNN) промени много от разбиранията ми за храната и храненето, а промените, които осъществих в собствения си хранителен режим, ме направиха по-здрава и заредена с енергия откогато и да е било преди.

Започнах да практикувам активно професията си малко след раждането на дъщеря ми, вдъхновена от желанието да помогна на повече хора да открият ползите за здравето от пълноценното и балансирано хранене. Разработих специални програми за бъдещи родители, бременни жени, майки и малки деца, защото осъзнавах огромната нужда от информация за храненето през тези периоди, както и трудностите, с които се сблъскват младите родители днес.

За книгата

Реших да напиша тази книга, за да споделя опита си и да помогна на повече родители не просто да осъзнаят значението на храната за здравето на децата си, а и да им бъда полезна в избора на храна през ключовите първи две години от живота на детето им.

Книгата е посветена на храненето през първите две години не само защото те са основополагащи, а и защото през тези години ние, родителите, имаме най-пряко влияние, избирайки какво и как да ядат децата ни. По-късно се намесват други фактори и влияние, като институции (ясли и детски градини), общество (детски центрове и площадки), маркетинг на вредни детски храни, а и самото дете става по-самостоятелно в поведението и избора си на храна.

Съвсем естествено подходът в храненето след втората година се променя и е тема на друга книга.

В Първата част на настоящата книга ще научите повече за това как храната влияе на детското здраве и защо изграждането на хранителни навици започва много преди детето да може да се храни самостоятелно. Ще научите какво означава истинска храна, и ще се запознаете с основните хранителни групи, от които се нуждаят децата, за да са по-здрави. Поотделно ще се спрем на времето, предхождащо раждането на детето, на значението на кърменето, на същинското захранване между 6 и 12 месеца, както и на храненето на прохождащото дете между 12 и 24 месеца. Последната глава на Първа част е посветена на холистичното отношение към детското здраве, включващо други значими фактори, като движение и игри, стрес, сън и почивка.

Втората част на книгата е с практическа насоченост. В нея ще откриете съвети за приготвяне на домашна храна за заети родители, насоки за подбора, пазаруването и приготвянето на основните групи храни и примерни рецепти, подходящи както за деца между 6 и 24 месеца, така и за цялото семейство. В края на Втора част ви предлагам примерна схема за захранване с информация за уменията за хранене, енергийните потребности, последователността на въвеждане на нови храни и примерно разпределение на дневните хранения за всеки от периодите 4 – 6 месеца, 7 – 8 месеца, 9 – 12 месеца и 12 – 24 месеца.

Първоначалното издание на книгата в края на 2014 г. беше посрещнато с голям интерес от младите родители, защото тя беше една от малкото на пазара и единствената от български автор, която говореше за необходимост от промяна и осъвременяване на остарелите практики при захранването, каквито са водата със захар, ранното захранване с плодови сокове, попарата и прекаляването със зърнени храни за сметка на плодове, зеленчуци и полезни мазнини. Няколко тиража на книгата свършиха бързо и това само ни доказа колко важна е темата за родителите, които искат да взимат активни и информирани решения за захранването на бебето и за пълноценното хранене на семейството си.

Науката за хранене е една от динамично развиващите се съвременни науки, в която почти всяка година нови проучвания стават причина за осъвременяване на разбирания, насоки и препоръки. Всичко това се отнася и за периода на захранване. Към първоначалното издание на книгата разпространени бяха препоръките за късно захранване с храни алергени, както и за по-дълго предлагане на гладко пасирана храна на бебето. През последните години на база по-нови проучвания се наложи разбирането, че за намаляване риска от хранителни алергии е препоръчително храните алергени да бъдат въведени в малки количество преди навършване на годинка и по възможност в периода, когато бебето все още е кърмено, а за насърчаване на дъвкателните и говорните умения е добре в рамките на първите 12 месеца бебето да премине от течна храна (мляко) през гладко пасирана храна (пюрета и каши), гранулирана консистенция (едро смлени пюрета и каши) до храна на парченца, намачкана храна и храна за ядене с пръсти.

Именно тези по-нови разбирания са отразени във второто разширено и допълнено издание на книгата от края на 2017 г. Допълнително в него е включена нова и по-подробна информация за хранителните потребности на бебето и прохождащото дете, за кърменето и адаптираните млека, за различните нежелани реакции, които могат да възникнат при захранването, за видовете алергии, за подбора на продукти, приготвянето и съхранението на домашна храна. В книгата има и над 10 нови таблици с практическа насоченост, включително таблица за препоръчителните дневни дози на витамини, за индекса на телесната маса, за количеството млечно хранене през първата година, за свойствата на различни пробиотици и др.

Препоръките в книгата са съобразени с официалните препоръки на СЗО, НЦОЗА, УНЦИЦЕФ и Американската академия по педиатрия (ААП), като при наличие на различия в тях разликите са отбелязани. В същото време книгата съдържа позицията ми по отношение на захранването като възпитаник на CSNN, личния ми опит като майка и наблюденията ми върху опита на стотици други жени, с които имах удоволствието да се запозная и да разговарям през последните пет години.

Надявам се всичко това да направи книгата полезен справочник за вас, интересуващите се родители, като ви призовавам да бъдете активни, да търсите отговори и да взимате информирани решения. Подчертавам, че книгата е само с информативен и насочващ характер. Онова, от което е най-важно да се водите, са интуицията ви, сигналите на собственото ви бебе, както и препоръките на вашия педиатър, който особено през първата година ще следи отблизо растежа и развитието на бебето ви. Във връзка с това ви съветвам да се доверите на лекар, който се интересува от модерните тенденции в областта на храненето и споделя възгледите ви за значението на кърменето и захранването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !