Наталия Киселова: Възможно е до края на другата седмица главният прокурор да бъде отстранен

OFFNews 09 юни 2023 в 11:04 2581 1

Наталия Киселова

Снимка БГНЕС/Архив

Наталия Киселова

Възможно е главният прокурор Иван Гешев да бъде отстранен до края на следващата седмица, като преди това Висшият съдебен съвет проведе две заседания, прогнозира преподавателката по конституционно право доц. Наталия Киселова пред БНР.

Първото вече е насрочено за понеделник в 9 ч. Тогава трябва да бъде изслушана заместничката на Гешев Даниела Машева.

В четвъртък ВСС проведе над 14-часово заседание, на което едно от предложенията за отстраняване на Гешев - заради присъствието на израелския експерт на мястото на взрива до кортежа на главния прокурор, бе изтеглено от вносителите. Въпреки това ВСС прие да се произнесе по второто искане за отстраняване - за думите му, че "политическият боклук трябва да бъде изметен от парламента". Мотивът на вносителите е, че така главният прокурор уронва престижа на съдебната власт.

"През цялото време се чудех дали тези хора са цветът на магистратурата, които имат високи професионални качества. Това ли са най-компетентните към онзи момент, когато са избирани? А че явно има натиск, те частично го признаха. Дори да не са имали, вече ще формират мнение за отстраняване", каза доц. Киселова. 

По време на вчерашното заседание стана ясно, че шестимата вносители от ВСС на предложението за отстраняване на Гешев са били извикани във Върховната касационна прокуратура за обяснения, което те приемат като натиск.

Според Киселова, ако до седмица Конституционният съд прецени като допустимо искането на главния прокурор за разглеждане на законовите промени, с които бе свалено изискуемото мнозинство във ВСС за евентуалното му отстраняване от 17 на 13 гласа, ще бъде в компетентността на ВСС да спре или изчака решението.

Тя коментира и че викането на външния експерт не толкова е тежко нарушение по смисъла на конституционните правила, че да бъде отстранен главният прокурор на тази база и затова вносителите са го оттеглили, "за да не се разводнява процедурата".

По повод второто искане за отстраняване – за изказването му за "политическия боклук в парламента" - преподавателката прогнозира, че в стратегията на Гешев ще видим две сюжетни линии. "Едната ще бъде за тежко емоционално състояние след преживения инцидент. Другата ще бъде, че той, като всеки магистрат, има право на мнение. Въпросът е г-н Гешев като гражданин или като магистрат, като представител на една от трите структури в съдебната власт говореше. Когато говорим за правото на мнение, то е право на мнение на всеки гражданин и по отношение на хората на политическия терен. Допустимо ли е да се използват такива думи и изрази, когато представляваш държавен орган, който трябва да брани законността?", попита тя. 

Тезата за тежкото емоционално състояние бе развита вчера, заради което ВСС прие да изслуша трима свидетели - зам.-главния прокурор и началник на Националната следствена служба Борислав Сарафов, зам.-директора на НСлС Ясен Тодоров и Марчела Пантелеева, старши експерт в дирекция "Публична комуникация" към прокуратурата.

Киселова допуска, че причината главният прокурор "да започне да упражнява правото си на мнение" не се дължи "на преживения уплах", а на това, че се е почувствал "притиснат и заплашен, че ще бъде отстранен". На заседанието в четвъртък Ясен Тодоров заяви, че на срещата му с Гешев на 14 май главният прокурор му казал, че вече е "сам и е опрян до стената". 

"Практиката на Европейския съд по правата на човека по отношение на текста, който засяга правото на мнение по обществени и политически въпроси е, че е допустимо и по шокиращ начин да бъдат представяни тезите на изразяващия мнението, но все пак по отношение на гражданите, не по отношение на лица, които заемат публична длъжност", коментира доц. Киселова.

Според нея трябва да се помисли дали е целесъобразно дали някой от "тримата големи" в съдебната система да бъде временно отстраняван.

Мандатът е сравнително дълъг, но, от друга страна, това да бъде за обозрим срок и да не е възможност да бъде фактически отстранен, каза още доц. Киселова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

1

случайно прочетох

09.06 2023 в 11:25

Да го махат и после да си пие хапчетата "за тежко емоционално състояние след преживения инцидент" и да не ни занимава с лабилната си психика!!!