Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

С Huawei Mate 50 Pro получавате най-доброто от мобилния свят

Павлин Луканов 04 ноември 2022 в 15:56 27356 0

Huawei Mate 50 Pro

Снимка Павлин Луканов

Huawei Mate 50 Pro

Днешният смартфон е много повече от обикновено средство за комуникация. Той е също така фотоапарат, джобен компютър и надежден спътник в ежедневието. Освен това обаче доста често телефонът е и стилен аксесоар, който допълва цялостната ни визия. Това означава, че трябва внимателно да изберем следващия си модел, който обикновено остава с нас поне една или две години.

Едно от най-новите и интересни предложения е във флагманската линия на Huawei, а именно Mate 50 Pro, чиито продажби започват през настоящия месец и в България. Устройството съчетава в себе си всичко необходимo, за да отговори на нуждите ви. Разбира се първото нещо, което грабва окото е дизайнът, а в това отношение Mate 50 Pro има с какво да ви впечатли.

Още по-хубаво е, че ако поръчате телефона предварително, до 6 ноември 2022 г., в комплект ще получите и часовник Huawei Watch GT 3 Active Edition.

Красив и здрав

Днес разглеждаме отблизо варианта с покритие на гърба от изкуствена кожа и в оранжев цвят. Освен това обаче устройството се предлага и в черен и сребрист цвят със стъклен гръб. Телефонът постига идеалната симетрия, като е базиран на дизайнерския подход Space Ring, при който модулът с основната камера е кръгъл и в него има четири отделни отвора за сензори.

Елегантният и тънък корпус е с визия наподобяваща луксозни ръчни часовници, бижута и други аксесоари. Става дума разбира се за подход наречен Clous de Paris, като камерата се смесва със симетричния дизайн и има приятни текстури. Ринговете са от алуминиева сплав, като външният е с приятен релеф. С тази визия телефонът е и много ефектен моден аксесоар.

Основните разлики между оранжевата версия и другите два цветови варианта, освен чисто визуално разбира се, са в наличието на защитно покритие на екрана, Kunlun. Защитата тук е от особено значение, а традиционно дисплеят е най-критичната зона в това отношение. Стъклото Kunlun се състои от нанокристали, които значително увеличават здравината, като е получен петзвезден сертификат за издръжливост при изпускане от SGS. Така можете да разчитате на защита при случайно изпускане когато го вадите от чантата, оставяте на неравна повърхност или просто ви се изплъзне от ръката.

На фона на това серията е и водоустойчива със сертификация IP68. В това отношение оранжевият вариант обаче също има преимущество, като може да издържи на потапяне до дълбочина от 6 метра в продължение на 30 минути, а тези в черен и сребрист цвят са сертифицирани за до 2 метра.

Брилянтен дисплей, издръжлива батерия, мощен хардуер и надежден софтуер

Mate 50 Pro обаче е повече от красив и здрав аксесоар. Той е устройство, което съчетава всичко най-важно за един смартфон – отличен екран, висока производителност, ненадмината камера и издръжлива батерия с бързо зареждане.

Дисплеят на смартфона е прозорец към необятния онлайн свят. Чрез него се наслаждаваме на филми, сериали, снимки и игри. Освен това обаче той случи още за браузинг и комуникация с близките ни. Затова е важно дисплеят да е първокачествен, а именно с такъв разполага Mate 50 Pro. В случая става дума за извит OLED панел с диагонал 6.74 инча и честота на опресняване до 120 херца. С него ще се насладите на изображения с наситени цветове и гладка графика и анимации, което е възможно заради високата честота на опресняване. Налични са и 1440 херца PWM за затъмняване и ограничаване на трептенето.

Разбира се, за да получите безпроблемно изживяване с каквото и да се захванете ще е необходим и съответният хардуер зад екрана. В това направление Mater 50 Pro идва с флагманският чипсет Snapdragon 8+ Gen 1 4G, който е най-доброто от света на Android. Той е комбиниран с 8GB RAM и 256GB/512GB разширяема памет за файлове. Така всичко, което ви е необходимо ще е лесно възможно, без накъсване и забавяне. От офис продуктивност до браузинг, гейминг и стрийминг, платформата работи безупречно.

Всичко това обаче е невъзможно без наличието на адекватно захранване, което идва от батерия с капацитет 4700 mAh. С един заряд тя ще ви даде над ден издръжливост, за да се справите с ежедневните предизвикателства. Освен това има и бързо зареждане до 66 вата за моментите, в които имате малко време да презаредите преди следващия ангажимент.

Цялостният комплект е завършен със софтуерната поддръжка от EMUI 13, най-новата версия на мобилната платформа на Huawei. Тя залага на магазина за приложения AppGallery, който е отлична алтернатива на услугите и приложенията на Google. В AppGallery ще имате на разположение всички приложения за социалните мрежи, както и чат платформи, които ще ви помогнат винаги да сте във връзка с приятелите и роднините си.

На разположение са и голям набор от локални приложения. Сред тях са всички решения за мобилно банкиране в страната, а и популярни международни, за да можете да следите финансовите си данни и да извършвате необходимите дейности свързани с тях. Тук са и приложенията на мобилните оператори, както и популярни местни услуги, а и аповете на големите търговски вериги. През AppGallery можете също така да изтеглите и популярните приложения за стрийминг. Ако имате нужда от продукт на Google то можете да се набавите с него през приложението Gspace, а това разкрива още повече възможности.

EMUI 13 включва и подобрен интерфейс с нови уиджети за някои приложения и опцията за групирането им. Това освобождава екранно пространство и предоставя всичко необходимо като информация, нагледно и достъпно. Налична е и системата Super Device за групиране на други съвместими устройства на компанията и лесното им управление.

Епична камера

Достигаме и до най-интересната черта на новия модел, а именно основната камера, която вече е с технологии XMAGE. Тя се състои от три сензора, 50MP с ултра бленда с десет позиции при ръчно управление (f/1.4 – f/4.0) и OIS, 13MP с ултраширокоъгълна леща и 64MP телефото камера с OIS. Смартфонът дори оглави класацията за мобилна фотография на DXOMARK, което е впечатляващо постижение.

Главният 50-мегапиквелов RYYB сензор е с оптична система за стабилизация и променлива бленда с широк диапазон, което позволява постигането на оптимални резултати независимо от околната светлина. Цветовете тук са реалистични и можете да се потопите изцяло в заснетата сцена, като резултатите се доближават до тези с професионален фотоапарат. Така преживявате отново и отново моментите от ваканцията си например.

Наличен е и нощен режим с висока ефективност, който съчетава множество кадри в един и така дори нощните кадри са ярки и с прилични нива на детайлност. Дори и без него обаче кадрите заснети на тъмно са много качествени и с добър цвят. На практика се постига до 40% увеличена светлочувствителност.

Очаквано откриваме и сензор с ултраширокоъгълна оптика за заснемане на по-широки сцени. Макар той да е с по-ниска резолюция и тук качеството е на ниво. При зрително поле от 120 градуса ще обхванете много обширна зона при снимане. Това ще е от ползва при гледки в планината или на морето например. Този обектив се използва и за ултра макро режим за снимки на дребни обекти като насекоми, растения и др.

Отлично впечатление прави и последният сензор, който е 64-мегапикселов и с перископен обектив за 3.5-кратно оптично приближение и оптична стабилизация. Идеално решение за снимане например на животни в естествени условия, без да ги притеснявате. Този ефект се постига с много ефективния 10-кратен хибриден зуум с високо качество. Голямата резолюция на сензора позволява постигането на детайлни кадри и тук. Ако обичате да снимате дори по-далечни обекти то цифровият зуум е до 100-кратен.

Mate 50 Pro включва множество интересни режими за снимане. Сред тях е портретният, който позволява добавянето на боке ефект (размазване) на задния фон, подчертавайки лицето на снимката. Той е много по-ефективен благодарение на променливата бленда, която има голямо влияние върху този аспект. В отделният режим бленда можете ръчно да регулирате блендата в посочения по-горе диапазон. Има още професионален режим за тези от вас, които обичат да настройват всеки един аспект при снимките.

Към всичко това има ефективна система за бърз и точен автофокус, който помага и за движещи се обекти, като тичащи или движещи се хора. Има и система с изкуствен интелект за разпознаване на сцени, която засича някои определени сцени и обекти, като храна, залез/изгрев, животни и т.н., като в съответствие с това се прилагат оптимални настройки за заснемане.

Снимането на видео е до резолюция 4K, като и тук има някои интересни и полезни режими. Сред тях са опция за създаване на филмови продукции с предварително зададени шаблони. Освен това има забавено и забързано движение, както и двоен изглед. Последният режим позволява едновременното снимане с основната и селфи камери, отлично попълнение за влогъри. Системата за оптична стабилизация премахва нежеланите движения за по-плавни клипове.

Селфи камерата е двойна и включва 13-мегапикселов сензор с ултраширокоъгълен обектив и 3D камера за отчитане на дълбочина. Очаквано резултатите с нея са добри, като при наличието на оптимални условия тя пресъздава добре цветовете и има детайлност на снимките. Налични са портретен режим, обектив с добавена реалност за наслагване на интересни елементи, опция за разкрасяване и подвижна картина, която прави кратки клипове. Тя има и ултраширокоъгълен обектив, което означава, че също обхваща по-големи зони и можете да правите групови селфита. Камерата се използва, при това доста ефективно, и от системата за отключване чрез лицево разпознаване.

Бонус при предварителна поръчка

В България телефонът идва в три цвята, оранжев (512GB), сребрист и черен (256GB). Черният и сребрист варианти са с цена 2499 лв., а оранжевият струва 2699 лв. Те се предлагат от А1, Yettel, Vivacom, Technopolis, Зора и партньорите на дистрибутора Polycomp. В комплект с телефона идват защитен кейс и бързо зарядно, което дава допълнителна стойност към покупката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!