Тенисистка с аутизъм прави фурор на и извън корта

OFFNews 25 септември 2017 в 15:06 4928 0

Едва ли сте чували името на 26-годишната американска тенисистка Британи Талярени, която прави фурор в турнирите за хора с интелектуална инвалидност или по-популярни с названието "без ограничения". Момичето се е родило с тежка форма на аутизъм.

Родителите й се били превърнали в зомбита от недоспиване, докато е била в ранна възраст. Британи се е будела посреднощ и с часове е крещяла и се е удряла по главата. Нищо не е било в състояние да я успокои, освен по-големият й брат Ей Джей, когото Катрин и Майкър Талярени будели, за да дойде при сестра си. С напредването на възрастта проблемите ставали повече. Детето не можело да се храни самостоятелно, трудно се движела, изпадала в истерия.

Лекарите предписали успокоителни, хормонални таблетки, витамини и посъветвали да я пратят на детска градина. Съветите не помогнали особено. Родителите завели Британи на подробни изследвания,където й поставили диагноза тежка форма на аутизъм с нарушение на слуха и диспраксия (синдром на несръчното дете, която се разделя най-общо казанона орална и моторна). Започнала терапия, която дала резултат.

На шестгодишна възраст Британи проговорила и се научила да държи лъжица в ръка. Мъките на семейството продължили до 15-ата й година, когато случайно открили, че има талант за тенис. Тя попаднала на тренировка на брат си и се включила с успех. Макар да не можела да си връзва връзките, това не й пречело да държи здраво ракетата и да връща топката от форхенд като Анди Мъри, по думите на основателя на движението "Атлети без граници" Бари Холман.

Британи започва да участва в турнири от 18-годишна и през 2014 постига първия си международен успех, като печели световното първенство под егидата на INAS (Международната федерация за хора с интелектуална инвалидност) във Франция. Тя става пример за подражание, а майка й се гордее с постиженията й.

Любимият филм на тенисистката е "Разплата" с Бен Афлек, в който той изпълнява ролята на счетоводител-аутист, който пере парите на мафията. Аутизмът не пречи на Британи да е отворена към света. Тя дарява спечелените хиляди долари от наградния фонд на турнир във Флорида за оцелелите след масовото убийство в Орландо през юни 2016 година. Тогава бяха убити 50 души и ранени други 53 посетители на нощен гей клуб. За постъпката си девойката получи престижната награда ESPY Award.

Сред най-известните спортисти с форма на аутизъм е и футболистът Лионел Меси. Той е страдал от синдрома на Аспергер. Справка в Уикипедия показва, че това е психично разстройство, характеризиращо се със значителни трудности в социалното взаимодействие и невербалното общуване, съпътствани от ограничени и повтарящи се модели на поведение и интереси. То се отличава от други разстройства от аутистичния спектър по относителното запазване на езиковото и познавателно развитие. Макар и да не са задължителни за диагнозата, често се наблюдават също физическа несръчност и нетипична употреба на езика.

За хората, имащи синдром на Аспергер често е типичен силен, почти маниакален интерес към дадена област. В случая с Меси това е футболът, което беше подчертано от бразилската легенда Ромарио преди време.

"Синдромът на Аспергер позволява на Меси да се концентрира изключително върху футбола и да отделя малко внимание на останалите неща. Исак Нютон и Алберт Айнщайн са имали подобна разновидност на аутизма. Надявам се и Меси да развие таланта си като тях и да ни показва прекрасен футбол", написа през 2013 година Ромарио и се оказа пророк, тъй като действително аржентинецът не спира да изумява.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови