Прокурор Трифонова: На кадрите, които аз гледах, нямаше насилие

Проверката била прекратена, защото двама от пострадалите отказали да дадат показания

OFFNews 17 август 2021 в 19:24 17724 5

На кадрите, които аз съм гледала преди повече от 8 месеца, нямаше заснети удари и да е упражнено насилие. Не мога да съм категорична, че са същите кадри, които аз съм гледала. Точно заради тях съм преценила, че има данни за извършено престъпление спрямо едно от лицата. 

Това обясни българският обвинител в прокуратурата на Лаура Кьовеши Вероника Трифонова пред бТВ. Трифонова е обвинителят от Софийската районна прокуратура, който вътрешният министър Бойко Рашков обвини днес, че е прекратила преписката за полицейското насилие от миналогодишните протести. Според прокурора изказването на Рашков "не е много коректно". Нейна задача било да изясни дали има полицейско насилие спрямо само трима от задържаните зад колоните на Министерския съвет.

За прекратената преписка Трифонова се оправда с факта, че двама от битите младежи са отказали да дадат показания. Тя все призна, че ако е имало заснемане на разсъблечената Цветелина Цветкова зад колоните на МС, това по-скоро би следвало да се преследва като обида.

"Като прокурор в районната прокуратура аз съм наблюдавала една проверка, която първоначално се е водила от СДВР. Аз съм иззела проверката от СДВР и съм я възложила на "Вътрешна сигурност". Смятам, че така е правилно, а не СДВР да проверяват собствените си служители", заяви Трифонова.

Тя допълни, че за един от пострадалите е образувано досъдебно производство още м.г. за лека телесна повреда. Прокурорът разпоредил да се разпитат свидетели и да се извършат експертизи, които да докажат кой е евентуалният извършител. Затова и в постановлението не е посочено от кого е извършено насилието. Трифонова не знае дали има повдигнати обвинения срещу полицаи,

"За две от другите лица е постановен отказ, защото явявайки се в Дирекция "Вътрешна сигурност", те собственоръчно са отказали да дадат сведения за това какво се е случило с тях", каза Трифонова, без да назовава имената на пострадалите.

От думите й стана ясно, че нейни колеги са водили също разследвания за превишаване на служебни правомощия от униформени по време на антиправителствените протести, но няма информация за развитието им.

Председателят на временната комисия за разследване на полицейското насилие и подслушванията Николай Хаджигенов, който е адвокат на петима от пострадалите същия ден - 10 юли 2020 г., поясни, че подзащитните му са отказали да дават показания, защото такава била стратегията на защитата.

"Прецених, че няма да окажем съдействие на никой и някой ден, като има възможност - ще се изправим пред истинското правосъдие. Надявам се този ден да дойде скоро", каза Хаджигенов.

Той подхвърли иронично: "Не били дали показания пострадалите. Ако ги бяха убили, пак ли щяха да го прекратят?". Според него действията срещу Цветкова могат да се определят като блудство, а не като обида, както смята Трифонова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

5

sawall

18.08 2021 в 11:28

Прокуратурата прави това, което прокуратурата в България прави най-добре - крие липсата си на желание да работи зад процедурни и бюрократични извинения. Дано този път не мине.

14469

4

случайно прочетох

18.08 2021 в 09:45

И тази е в екипа на Кьовеши?

4005

2

AnderXale07

17.08 2021 в 21:26

Оставка!