Вече не е толкова трудно да си изобретател в България

Николаос Цитиридис 17 октомври 2014 в 18:00 4285 0

Когато някой каже, че е изобретател, винаги можем да си представим човек малко над средна възраст с очила, рошава коса, бяла престилка, гумени ръкавици и почерняло от избухнали в лицето му провалени експерименти. Това обаче отдавна не е така. Новият изобретател е преди всичко човек с идеи, бизнес нюх, дългосрочни планове, но пък все още може да се опише и с рошавата коса.

В България вече не е трудно да бъдеш модерен и млад, и в същото време да наричаш себе си изобретател, защото съществува място, наречено Офисът.

Офисът или по-точно Офисът за Технологичен Транфсер "Иновативен Капитал" е мястото в България, където всеки изобретател може да открие помощ за консултации, бизнес планиране, комерсиално развитие и още идеи.

Офисът работи така: вие имате изобретение или дори само идея. Отивате в ОТТ и ако сте достатъчно добър или добра, вие ще получите помощта, която ви е нужна, за да се превърнете в изобретател-предприемач, подкрепен солидно финансово за развитие на продукта.

От създаването си и функционирането си преди едва една година ОТТ вече има 25 клиенти - както компании, така и обикновени хора.

Един добър пример за това как една идея може да стане успешен бизнес продукт са 19-годишният Любо и 22-годишният Недялко.

Те отиват в ОТТ с идеята да създадат устройство, с което никога повече няма да загубите ценна вещ или да я търсите къде сте я забутали.

Любо и Недялко представят продукта си "baggii" - едно обикновено bluetooth устройство, което прилича на копче, но когато е поставено в чантата ви, на телефона или като ключодържател, вие никога повече няма да го загубите или търсите.

След продължителни консултации с Офиса за Технологичен Трансфер младите предприемачи вече са имали редица срещи с компании в търсене на финансиране, като те вече са получили немалка финансова подкрепа за изобретението си, което съвсем скоро ще бъде достъпно и за масовия потребител на (почти) символичната цена от 20 лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови