Скоростта на мотопедите е 45 км/ч в и извън населените места

ВАС отмени разпоредба в Правилника за прилагане на ЗДвП, според която разрешената скорост е 50 км/ч

OFFNews 15 февруари 2024 в 15:11 1738 0

мотопеди

Снимка Интернет

Мотопедите не могат да се движат с 50 км/ч в населено и извън населено място. Това става ясно след решение на Върховния административен съд, с което се отменя разпоредба от Правилника за прилагане на Закона за движение по пътищата от 1996 г. Именно в него е записана въпросната скорост.

Причината е, че правилникът не може да дописва ЗДвП, където е записано, че разрешената максимална скорост за движение на мотопедите е 45 км/ч и в населени, и в извън населени места. 

"Задължението на правораздавателните органи да прилагат по-високия по степен акт не означава мълчалива отмяна на по-ниския по степен акт, поради изискването за правна сигурност, т.е. да е ясно дали един подзаконов нормативен акт е отменен или не, доколкото негови адресати са не само правораздавателните органи, но и водачи на МПС и пешеходци", пишат от ВАС.

Анализът на този текст води до извод, че подзаконовият акт действа до момента на съдебното му обявяване за нищожен по реда на Административнопроцесуалния кодекс. Но дори и без да се оспори действащият подзаконов нормативен акт, в хипотеза на чл. 15, ал. 3 от Закона за нормативните актове съдът ad hoc като правораздавателен орган следва да прилага по-високия по степен нормативен акт - закона,, обясняват още върховните магистрати.

Решението на ВАС може да се обжалва пред петчленен състав на същия съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки