Само за 3 години прокуратурата е имала 10 сигнала срещу Орлин Гигов

Рени Петрова 22 февруари 2023 в 15:50 29131 3

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Колко жени е нападнал и пребил бившият шофьор на МВР-болница Орлин Гигов?

Към момента знаем за пет жертви - пребитата и изхвърлена гола и боса украинка през януари; друга жена, която съседи виждали преди това в блока, където Гигов живеел отскоро; двете жертви, които разказаха за ужаса пред OFFNews; и жена, живяла около месец под един покрив с него, чиято дъщеря разказа какво е преживяла болната ѝ майка, докато е имала връзка с Гигов. 

Обърнахме се към Софийска районна прокуратура с въпроси колко са образуваните преписки срещу него - без значение характера на престъплението, след като в официалния отговор на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев до 12 депутати, става ясно, че Гигов е криминално проявен - за нанасяне на телесна повреда в условията на домашно насилие през 2021 г., кражба през 2022 г. и шофиране след употреба на наркотици пак през 2022 г. 

От прокуратурата съобщават, че само за три години - от 2020 г. до 2023 г., има общо 10 сигнала сигнала срещу Гигов.

По пет има образувани досъдебни производства, като по три от тях разследването продължава и има повдигнато обвинение, а по две е "поставен краен прокурорски акт" - тоест може разследването да е прекратено, но може и да предстои внасянето им в съда. 

Освен това Гигов е в Унифицираната информационна система на прокуратурата по още 5 преписки като "лице по жалба" - тоест, срещу него е бил подаден сигнал и жалба. По тези преписки не е образувано досъдебно производство и не е повдигнато обвинение. Причината е "липса на законовите предпоставки за това". С други думи - няма достатъчно доказателства, за да бъде подведен под отговорност.

Попитахме колко от преписките са за нанасяне на телесна повреда и от прокуратурата отговориха, че производства за това са три - две за нанасяне на лека телесна и една преписка за средна телесна. Но отново не става ясно дали тези преписки са част от прекратените или от преписките, по които има повдигнато обвинение.

От Софийската районна прокуратура добавят, че повдигнатите три обвинения срещу бившия шофьор на МВР-болница са за кражба, пътнотранспортни престъпления и за нанасяне на телесна повреда. 

За побоя над украинката Гигов получи обвинение за нанасяне на лека телесна повреда. Гигов е задържан под стража окончателно, съобщиха за OFFNews от Софийския градски съд. Оттам коментираха, че е честа практика задържаните да подават молби за освобождаване през няколко месеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

3

Джендо Джедев

23.02 2023 в 09:35

Такива изроди си разиграват коня както искат, гешефтурата си бара фара, а биволицата от Крушовица писка срещу Истанбулската Конвенция, че имало "джендъри" в нея. Явно даже не я е и чела. Закривай!

22547

2

dolivo

22.02 2023 в 16:10

каскета обича жените

-1555

1

ob1

22.02 2023 в 16:01

Но иначе орангутанът върши чудесна работа и го канят в УСА, нали, макаци?