Телевизорите на Samsung за 2023 г. – модел за всяка стая и вкус

Юлиян Арнаудов 23 май 2023 в 13:05 14507 0

Samsung TV

Снимка Samsung

Телевизорите на Samsung за 2023 г. – модел за всяка стая и вкус

За почти стогодишната си история телевизорите винаги се опитват да решат няколко основни въпроса. Как да предоставят най-добрата картина, как устройствата да могат да паснат в различната обстановка на домовете на потребителите и съответно да пасне на още по-голямото разнообразие от техните вкусове. Samsung е един от производителите, който може би дава най-добрите отговори, като вече 17 години компанията доминира на ТВ пазара при най-големите екрани и премиум модели.

Според изследване на Omdia, южнокорейският гигант има дял от малко над 36% и почти 43% при телевизорите с размери над 75 и 80 инча съответно. Компанията доминира и при премиум сегмента за ТВ устройства с цена над 2500 долара, където също контролира малко под 49% от пазара за 2022 г.

С подобна мисъл действа Samsung с гамата си телевизори за настоящата 2023 г. Моделите са подбрани така че да покрият всяка стая или ситуация, както и да покрият разнообразните потребителски вкусове. От свръх детайлния 8K QLED телевизор, през първия OLED модел на Samsung, до дизайнерските The Frame и The Serif.

8K пиршество

Първият голям акцент е 75-инчовия 8K Neo QLED TV QN900C. От години 4K се наложи като стандарт при телевизорите и вече тази резолюция е нормално явление дори при по-достъпните модели. Затова 8K картината е логичната еволюция, като предлага четири пъти по-детайлна картина.

Конкретният модел на Samsung разполага и с мощен невронен процесор, който може да адаптира и мащабира видео от по-ниски резолюции в 8K. По този начин, дори в момента истинското 8K съдържание да е сравнително рядкосрещано, то гарантира, че потребителите ще могат да му се насладят максимално. Сред другите екстри на Neo QLED TV QN900C са вградените шест говорителя, които придават максимално обемен звук. Сензори в телевизора сканират стаята и оптимизират звука, спрямо цялостното му разположение в помещението.

Neo QLED срещу OLED

LCD срещу OLED е вечен спор между феновете на потребителска електроника. Той се води при изборът на смартфони, лаптопи и PC монитори. В подобен дух е противопоставянето им при телевизорите. Предимствата на OLED технологията са добре известни – по-ярките и наситени цветове, които са особено видими при абсолютното черно. Недостатъците са, че при силно външно осветяване – особено при слънчева светлина.

OLED телевизорите имат своите фенове, когато се ползват основно вечер или в по-тъмни стаи. Затова Samsung пуснаха в продажба и първият си голям модел, базиран на тази технология – 77-инчовия 4K TV S95C. Той се възползва максимално от системите за взаимосвързаност на южнокорейския гигант, както и от факта, че компанията е един от малкото производители на AMOLED екрани.

От другата страна е Neo QLED технологията на Samsung. Тя се опитва да вземе най-доброто от двата свята – да предложи по-малките проблеми с картината при осветеност, но и да предложат наситени цветове. Освен споменатият вече 8K модел, Samsung има и друг отличен телевизор в своето портфолио – 4K Neo QLED TV QN95C. Той е ориентиран повече към гейминга, като включва някои възможности при използването на приемника за игра. Било то ако се играе през конзола или през HDMI и PC.

Изкуство, а не устройство

Последните два модела от висок клас на Samsung, които заслужават вниманието ни към момента са дизайнерските The Serif и The Frame. Първият изглежда като телевизора от анимационния сериал The Jetsons, като включва специална рамка, която да може да пасне на по-екстравагантните стаи.

The Frame от своя страна се опитва да имитира максимално рамка на картина и да бъде ползван като дигитална такава. Има специален режим, който да покаже статично изображение като произведение на изкуството. При него се намалява яркостта, а самият екран е матов с минимални отблясъци. Потребителят може да добави и паспарту към изображението. Друго нововъведение е, опцията да се ползват NFT или дигитални незаменими токени и така да се подкрепят и показват дигитални произведения на изкуството.

Това са най-интересните премиум модели на Samsung при телевизорите за 2023 г. до момента. Които успяват да покрият почти всички изисквания на потребителите, особено на по-взискателните такива.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови