Прокурорите по делото за източените 53 млн. лв. от Хемус си направили отвод заради натиск

Даниела Добрева 14 декември 2021 в 16:25 5466 2

Наблюдаващите прокурори по делото за източените 53 млн. лв. от автомагистрала "Хемус" са си направили самоотводи пред Апелативната прокуратура в София. Висшестоящите ще преценят дали има натиск, който ще попречи на наблюдаващите прокурори и занапред да упражняват надзор върху разследването. Но дотогава те ще продължават да наблюдават делото.

Това съобщи зам. градският прокурор на София Иво Илиев на нова среща с журналистите. Той обясни мотивите на наблюдаващите така: 

"Заради безпрецедентния неправомерен натиск към прокурорите по делото да извършат действия извън закона, като не протестират мярката за неотклонение на обвиняемия, като му разрешат да отиде в чужбина и да не носи наказателна отговорност, същите са счели, че по този начин е въздействано върху вътрешното им убеждение. Отделно от това предвид образуваното от Софийската районна прокуратура досъдебно производство за престъпление по (член - бел. ред.) 289 от Наказателния кодекс, колегите смятат, че това би довело до допълнителен натиск върху тях, с което да им попречи да вземат решение по делото."  

Иво Илиев допълни, че прокуратурата продължава да смята, че всичко, което се случва, е недопустимо и е в интерес единствено на престъпността, но не и на българските граждани. Затова апелира за взаимодействие с всички институции и с правоохранителните органи.

Градският прокурор на София Илиана Кирилова обясни, че ако Апелативната прокуратура приеме мотивите, изложени от наблюдаващите прокурори и искането им за самоотвод, делото ще бъде разпределено на случаен принцип в първи отдел "Икономически сектор", както беше разпределено и досега. 

"Искам да заявя - от мое име и от името на всички колеги от Градската прокуратура, че имаме желание да работим със структурите на МВР, както в годините сме работили, което е в интерес на обществото и в интерес на разкриване на истината, включително и по въпросното дело. С оглед създалата се ситуация прокурорите заявяват, че от тук нататък извършването на процесуално-следствени действия, които са възложени на структурите на МВР, ще се извършват в сградата и кабинетите на прокурорите, тъй като по НПК упражняват ръководството и надзора по всички досъдебни производства", обясни Кирилова.

До произнасянето на САП по самоотводите прокурорите ще продължат да изпълняват функциите си на наблюдаващи.

Скандалът между МВР и прокуратурата се разрази в неделя, когато говорителят на Софийска градска прокуратура (СГП) Десислава Петрова обвини шефа на ГДБОП Калин Стоянов, че се е опитвал да упражни натиск върху прокурори по разследването за парите от магистрала "Хемус".

Според прокуратурата ГДБОП искала по-леко обвинение на задържания за източването на милиони от магистрала "Хемус" срещу показанията му за други замесени в схемата. 42-годишният Борислав Колев бе обвинен в пране на пари в особено големи размери - 53 млн. лв., отпуснати за строежа на лот 5 на "Хемус". В последния работен ден на миналата седмица съдът го остави под домашен арест.

Стоянов категорично отрече да е упражнявал натиск.

Последва реакция и от вътрешния министър Бойко Рашков, който обвини прокуратурата, че пази бившите управляващи от наказателна отговорност.  

А главният прокурор Иван Гешев обяви, че ще отнесе въпроса до европейските институции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

2

pisnamiotmutri

14.12 2021 в 23:47

Често се правят отводи, но за първи път се говори за натиск и от кой

1730

1

Ivan

14.12 2021 в 19:14

Това, което по-скоро чухме от Гешев и водещите разследването от ГДБОП е христоматиен пример за пълното разложение и корупция на прокурорското котило!!! Тази сган, воглаве с Гешев трябва да бъде изметена до дъно, ако искаме да видим поне малко надежда за справедливост и справедливо възмездие за хайдуците, обирали държавата в продължение на 30 години!
 
X

Подкастът на OFFNews