Съюзът на съдиите: Оставка на всички членове на ВСС

ОFFNews 17 декември 2015 в 19:10 4371 3

Снимка sxc.hu

"Вашите решения компрометират изключително много дейността на органа, в който членувате, защото саботират основната му конституционна задача. Единственият изход е да подадете оставки, за да не разрушавате повече и без това крехкия авторитет на институцията!"

Това се посочва в днешното становище на Съюза на съдиите в България, изпратено до членовете на Висшия съдебен съвет.

Публикуваме пълния текст на становището:

Уважаеми членове на Висшия съдебен съвет,

Убедихме се от последните Ваши решения, че Висшият съдебен съвет (ВСС) в настоящия си състав все повече се компрометира до степен да не може повече да изпълнява задълженията си като гарант за независимост на съдебната власт, поради което считаме, че представителите на съдиите, както и останалите, които приемат позицията ни, следва да подадат оставки.

Фактите от последните седмици показват, че ВСС не само не решава проблемите на съдебната власт, но и ги създава. Само за кратък период стана очевидна абсолютната неспособност на колективния орган да взема компетентни и обосновани решения.Напротив, убедихме се, че е политически подвластен.

На 10.12.2015 г. мнозинството във ВСС реши да се възложи проверка от Инспектората на ВСС (ИВСС) и Етичната комисия към него на председателите на Софийския районен съд, Върховния касационен съд и Районния съд – Пазарджик, както и на отделни съдии в тези съдилища във връзка със заведените производства от частен характер срещу членове на ВСС.

На 16.12.2015 г. ВСС взе решение, с което задължава председателят на СГС да представи доклад и да бъде поканен на изслушване пред ВСС.

На 17.12.2015 г. ВСС проведе обсъждане и гласуване за избор на председател на САС.

По отношение на първото решение – относно проверката на образуваните производства от частен характер, ССБ вече взе отношение в декларация от 14.12.2015 г., в която посочи, че искането за проверки няма правно основание, а изхожда от длъжностните качества на лицата, срещу които са заведени делата – членове на кадровия орган на съдиите-докладчици. Подобно поведение, което очевидно е преценено като законосъобразно от ВСС, нарушава принципа за равнопоставеност на гражданите пред закона и демонстрира разбирането, че имате право да влияете върху администрирането и независимостта на съда по конкретни дела.

Решението да се следи за решаването на конкретни констатирани проблеми в работата на СГС би изглеждало принципно, ако не беше изолирано, тенденциозно и взето в момента, в който голяма част от съдийската общност се противопостави на поредния политически опит да се внуши, че се предприемат законодателни мерки за реформи в съдебната система и започна публична дискусия за разкриване на привидността.

На днешното заседание, въз основа на съдебно решение на ВАС, следваше да се проведе дискусия относно съответствието на качествата на съдия Нели Куцкова на критериите за избор на председател на съд и да се гласува кандидатурата й. Подобно обсъждане обаче отсъстваше, вместо това представители на политическата квота във ВСС повториха изразеното на 11.12.2015 г. мнение на министър-председателя Бойко Борисов, че „съдии, които са били политици, а след това се правят на обективни”. Така доказахте политическата си обвързаност и абсолютната си непоследователност, тъй като междувременно избрахте за председател на Апелативен съд – Бургас съдия Деница Вълкова, която ви напомняме, че също е заемала длъжността заместник-министър на правосъдието. Никога не сме възразявали срещу това решение, тъй като не отричаме правото на колеги, взели експертно участие в изпълнителната или законодателната власт и натрупали административен опит по този начин, да бъдат избирани на ръководни длъжности в съдебната система, а единствено колегите от бургаски апелативен район, които добре познават професионалните й качества, могат да изразяват оценка за тях. Вие не се ръководихте от никакви принципни съображения при провеждането на тези два избора и не изпълнихте съдебното решение на ВАС да обосновете решението си, като приехте аналогично поведение на това, заради което беше отменено предишното, и затвърдихте усещането, че то е предопределено от политическите сили. Вие нямате легитимни аргументи защо съдия Куцкова, подкрепена от мнозинството съдии в САС, не притежава необходимите качества да заеме поста на председател и оставяте най-големия апелативен съд в страната без административен ръководите повече от година и половина.

Изложените днес „съображения” обуславят неприемлив абсурд - в идентични случаи прилагате закона различно. И понеже не излагате мотиви за абсурда, а и едва ли бихте могли, то ние приемаме, че вашата воля е подменена от политическо настроение, на което ние станахме свидетели, а вие недопустими проводници.

Последните три решения, посочени по-горе, са само от част от действията Ви за прокарване на политически влияния и зависимости в управлението на съдебната власт. И затова е още по-неприлично, че обвинихте в политиканство нас, редовите съдии, отказващи да се примирим със статуквото.

Вашите решения компрометират изключително много дейността на органа, в който членувате, защото саботират основната му конституционна задача. Единственият изход е да подадете оставки, за да не разрушавате повече и без това крехкия авторитет на институцията!

Вярваме, че онези от Вас, които имат чувство за лично достойнство и чест, няма да се поколебаят да се вслушат в искането ни.

17.12. 2015 г.

Управителен съвет на Съюза на съдиите в България:

Атанас Атанасов, Весислава Иванова, Иван Георгиев, Йордан Дамаскинов, Живко Желев, Стоян Мадин

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!