ВСС ще се произнесе само по искането за отстраняване на Гешев заради изказването му за политическия боклук

Кадровиците решиха да разпитат зам. главния прокурор Борислав Сарафов и зам.-шефът на НСлС Ясен Тодоров за емоционалното състояние на Иван Гешев

OFFNews 08 юни 2023 в 10:08 9027 1

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

ВСС

Висшият съдебен съвет ще разгледа само искането на четирима свои членове за предсрочно отстраняване на главния прокурор Иван Гешев заради негово изказване, което накърнява авторитета на съдебната власт. Това стана след над 4-часови дебати и след като шестимата членове на Прокурорската колегия оттеглиха искането си за отстраняването на Гешев заради нарушаването на служебните му задължения покрай участието на израелския специалист при огледа на взрива с неговия автомобил.

Ето и хронологията на събитията:

В началото на заседанието сутринта ВСС разгледа обединените две искания за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Точката бе предложена като първа в дневния ред на ВСС от новия правосъден министър Атанас Славов. На извънредно заседание в понеделник съдебният съвет реши да обедини двете искания на членове на Прокурорската колегия. В рамките на процедурата трябва да бъдат разпитани шефът на националното следствие Борислав Сарафов, неговият заместник Ясен Тодоров, както и други магистрати.

Парламентът прие промени в Закона за съдебната власт, с които за отстраняването на главния прокурор вече са необходими 13 гласа, а не 17 както беше преди. Иван Гешев атакува текстовете в Конституционния съд, който още не се е произнесъл по допустимостта на искането.

Пред сградата на ВСС пък се събра скромен протест в подкрепа на Гешев.

Поддръжниците на Гешев пред сградата на ВСС. Снимка: БГНЕС

Вероника Имова представи двете предложения - тежко нарушение на служебните задължения и уронване престижа на съдебната власт. Тези предложения са приети като допустими. В последното заседание на Пленума на ВСС от 5 юни тези предложения са обединени. Съгласно вътрешните правила на ВСС следват разисквания и преценка дали има данни за предсрочно освобождаване на Гешев. 

Спор кога да се гледат предложенията

Членовете на ВСС се разминаха по въпроса кога да се разгледат предложенвията за отстраняването на Гешев. Според Вероника Имова предложението на правосъдния министър Атанас Славов да се вкара като извънредна точка искането за отстраняване на главния прокурор е преждевременно и не е спазен седемдневният срок от последното заседание на пленума.

На заседанието стана ясно, че Гешев ще отсъства на 12 юни заради изслушването му пред Комисията по граждански свободи на Европейския парламент (LIBE). Той обаче съобщи, че нещата може да се променят, ако кадровиците решат да отложат заседанието за понеделник.

Да се мине към гласуване

Гешев се съгласи със становището на Атанаска Дишева да се мине към гласуване за изслушването. Но призова "да сме юристи" и да не се нарушават правилата и Конституцията. Той декларира, че няма притеснения и че стъпвайки на правилата, да се бавят нещата. "Не искам да ставам причина нещата да се бавят, но трябва да спазваме закона", заяви главният прокурор. 

Шефът на ВКС Галина Захарова обясни, че проблемът е кога започва да тече 7-дневният срок. Тя смята, че той започва от първото заседание - 1 юни. По думите й обединяването на двете искания не означава промяна на срока. 

Въпросният срок предизвика дискусия дали да се разделят отново двете производства, за да се спазят правилата. Дишева обясни, че както кадровиците са ги обединили, не е трудно да бъдат разделени отново.

Накрая Пленумът реши с 16 гласа "за" и 3 "против" като първа точка на заседанието да стане разглеждането на двете искания за освобождаването на Гешев заради засиления обществен интерес. 

Оттеглянето

Изненадващо в 10:39 часа шестимата от Прокурорската колегия оттеглиха предложението си за предсрочното освобождаване на Гешев за тежко нарушение на служебните задължения по повод твърденията на директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов, че Гешев пряко се е месил в разследването на взрива до автомобил от кортежа му на 1 май, като лично е разпоредил на огледа да присъства израелски експерт. Мотиви не бяха посочени. Това предизвика спор дали това може да се случи и какви последици влече след себе си. Предложението изненада и защитника на главния прокурор. 

Оттегленото вече искане бе направено на 12 май 2023 г. от Светлана Бошнакова, Огнян Дамянов, Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов. 

"Гледа ни цялата магистратска общност, отвън са колеги, които са призовани. Аз съм на позицията, че не може да се оттегли предложението. Обидно е за колегите. Нека да изясним този случай, имаше политически тези. Има обществен интерес да се докаже дали главният прокурор е въздействал", коментира Гешев.

Боян Магдалинчев обясни, че ВСС не се движи по правилата на дисциплинарното производство, а по-скоро по АПК. А Иван Гешев декларира, че ще гласува "против".

Огнян Дамянов пък обясни, че за сегашната ситуация е виновен парламентът, защото не е изработил правила за ситуации като сегашната.

"Изниква ми спомена за една приказка имал ли е една капа Гюро или не е имал. Не мога да си представя по какъв начин ние ще заставим тези колеги, които направиха предложението и които сега го оттеглят, да участват в тази процедура при положение, че очевидно не искат. Абсурдно е. След като те са я започнали би трябвало и те да могат да я прекратят. Няма правила, затова създадохме наши", коментира Евгени Иванов.

Остава обаче другото предложение за отстраняване на Иван Гешев за изказването му за "политическия боклук" в парламента, направено от четирима членове на Прокурорската колегия.

Иван Гешев участва само в някои от гласуванията. С него бе и адвокатът му Радостина Томова (с очилата до него). Снимка: БГНЕС

Все пак мотиви за оттеглянето

Гергана Мутафова все пак хвърли някаква светлина за причините за оттеглянето на искането на шестимата, като се позова на констатацията на СГП, в което е установено, че липсва основание за отстраняване на Иван Гешев заради присъствието на израелския експерт при взрива с колата на главния прокурор. 

Гешев обясни, че преди час е получил доказателства и не може да каже кои от тях са съотносими. Разбрал, че документите са набавени спешно.

"Държа всички доказателства и по първото, и по второто искане, вкл. и тези до момента, да бъдат качена на сайта на ВСС. Абсолютно всичко! Не само на служебните мейли. Доста отдавна съм приложил официало постановление, че няма процесуални нарушения", заяви Гешев.

Той поиска да му се даде разумен срок да се запознае с доказателствата.

Огнян Дамянов пък каза, че никой не е попитал шестимата защо са били привиквани за обяснения във ВКП, след като са внесли предложението си. Решението им е било трудно и винаги ще остави привкус на натиск.

"Г-н Гешев, няма нищо мъжко да правите такива проверки. Това е възмутително и е форма на натиск! Все се търси някакво въздействие, някакво задкулисно решение. Мислех да не го казвам, тъй като може би не е редно, но не мога да се стърпя. Преди 3 г. по време на процедурата за избор на главния прокурор г-жа Дишева се почувства заплашена, писаха се декларации, имаше обществено вълнение. Аз в понеделник казах, че членове на ВСС са викани във ВКП. Как един от вас не дойде чисто човешки да ни попита - как сме, викани ли сме, смятаме ли, че има натиск? Или ще мълчим за едното, а за другото ще говорим?", коментира Огнян Дамянов.

И допълни: "Предпочитам да не се гледа искането, отколкото да има всякакво съмнение за въздействие. А усещането за това, че има натиск, го създаде г-н Гешев с всякакви пресконференции. Не знам дали този съвет може да се гордее с това нещо".

На това правосъдният министър Атанас Славов отговори, че ако е имало натиск, това трябва да бъде обект на обсъждане на отделно заседание на ВСС. А Гешев напомни, че са му правили огромен брой проверки и са му искали обяснения и това също може да се приеме като форма на натиск. 

Мутафова посочи, че тя и колегите й са атакувани чрез 120 статии в медиите, след като са внесли искането си. Гешев я надцака с факта, че срещу нето е имало над 6000 текста, в което е фигурирало неговото име.  

Вероника Имова директно попита дали оттеглянето на предложението е направено под натиск. Запита и дали от събраните доказателства по отношението на искането са налице фактически и правни основания искането да бъде оттеглено. 

Мутафова отговори, че Имова не е в качеството си на съдия, за да иска отговор. Тя допълни, че в момента се издевателства върху тях.

Гласуването

Пленумът на ВСС гласува за прекратяване на производството по предложението на шестимата от Прокурорската колегия след дълги часове на дебати със 17 гласа срещу 3-ма "против". Самият Гешев участва в гласуването, защото държи българското общество се нуждае от отговори. 

Така ВСС ще разгледа само второто искане - за изказването му за политическия боклук. На 15 май на прословутата пресконференция, на която Гешев демонстративно скъса оставката си, той обяви: "Време е политическият боклук от Народното събрание да бъде изметен".

Георги Стоев направи предложение поканените за изслушване да бъдат освободени.

Иван Гешев обяви, че държи на изслушването на зам.-шефа на НСлС Ясен Тодоров за емоционалното му състояние и възприятията му за опита за атентат срещу него и смъртната заплаха да живота му.

Кадровиците на Темида обаче затънаха отново в процедурни уточнения, което наложи половинчасова почивка. 

Основанията за искането за накърняване престижа на съдебната власт

Докладчикът Калина Чапкънова обясни, че освен материалите за изреченото от Гешев на пресконференцията, са приложили и други доказателства. 

Атанаска Дишева настоя да се изслуша главния прокурор, след това доказателственото искане и едва след това да се гласува дали Гешев да бъде отстранен. 

Адвокат Радостина Томова обяви, че оспорва цялото искане, думите му са били извадени от общия контекст на изказването и това не е нарушение на етичните правила. Съображенията са били подробни и главният прокурор има право свободно да изразява мнението си. Тя се мотивира и с решения на Европейския съд по правата на човека по въпроса. Защитникът подчерта, че поддържат и доказателствените искания. 

Кадровиците гласуваха за изслушването на Ясен Тодоров за емоционалното състоянието на Иван Гешев след заплашителното писмо и преди шумната пресконференция със скъсаната оставка. Изслушан ще бъде и заместникът на Гешев Борислав Сарафов.

Преди това Атанаска Дишева посочи, че би трябвало да се изслуша целият запис от пресконференцията на главния прокурор заради твърденията, че думите му са извадени от контекста. Освен това тя настоя да бъде разпитан и Борислав Сарафов, чиито показания също имат отношение към случая. Според Йордан Стоев обаче Сарафов нямал абсолютно нищо общо със случая и нямало смисъл да бъде изслушван. Драгомир Кояджиков обясни, че ще подкрепи предложението за разпит на Сарафов, но само по отношение на емоционалното състояние на главния прокурор, но не и за други обстоятелства. Накрая 11 от членовете гласуваха "за" разпита на Сарафов, а 8 от членовете бяха против.

След протяжно обсъждане кой още да бъде изслушан бе прието замесниците на Гешев Даниела Машева и Красимира Филипова да не се допускат за това.

Доказателствените искания

На 7 юни във ВСС е постъпило искане от Иван Гешев за събиране на доказателства от журналистически материали с отношение към искането на отстраняването на главния прокурор, обяви правосъдният министър Атанас Славов. Гешев настоява като доказателство да се приемат различни преписки и публикации в няколко медии и да се отхвърли друга част от тях, защото има съмнение в достоверността им. 

Томова обясни, че използваната от Гешев фраза за политическия боклук масово се употребяват и от медиите, и от обществените личности. 

ВСС реши да приеме като доказателство писмото, което Гешев е получил на летището - той твърди, че е заплашително. Но няма да бъде изслушана пътуващата с него служителка Пантелеева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови