Волейболната султанка на Турция със синята коса

OFFNews 14 януари 2020 в 12:57 5527 0

Спортните фенове, които проследиха олимпийската квалификация при жените в Нидерландия, бяха силно впечатлени от яркото присъствие на игрището на една от турските волейболистки.

Мерием Боз (б.а. фамилията ѝ означава "сив") нямаше как да остане незабелязана не само с представянето си край мрежата, а и заради боядисаната си в синьо коса, което е нейна запазена марка. Заради ексцентричната си и подчертано тийнейджърска външност Боз все още минава за млада надежда дори в очите на следящите женския волейбол, но истината е, че тя е в разцвета на кариерата си и от години е водеща фигура в този спорт в Турция.

Боз е родена преди 31 години и се радва на изключителна популярност в родината си. В квалификацията в Апелдоорн тя почти еднолично класира Турция на финала срещу Германия с фантастичните 36 точки срещу Полша в продължила 144 минути драма. В решителния мач Боз беше по-скромна с 5, но това позволи на другата звезда на южните ни съседи Еда Ердем да запише срещу името си 14 точки.

Турските сайтове отговориха с подробни данни за кариерата и биографията на Боз на засиления интерес към личността ѝ.

Тя е родена на 3 февруари 1988 година в анадолския град Ескишехир, който в туристическите справочници е описван като "Градът на Настрадин Ходжа". Името му означава "Стария град". Характерното за него е, че част от улиците са превърнати в канали, по които се движат гондоли като във Венеция.

В справочниците се посочва също, че голяма част от местните жители са преселници от България, което означава, че може би във вените на Боз тече и някакъв процент българска кръв.

View this post on Instagram

pure love ???? #mario

A post shared by Meryem BOZ #13 (@mrymboz) on

Тя стартира кариерата си в местния Ексишехир ДСИ Бентспор през 2001 година, но след един сезон се мести в Илер Банкасъ. Следва трансфер в Полша, но животът в чужбина не май ѝ понася и тя се завръща в Турция, където се обръща изключително внимание на женския волейбол.

View this post on Instagram

Gölgelik ????????????☀️

A post shared by Meryem BOZ #13 (@mrymboz) on

В момента тя е играч на амбициозния Айдън ББСК, където идва след престой в гранда Галатасарай. Висока е 194 см и играе на поста диагонал на разпределителя.

Боз е била водеща фигура във всички възрастови гарнитури на Турция, което показва постоянство в развитието й. Достигането на олимпиадата в Токио обаче е своеобразен връх в кариерата ѝ след сребърните медали от Евро 2019, на което Турция беше съдомакин заедно с Унгария, Полша и Словакия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови