Съдебните кадровици върнаха Цацаров във ВКП

OFFNews Последна промяна на 19 януари 2022 в 14:56 3563 2

Шефът на Антикорупционната комисия в оставка Сотир Цацаров ще се върне като прокурор във ВКП, когато бъде освободен от КПКОНПИ, гласува Прокурорската колегия на ВСС без дебати.

Цацаров е посочил в заявлението си да бъде възстановен във Върховната касационна прокуратура, че е подал оставка от комисията на 17 януари.

Той трябва да бъде освободен от парламента, но депутатите решиха да не свикват извънредно заседание по въпроса. Така гласуването се отлага. 

Бившият главен прокурор обяви намерението си да напусне поста в КПОНПИ с уточнението, че това ще стане от 1 март, след  като внесе отчета за дейността на комисията за м.г.

Но бе изпреварен от ДАНС, която отне допуска му до класифицирана информация с мотива, че "лицето е извършило нарушение на закона или на подзаконовите актове по прилагането му, което е създало опасност от възникване или е довело до значителни вреди за интересите на държавата, организациите или лицата в областта на защитата на класифицираната информация".

Според премиера Кирил Петков има последствия от изнесената от Цацаров класифицирана информация. Шефът на КПКОНПИ пък настоя прокуратурата да го провери

Сотир Цацаров обяви, че отнемането на достъпа му е заради натиск от страна на премиера и е лично отмъщение на вътрешния министър Бойко Рашков, а поводът е „ЦУМгейт“. Според Цацаров проверката на ДАНС е започнала след сигнал, че по време на срещата със Сашо Дончев през 2017 г. в ЦУМ той е изнесъл класифицирана информация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2088

1

pisnamiotmutri

19.01 2022 в 15:00

Ако има едно хубаво разследване срещу този и в килия ще го пратят