С Galaxy Z Fold4 можете да вършите повече за по-малко време

Павлин Луканов 29 август 2022 в 15:32 28647 1

Samsung Galaxy Z Fold 4

Снимка Samsung

Samsung Galaxy Z Fold 4

Този месец Samsung представи редица нови устройства, като, разбира се, с най-голям интерес сред тях очаквахме попълненията при смартфоните със сгъваеми екрани. Става дума за новите Galaxy Z Flip4 и Galaxy Z Fold4, които носят много подобрения и нововъведения. Заедно с тях бяхме свидетели и на премиерата на новите умни часовници от серията Galaxy Watch5, а и безжичните слушалки Galaxy Buds2 Pro. По този начин компанията предлага цялостно потребителско портфолио от продукти, от смартфона до умните джаджи за ежедневието ни.

Да се върнем обаче на сектора със сгъваемите смартфони, където южнокорейците са неизменен лидер и доминират пазара, въвеждайки нови технологии и функционалности. Така например през 2021 г. Samsung е успяла да достави почти 10 милиона сгъваеми устройства, което е увеличение с над 300% спрямо 2020 г.

Според прогноза на компанията за пазарни анализи Counterpoint Research, доставките на сгъваеми модели ще достигнат до 16 милиона през настоящата година и 26 милиона през 2023 г. През първото полугодие на 2022 г. Според същия анализ Samsung държи дял от цели 62% от пазара, като се очаква доставките на компанията до края на годината да достигнат до около 9 милиона броя с въвеждането на Galaxy Z Fold4 и Flip4. Така пазарният ѝ дял може да стане 80% през втората половина на годината.

В настоящия материал акцентираме върху Galaxy Z Fold4, който предлага ненадминати възможности за мултитаскинг, а това се предопределя и от наличието на голям сгъваем екран. С този телефон ще можете да постигнете висока продуктивност в забързаното си и натоварено ежедневие. Освен това обаче телефонът има и подобрена камера, за да не изпускате важните за вас моменти, както по време на път, така и вкъщи със семейството.

Концепцията на сгъваемите телефони е семпла, но функционална. Идеята е, че в разгънато състояние получавате по-голям дисплей за работа и забавления, а в сгънато, можете да използвате устройството като стандартен смартфон с близки до това размери. Практично и удобно.
В случая Galaxy Z Fold4 има основен екран с диагонал 7.6 инча, честота на опресняване до 120 херца и поддръжка за технологията HDR10+. Това позволява постигането на качествена картина независимо от съдържанието, било то работни таблици и графики или филми и игри.

Външният екран е 6.2-инчов и също има висока честота на опресняване до 120 херца, а това е от значение за постигане на плавна картина. Тук има и защита Gorilla Glass Victus+, което подсигурява малко по-голяма доза на спокойствие що се отнася до издраскване или счупване. Вътрешният екран разчита на защитата на ултратънко стъклено покритие (UTG) от ново поколение. Иначе устройството е водоустойчиво със сертификация IPX8 – би издържало до 30 минути на дълбочина от до 1,5 м. в сладка вода.

Но да се върнем към възможностите за мултитаскинг, които предлага новият сгъваем модел. Тук те са разширени значително с една иновативна добавка, а именно новата лента със задачи (Taskbar). Тя представлява зона в основата на екрана, подобна на тази на компютър, с преки пътища до избрани приложения, които можете лесно да отворите в режим на разделен екран. Така имате възможност да гледате някой любим клип докато същевременно браузвате из социалните мрежи. Налична е и опция, наречена App Pair, за създаване на пряк път от комбинации с до три едновременно отворени приложения, което е допълнително улеснение.

Добавена е и поддръжка за жестове чрез плъзгане, с които се превключва бързо от режим на работа на приложенията на цял екран към изскачащи прозорци или разделяне екрана наполовина за работа в режим мултитаскинг. След като свикнете с тази система, управлението на устройството става много лесно и бързо.

Също така, благодарение на партньорството на Samsung с Google и Microsoft някои приложения поддържат функционалността drag-and-drop. Така можете да копирате и поставяте линкове, снимки и друго съдържание от едно приложение в друго. Освен това Office пакетът на Microsoft и Outlook визуализира повече информация, а това е от полза, когато трябва да редактирате документи и водите кореспонденция. Край на времето, в което е необходимо да зуумвате, за да видите съдържанието на писмата си.

С Galaxy Z Fold4 имате и удобството за въвеждане с писалка чрез опционалния S Pen. Със стилуса можете да водите бележки и да скицирате в движение, а кейсът, в който се съхранява той, служи и за стойка. Това е допълнителна възможност да се възползвате от големия екран, като във всеки един момент можете да извадите телефона и да нахвърляте на бързо идеи в текстови или графичен формат. С писалката можете да извличате и текст, включително дати, време, линкове, телефонни номера и т. н.

В края на работния ден, ако остане малко време за гледане на любимия сериал по Netflix например, можете да използвате Flex режима, при който сгъвате екрана на половина и съдържанието е видимо в горната част, а управлението на плейбека и допълнителна информация да са видими в долната. Така можете да оставите телефона на леглото или масата и да се забавлявате. За приложенията, които не се поддържат във Flex режим, можете да използвате новия тъчпад за управление на съдържанието.

Както споменахме вече, Galaxy Z Fold4 предлага и доста способна камера, която е подходяща за разнообразни условия. Основната камера включва 50MP главен сензор с оптична стабилизация, доставящ висококачествени снимки и видео, а освен това има и 12MP ултраширокоъгълен сензор за по-обширни сцени и 10MP телефото камера с 3-кратно оптично приближение, за да хванете в кадър котката на отсрещния тротоар например. Galaxy Z Fold4 разполага още с 4MP предна камера под дисплея, която служи основно при видеоразговори, както и 10MP предна камера върху външния дисплей, перфектна за селфита.

От компанията въвеждат и редица полезни функционалности за камерата. Сред тях е Dual Preview, с която визуализацията на кадрите се появява на външния екран с възможност за преглед и корекция на позата или аранжимента. С Expert RAW пък получавате допълнителна възможност за редакция на всички детайли от вече заснети кадри. Самият смартфон също предлага повече опции за редакция на снимките и с технологии с изкуствен интелект. Една от полезните възможности е Object Eraser за лесно премахване на нежелани обекти от снимките.
Galaxy Z Fold4 надгражда по отношение на технологиите и в същото време продължава линията за опазване на околната среда на Samsung.

Още с представянето на серията смартфони Galaxy S22 в началото на годината, Samsung внедри рециклираните материали не само в опаковките, но и в хардуера на новите продукти. Това са първите стъпки в инициативата „Galaxy for the Planet“, която включва дългосрочното използване на рециклирани пластмаси и създаване на нови материали в партньорство с водещи организации в сферата на устойчивото развитие. Новата Galaxy Z серия включва и пластмаси, извлечени от отпадъци от океана, в ключовите компоненти, както и 100% рециклирана хартия в опаковките. Намален е и обемът на опаковките с до 58% в сравнение с първото поколение сгъваеми устройства Galaxy.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков