Емануил Йорданов: ВСС действа като Бюро за защита на Гешев

Магистрати са били наказани, защото... са обядвали, каза бившият вътрешен министър

OFFNews 19 юли 2021 в 09:45 5666 1

Сегашният Висш съдебен съвет действа като Бюро за защита на Гешев. Предполагам, че отговорът на ВСС ще е едно към едно с това, което чухме от говорителя на главния прокурор. Това не трябва да ни изненадва. 

Това заяви бившият вътрешен министър Емануил Йорданов пред Нова ТВ. Думите му са по повод изготвения доклад от служебния вътрешен министър Бойко Рашков и предложението на правосъдния министър Янаки Стоилов към ВСС да освободи Иван Гешев.

"Възможно е, но не в този момент. По-скоро въпросът е не дали, а кога", каза той в отговор на въпрос ще събере ли ВСС достатъчно гласове за отстраняването на главния прокурор.

По думите на Йорданов в момента няма готовност за извършването на толкова радикална стъпка, въпреки че основанията са налице. "Както Бойко Рашков, така и Янаки Стоилов са юристи с висока квалификация. Те не биха предприели каквото и да било действие, ако то не е съобразено с Конституцията и законите", подчерта той.

Относно думите на говорителя на главния прокурор Сийка Милева, че искането за освобождаване на Гешев е политически акт, Йорданов заяви, че тя има служебни аргументи да говори по този начин. "Но да говориш като за нещо обидно, когато става въпрос за развитие на конституционна процедура, е малко странно", коментира още бившият министър на вътрешните работи.

"Много нормални прокурори са наказвани за какво ли не, а срещу главния прокурор протестираха хиляди българи на три континента в продължение на месеци. С действията си той ускорява потъването на българския политически "Титаник". И изведнъж се появяват някакви хора от ВСС и ни казват: "Ами, то няма нищо", смята още Емануил Йорданов. 

Йорданов даде пример с дело преди години, в което "две колежки бяха наказани за това, че един ден обядвали". Той добави, че е нормално, когато един човек работи от 8:30 ч. до 14 ч. да отиде да се нахрани, тъй като в крайна сметка работата на магистратите не е на "поточна линия". На въпрос дали смята, че са били наказани заради нещо друго, бившият министър на вътрешните работи отговори: "Сигурен съм" и добави, че тогава оставането им на работа е било поставено под въпрос. 

От своя страна зам.-председателят на Висшия адвокатски съвет Людмил Рангелов обясни, че прокурорската колегия, която е част от ВСС, дължи мястото си именно на главния прокурор. 

"На първо място, имам известни резерви дали сега е точно моментът да се направи подобно искане. Но министърът на правосъдието няма избор, след като е сезиран от министъра на вътрешните работи със съответен доклад за нарушения, които трябва да бъдат проверени. По същество обаче този сигнал се явява един тест за лоялност на ВСС към Гешев. Нямам никакви съмнения, че ВСС ще издържи този тест. Смяната на главния прокурор изисква мнозинство, а в случая това няма да се случи", каза още Рангелов. 

Според него всички факти, посочени в доклада, по същество са верни. "Трябва да се съобразим обаче, че поведението на Гешев не идва на празен терен. Много преди него и други главни прокурори са извършвали подобни нарушения, но обществената търпимост тогава е била по-висока - особено за случайното разпределение на делата", смята зам.-председателят на Висшия адвокатски съвет. 

По думите му с действията си през юли миналата година в президентството Гешев е достигнал точката на търпимост и това е довело до ескалация. 

Според Рангелов проблемът може да бъде решен само с промени в Конституцията. "Важно е да се елиминира недосегаемостта, която сегашната Конституция и Законът за съдебната власт гарантират. Трябва да има по-бърза процедура за отстраняването му. Спокойно ВСС може да приключи мандата си, без да е влез решение по искането на правосъдния министър", заяви още Людмил Рангелов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови