Прокуратурата да каже защо определя протестите като бунт и въстание

OFFNews 24 юни 2021 в 15:49 3552 3

Снимка БТА/Цветомир Петров

Бойко Рашков

Прокуратурата да каже защо квалифицира справедливите протести като бунт и въстание, които целят събаряне на властта. За това призова министърът на вътрешните работи Бойко Рашков пред журналисти. 

Думите му са по повод проверката за подслушвани политици и демонстранти по време на протестите срещу главния прокурор Иван Гешев и бившия премиер Бойко Борисов миналото лято. 

"Изясняваме спокойно, бавно и сигурно лицата, подлагани на СРС-та. Ще подготвим данните за новия парламент. Проверката ще приключи в срок, който никой не може да определи, защото сложността е голяма и не проверяваме като някои други - на втория ден да кажем, че няма СРС-та, които да са прилагани в нарушения на закона", заяви Рашков.

Вътрешният министър обяви, че разполага с постановление на прокуратурата, в което "справедливите протести са квалифицирани по чл. 95 от НК - престъпление против републиката".

"Нито едни представител на прокуратура и на Бюрото за контрол на СРС-та не каза на какво правно основание са използвани и прилагани специални разузнавателни средства към протестиращи. Да бъдат така отговорни към нацията, да покажат това постановление и да обяснят на българските граждани защо са квалифицирали справедливите протести по този начин", призова силовият министър. 

За проверката на Национална полиция, в която бяха привикани на разпит магистрати Рашков обясни, че е имало действие на служителя, на който е възложена проверката, да стопира призоваването и получаването на информация на една следователка от НСлС.

"Става дума за изясняване на един случай от миналото, който е останал неизяснен - по понятни причини за мен. Не мога да си обясня защо е тази реакция на някои известни личности. Може би те искат времето трябва да покрие деяния, извършени така. Може би така смятат, че трябва да стане. Ние не смятаме така, а обратното", категоричен е Бойко Рашков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

2

случайно прочетох

24.06 2021 в 16:53

Конституция на РБ
Чл. 6.
(1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.
(2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.
Чл. 7.
Държавата отговаря за вреди, причинени от незаконни актове или действия на нейни органи и длъжностни лица.
Чл. 8.
Прокуратурата да отговори:
Спазва ли основния ни закон?