Антикорупционната парламентарна комисия вика Цацаров

OFFNews 20 януари 2022 в 17:06 1144 0

Парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията реши да изслуша председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров, съобщиха от пресцентъра на НС.

Миналата седмица членовете на комисията изпратиха писмени въпроси до Цацаров. Предложението беше на Георги Георгиев от ИТН, който настоя председателят на КПКОНПИ да бъде питан за размера на гражданската конфискация, извършена от КПКОНПИ от 2013 г. досега, какъв е бил определеният от съда размер, както и каква част от него е постъпила в бюджета. 

Докато депутатите се чудеха как и кога да привикат Сотир Цацаров, той съобщи, че ще подаде оставка и ще напусне поста си от 1 март. 

Комисията днес е решила още, че след Цацаров ще бъде изслушван и директорът на Държавна агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев.

Днешното заседание е било изместено за по-ранен час, без това да бъде обявено, заради което и журналистите нямаха достъп до него. От публикация на Тома Биков от ГЕРБ-СДС обаче става ясно, че е имало спорове в залата. Той обвинява управляващите в непрозрачност. Причината обаче е прозаична - Биков е настоял комисията да пита Цацаров и ДАНС за отнетия достъп до класифицирана информация на председателя на КПКОНПИ. Предложението му не е било прието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови