Адв. Мондешки бил свързан с катастрофата на Лозан Панов, твърди Ченалова

OFFNews 31 май 2017 в 14:50 10097 0

Адвокат Мондешки бил свързан с катастрофата на Лозан Панов

Снимка БГНЕС, архив

Адвокат Момчил Мондешки, който е един от участниците в разговорите "Яневагейт", бил свързан с катастрофата на Лозан Панов преди да бъде избран за председател на Върховния касационен съд (ВКС). Това твърди в интервю за разследващия сайт "Биволъ" друг участник в скандалните записи - бившата съдийка Румяна Ченалова. 

Лозан Панов беше блъснат от автомобил на пешеходна пътека на 9 декември 2014 г., месец преди конкурса за председател на ВКС, за който той беше кандидат. Според тогавашния главен секретар на МВР Светлозар Лазаров в катастрофата нямало умисъл. След инцидента Панов оттегли кандидатурата си, но после преосмисли и се върна в надпреварата.

"А лично пред мене Мондешки е заявявал, че има общо във връзка с т. нар. катастрофа на председателя на Върховния съд Лозан Панов. В крайна сметка истината ще излезе. И тогава е много лесно всички да кажат нещата, които знаят. По-трудното, но по-истинното е да ги кажат тогава, когато има риск, има опасност. Но в крайна сметка, човек има едно име, една чест, достойнство и сила", заявява Ченалова, която взе участие в протеста на "Правосъдие за всеки" за продължаване на съдебната реформа. 

От обясненията ѝ обаче не става ясно как точно е свързан адвокатът с инцидента.

Пред "Биволъ" тя направи и други разкрития, след като била потърсена за коментар на последните записи от "Яневагейт". От тях става ясно, че Мондешки е опитал да влияе и върху доклад на Бюрото за контрол на СРС, който трябвало да бъде представен пред Европейската комисия.

Според бившата съдийка съдията по делото за фалита на КТБ бил определен след натиск от депутата от ДПС Делян Пеевски. 

"Знам, че той (адв. Мондешки, бел. ред.) наблюдаваше това дело, сега дали е искал смяна на вещото лице, дали на назначените синдици, не мога да си спомня. Но той винаги твърдеше, че това е волята на Делян Пеевски. Делян Пеевски иска това, Делян Пеевски иска онова. Знаеш как е там. Отивам при Делян Пеевски, чакам с часове, всичко ще се уреди. Много пъти съм се съмнявала в това, което той говори. Защото ми се е струвало прекалено лековато и несериозно да се говори така. Но впоследствие се оказва, че той наистина има позиции. Ето, виждате, срещу него нищо не се образува", коментира Ченалова.

По обясненията ѝ Мондешки не е адвокат с позиции и възможности, но всичко опирало до контактите му, които той никога не е крил. "Контактите му с адвоката на Делян Пеевски, със самия Делян Пееевски. Той много пъти е казвал, че отива на среща в хотел „Берлин“. Така че, според мен, е възможно, чрез тези контакти, той да оказва такова влияние", разказва още Ченалова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!