ВСС прие норма за натовареността на съдиите

OFFNews 17 декември 2015 в 11:00 2524 0

Снимка БГНЕС, архив

След близо три години работа Висшият съдебен съвет вече има правила, по които ще се определя нормата на натовареност, пише "Правен свят".

Към правилата, приети вчера от членовете на съвета, има приложения, в които на база времето, необходимо за разглеждане на дело, е изчислен коефициентът на тежест на над 330 групи дела, които се гледат от районните до апелативните съдилища, административните съдилища и специализираните.

Заради спецификата в работата извън обхвата на документа са останали само ВКС и ВАС.

Годишното време за разглеждане на дела на един съдия се определя като от общото годишно време - 252 дни, равни на 2016 часа - се извадят времето за допълнителните дейности на съдията (средногодишно 170 часа) и за годишен отпуск (средногодишно 30 дни, равни на 240 часа). Така общото време за разглеждане на дела остава 1600 часа годишно. Единица от коефициента за тежест е 16 часа. За нормално натоварен съдия се смята онзи, който има между 70 и 130 пункта. Над 180 пункта означават свръхнатовареност.

От 1600-те часа се извади времето за административни дейности: разглеждане на искания за СРС и по ЗЕС, работата като съдии наставници и др.

Освен за всеки магистрат, по тези правила ще се отчита и натоварването на всеки отделен съд.

Коефициентите ще могат да се променят при промяна на обстановката. На всеки пет години ВСС ще актуализира данните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!