ВСС обсъди сигнала на Сарафов срещу Гешев, но не изслуша шефа на следствието (обновена)

Пипат главния прокурор за записа с Йордан Стоев

OFFNews 25 май 2023 в 13:34 1084 0

ВСС

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

ВСС

Висшият съдебен съвет не изслуша зам.-главния прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов за сигнала срещу главния прокурор Иван Гешев, но обсъди самия сигнал. 

С 13 гласа "против" и 3 "за" предложението да бъдат изслушани посочените магистрати - Даниела Машева, Десислава Пиронева, Красимира Филипова, Пламена Цветанова, прокурорите от Върховната касационна прокуратура (ВКП) Ваня Стефанова Сийка Милева, административния ръководител на Софийска градска прокуратура Илиана Кирилова и Габриела Ненкова - беше отхвъrлено.

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков насрочи изслушването, след като директорът на Националната следствена служба даде началника си на прокурор. Сигналът нa Capaфoв е, чe „в нapyшeниe нa Koнcтитyциятa, главният прокурор e зaпиcaл cвoя cpeщa c члeнa нa Πpoĸypopcĸaтa ĸoлeгия Йopдaн Cтoeв“.

В началото на точката главният прокурор първо поиска да не се изслушва Сарафов, но ако все пак изслушване се проведе - първо да изслушат Гешев.

Йордан Стоев - за когото се твърди от самия Гешев, че е записан, подкрепи обвинител №1, защото трябвало първо да се изясни процедурата.

Според Галина Захарова разговор е нужен, защото членовете на ВСС трябва да взимат мотивирани решения по случаите. Георги Чолаков от своя страна пък поиска да няма такава точка, макар по-рано да е гласуван дневният ред. 

Министърът на правосъдието Крум Зарков заяви, че такива изслушвания е имало много пъти по различни поводи и не пречи да се изслушат лицата. "Такива разговори заливат пространството, но трябва да се случват на отредено за това място", каза той. 

Атанаска Дишева посочи, че записите може да са различни - пуснатият от Гешев и този, заради който е пуснат сигнал в прокуратурата от Сарафов, и това трябва да се установи.

Главният прокурор Иван Гешев шеговито призова членове на Прокурорската колегия да внесат трето предложение за отстраняване му.

Гешев допълни, че част от твърденията на Сарафов не са истина, други – отговарят на истината.

Обвинител №1 разказа, че негов сътрудник му се е обадил, че е получил плик, чрез който "гаранциите" от записа са потвърдени. В плика имало флашка със запис, като сътрудникът го бил изслушал. След това Гешев помолил записът да се сложи на носител и да му се даде на следващия ден, за да го чуе пред всичките си заместници.

Впоследствие Гешев обясни, че все пак е изслушал записа в неделя вечерта.

Целта на оперативката, на която е пуснат записът, била да обясни, че "прокуратурата е подложена на политическа атака, за да бъде овладяна и да обясни, че това не е проблем на прокуратурата, а морален проблем на ограничен кръг хора в съдебната власт и във ВСС".

Той отново се пошегува, че на брифинга на 15 май е "имал желание да си подаде оставката, но не му се е получило и не знае защо". 

Атанаска Дишева попита как е разбрал кой е направил запис, след като казва на Сарафов да предаде на „някой си“, че е „помияр“ заради това, че го е записал.

Гешев не можа да отговори, но посочи, че той самият не го е направил. „Мога да предполагам, но без да обвинявам, че именно Стоев е направил записа“, каза още той.

Гешев обясни, че след оперативката, на която е свикал всичките си заместници на 15 май, им е дал записа на всякакви носители – „да си го слушат“. Заместниците му били потресени от чутото, твърди той.

Според главния прокурор служител на прокуратурата и сътрудник означава едно и също и няма значение на кого точно е предаден. Стана ясно, че сътрудникът е жена, която Гешев помолил да свали записа.

Все пак стана ясно, че пликът с флашката е предаден на неговия сътрудник/служител в близост до Съдебната палата в неделя. На брифинга миналата седмица обаче казал, че сътрудникът е получил записа в събота.

Гешев заяви, че не е правил нерегламентирани записи. „От 0 до 2000 нямам. От 2000 до плюс безкрайност нямам. Тоест нямам записи“, подигра се той, но не отговори дали е казвал да ги има.

В края на изслушването Йордан Стоев заяви, че Гешев го е покани на този разговор.

„Искам да кажа на Гешев, че в моя телефон е цялата кореспондеция, която ще предам на съответните органи“, каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки