България запазва София Оупън и разширява международния тенис календар

OFFNews 20 май 2021 в 16:37 1915 0

Снимка БФ Тенис

ATP турнирът „София Оупън" остава в столицата и през 2021 г. въпреки трудностите за организирането и конкуренцията на големи европейски градове, които искат да станат домакини на престижната надпревара. Турнирът от категория АТР 250 на твърд корт в зала „Арена Армеец" ще се проведе от 27 септември до 3 октомври.

Тази новина съобщи председателят на Българската федерация по тенис Стефан Цветков пред делегатите на редовното годишно Общо събрание, което се проведе днес в ТК „Локомотив" (Пловдив).

„Важното е, че запазихме този турнир, който е лицето на нашия спорт в България и пред света. Той и Световната купа по ски в Банско са двете най-големи международни състезания, които се провеждат в нашата страна и носят огромен престиж", заяви Цветков.

В речта си пред делегатите той обяви, че въпреки трудностите за 2021 г. е подсигурен и достоен международен спортен календар в България. Успешно са завършили преговорите за други надпревари. Ще се проведат общо шест турнира (по три за мъже и жени) от сериите ITF World Tour във вилно селище Санта Марина край Созопол. Ще има турнир от същата категория и във Варна, а също така през лятото ще се проведат и две или три нови UTR турнира, чиито домакини ще се определят допълнително.

„Световната здравна криза нанесе тежки икономически отражения и върху дейността на БФТ. Част от спонсорите се отказаха от ангажиментите си, други редуцираха сумите, с които подпомагаха проектите за развитие на масовия спорт и младите тенис таланти – заяви Цветков. – Въпреки това, благодарение на засилена финансова дисциплина, успяхме да реализираме по-добри нетни финансови резултати спрямо 2019 г. БФТ бе и една от малкото федерации, които успяха да организират и проведат (в партньорство със своите членове) основните състезания от зимния и летния спортен календар през 2020 г., начело със „София Оупън", но също и 10 международни турнира (на Tennis Europe и ITF)."

Стефан Цветков призова представителите на клубовете за решителна и всеотдайна работа. За повече самостоятелност и инициативност в работата по места на самите клубове, които да получават пълна подкрепа и съдействие от офиса на БФТ.

„Трябва да сме обединени въпреки факта, че имаме различия по някои въпроси. Нашият спорт е сред водещите в страната и се надявам всички да положим усилия да го направим още по-привлекателен, още по-масов, още по-престижен за подрастващите тенисисти", завърши Цветков.

Делегатите на Общото събрание приеха програма за балансиране на бюджета до края на 2021 г., като същевременно се реши, както и през 2020-а, парите от бюджета за спорта за високи постижения – 730 000 лв., да бъдат насочени към развитие на талантливите български тенисисти и за участието им на състезания от държавния и международен спортен календар.

Общият бюджет на БФТ за 2021 г. е в размер на 2.1 млн. лв. От тази сума постъпленията от спортното министерство (ММС) са в размер на 922 000 лв., а останалите са средства, осигурени от БФТ.

Като един от най-важните опорни стълбове в работата на БФТ бе посочен Българският национален тенис център (БНТЦ). В момента се провеждат преговори с ММС за 20-годишен договор за ползване на БНТЦ, като ще се направи пълен реорганизационен план за работата на Центъра, за да се превърне той в истински дом на тениса.

Общото събрание изпълни желанието на Цветан Михов да бъде освободен като член на УС поради ангажименти, които не му позволяват да отделя от личното си време. За нов член бе избран бившият футболен национал, а сега бизнесмен – Веселин Балевски, който вече веднъж е бил член на УС (през 2010-2013 г.).

Сред дългосрочните цели на БФТ, посочени от председателя Стефан Цветков, е и оптимизиране и подмладяване на Управителния съвет. На следващото общо събрание, което ще е вероятно в края на тази година или в началото на 2022 г., ще бъдат предложени млади бивши тенисисти, които сега развиват бизнес, за да се превърнат в ядро на един активно работещ УС на БФТ.

Предстои да бъдат създадени реални регионални структури на БФТ с участието на местни бизнесмени, които да подпомагат тази дейност. Същевременно ще бъде подобрена и засилена комуникацията и съвместната работа с общините. Клубовете по места ще получат пълно съдействие и консултации, за да може да станат конкурентни на пазара за спортни услуги и съответно да имат възможност да инвестират в своите талантливи състезатели.

На събранието бе изтъкнато, че в момента БФТ е в преговори с образователното министерство (МОН) за стартиране на програма „Тенис в училище" от началото на учебната 2021-2022 г.

Делегатите на събранието се обединиха около становището да се разработи програма, която да извади по-явно на показ пред обществеността водещата роля на тениса сред спортовете в България. Както изтъкна Стефан Цветков пред представителите на клубовете, в момента тенисът е в трета категория за държавно финансиране, независимо от големите си успехи на всички нива, което се дължи най-вече на спецификата на отчитане на тези успехи според критериите на ММС.

Бяха приети и промени в устава. Сред тях бе присъединяването към Антидопинговата конвенция и прилагане на юрисдикцията на Спортния арбитражен съд (CAS) в Лозана, а също и решението, че падел тенисът и електронните тенис спортове ще бъдат администрирани от БФТ. От края на април българската федерация по тенис вече е и член на Международната падел федерация (IPF).

Бе изготвен и приет проект за Етичен кодекс на федерацията по тенис.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови