Бита от полицаите протестираща през 2020 г. осъди МВР

OFFNews 06 март 2023 в 17:31 3988 3

Стопкадър от бой над протестиращите

Снимка Стопкадър

Стопкадър от бой над протестиращите през 2020 г.

Цветелина Цекова - една от протестиращите, която беше бита от полицаите по време на протестите срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев през 2020 г. и снимана полугола зад колоните на Министерския съвет осъди МВР, съобщи "Сега". 

Цветкова беше снимана разголена на 10 юли 2020 г., след което беше арестувана. Кадри от охранителните камери на НСО, които бяха показани от парламентарната комисия за полицейско насилие година след случая, показаха как в тази нощ служители на МВР блъскат, влачат, ритат и бият протестиращи зад колоните на МС. 

Дни по-късно приятел на момичето разказа как униформените са се държали с нея: "Бяха я хванали за косата и за потника, приведена, за да я дърпат със сила. После я видях седнала при колоните. Презрамката ѝ се беше разместила от влаченето, беше доста спортно облечена - със спортно бюстие и с клин, нямаше предмети в нея, личните документи и телефона ѝ бяха в моята чанта. Не беше потенциална заплаха".

Цветкова е претендирала 20 000 лв. обезщетение, но Административният съд в София преценява, че е справедливо тя да получи 2900 лв. Момичето не обжалва, но СДВР атакува решението и така процесът стига до Върховния административен съд. На 20 февруари ВАС потвърждава решението на първата инстанция. 

Цветкова завежда делото по Закона за отговорността на държавата, след като заповедта за задържането й на 10 юли 2020 г. е отменена окончателно от съда като незаконна.

По делото пред Админстративния съд са установени твърденията на Цветкова за задържането й по време на протеста, престоя й с белезници под колоните на Министерския съвет и търпените от нея унижения, отвеждането й в Трето РУ на МВР и задържането й там около 22-23 часа.

Магистратите приемат още, че събитията са нанесли вреди върху психологическото и емоционално състояние на Цветкова. Споменават се времето и начинът на задържането й, нараняванията, поведението на полицаите.

Съдът се спира и на унижението Цветкова да бъде снимана в безпомощно състояние, с белезници и полугола. И приема за доказани твърденията й, че след ареста в продължение на много месеци е плакала при спомена за събитията, имала е проблеми със съня, разстройвала се е силно и се е затворила се в себе си.

"Не е имало каквито и да е данни за извършени хулигански прояви от страна Цветкова. Съдът не намира нито правна, нито житейска логика или някаква друга основателна причина за издаването на заповедта за задържане", мотивира се съдия Доброслав Руков от Административния съд в София. 

Така той отхвърля като абсолютно неоснователни доводите на МВР, че не дължи обезщетение, защото Цветкова си е съпричинила вредите.

Цветелина Цветкова води и дело за обезщетение срещу СДВР заради незаконосъобразните действия на полицаите - отвличането й от група мирно протестиращи, неправомерно използване на сила и помощни средства и непристойно поведение. В този процес тя претендира за 80 000 лв. обезщетение. Делото е насрочено за след седмица.

"В момента, в който ме хващат, няколко полицаи започват да ме налагат навсякъде по тялото, получих множество удари по главата. Биха ме навсякъде по тялото. Двама полицаи ме влачиха, душиха ме, не можех да дишам, докато не стигнах до колоните. Дърпаха ме, душиха ме, стигнахме до колоните и ме хвърлиха на земята със зверска агресия. Там ме сложиха да седна. Аз бях с един бял потник, от дърпането той се беше разместил и те решиха в един момент да ме снимат. Галиха ме по главата, гавриха се с мен", разказа Цветкова в предаването "ЕвроДикоФ".

През август 2021 г. стана ясно, че Вероника Трифонова - тогава обвинител в прокуратурата на Лаура Кьовеши, е прекратила преписката за полицейското насилие от протестите през 2020 г. За това я обвини тогавашният министър на вътрешните работи Бойко Рашков. 

"На кадрите, които аз съм гледала преди повече от 8 месеца, нямаше заснети удари и да е упражнено насилие. Не мога да съм категорична, че са същите кадри, които аз съм гледала. Точно заради тях съм преценила, че има данни за извършено престъпление спрямо едно от лицата", каза тогава прокурор Трифонова. 

За прекратената преписка Трифонова се оправда с факта, че двама от битите младежи са отказали да дадат показания. Тя все пак призна, че ако е имало заснемане на разсъблечената Цветелина Цветкова зад колоните на МС, това по-скоро би следвало да се преследва като обида.

Въпреки записи, определянето на арестите за незаконни, присъдените обезщетения, установеното превишаване на правомощията и започнатите проверки и разследвания, нито един служител на МВР не стана обект на наказателно дело. Това обаче се случи с много от протестиращите, припомня "Свободна Европа".

Дела бяха започнати срещу студентите Евгени Марчев, Тони Липошлиев и Марио Стоянов. Всички те бяха оправдани, а арестите им бяха обвинени за незаконни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

3

Човека

07.03 2023 в 01:14

Това е втора подигравка с момичето. А защо няма персонално отговорни? Риторичен въпрос.

22548

2

dolivo

06.03 2023 в 20:34

Прокуратурата за фриволност на дела отменени.

Прокуратурата за бездействие.

А ние данъкоплатците ще платим глобите.

Що не ги вземат от бонусите на мекеретата полицаи и шефовете им до ниво министър?

1930

1

Муню

06.03 2023 в 17:54

Браво!
Сега и прокуратурата за бездействие!