Делото срещу Ченалова окончателно е върнато на прокуратурата

OFFNews 27 септември 2017 в 16:05 15210 0

Делото срещу Ченалова окончателно е върнато на прокуратурата

Обвинителният акт срещу уволнената от Софийския градски съд (СГС) Румяна Ченалова ще трябва да бъде преправен от прокуратурата и наново да бъде внесен в съда, съобщава "Правен свят". Определението е на състав на Софийския апелативен съд, с което е потвърдено определението на първоинстанционния съдебен състав по делото.

Ченалова беше изправена пред съда за обвинения за длъжностно и документно престъпление. Според държавното обвинение нарушенията са по дело на "ОЕТ - Обединени Енергийни търговци" ЕООД срещу НЕК, а деянията са извършени от съдийката с цел да набави облага за себе си.

Съдът констатира, че прокуратурата е обвинила Ченалова за това, че не е изпълнила служебните си задължения и същевременно ги е нарушила. Според съда това води до вътрешно противоречие на обвинителния акт и Ченалова не може да разбере в какво е обвинена, тъй като неизпълнението на задължения означава, че е породено от нейно бездействие, докато нарушението на служебно задължение предполага активни действия, с които Ченалова да е нарушила посочените норми.

Тези констатации са потвърдени и от втората съдебна инстанция. От определението на САС става ясно, че според прокуратурата не е нужно да се анализират отделно дадени части от обвинителния акт, а да се изследва и преценява в цялост, пише още "Правен свят". 

"Констатациите на съдията-докладчик за неяснота и неточност на обвинението не са лишени от основателност, както твърдят представителите на държавното обвинение, тъй като действително, както в обстоятелствената част на обвинителния акт, така и в диспозитива му се съдържат противоречия и неточности относно формулираното обвинение…Съдията-докладчик правилно е отчел, че при описанието на отделните деяния, които са включени в рамките на продължаваното престъпление, прокуратурата е следвала точно и конкретно да опише, какво точно нарушение е извършила обвиняемата или как е бездействала", се казва в определението на САС, в което апелативните съдии се съгласяват и с останалите доводи на градския съд.

Делото срещу Ченалова беше прекратено и през февруари, когато съдия Вера Чочкова от СГС прецени, че изобщо не става дума за престъпления, защото действията на бившата съдийка са попадали в обхвата на функционалния ѝ имунитет. След това САС отмени разпореждането и каза, че дело трябва да има. При повторното разпределение то се падна последователно на съдиите Величка Маринкова и Мирослава Тодорова, но те се отведоха.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!