Ревю: Huawei nova 11 Pro – покажете стила си

Павлин Луканов 16 юни 2023 в 15:53 20459 0

Снимка Павлин Луканов

В днешно време е доста трудно за производителите на смартфони да изпъкнат на изключително конкурентния пазар. Разбира се има и доста интересни и свежи модели, които разчупват стандартното ни възприятие. Такъв е и новият Huawei nova 11 Pro, който ще допадне на голям кръг от потребители със свежия си дизайн и много полезни функционалности. С nova 11 Pro определено ще изпъкнете пред останалите.

Какво обаче ни кара да мислим така за този модел? На първо място това е впечатляващият му дизайн. Той съчетава отлично извит екран и покритие от изкуствена кожа на гърба в изключително тънък, а и лек корпус. nova 11 Pro тежи 188 гр. и е с дебелина 7.88 мм, което е отлично за устройство, включващо мощен хардуер и разширени функционалности.

Най-въздействащ за окото е гърбът на модела, който е с покритие от изкуствена кожа в зелен или черен цвят. По цялата му площ е вградено и логото на nova, като повърхността е много приятна на допир и не се хлъзга. Към красивата визия обаче има и добавена стойност, тъй като наличието на кожено покритие означава, че при падане гърбът няма да се счупи, като повърхността е защитена и от износване.

Допълнителна защита има и в дисплея, като тя е под формата на Kunlun стъкло. Досега тази характеристика беше запазена за флагманските смартфони на компанията, Mate 50 Pro и P60 Pro. Това означава, че имате достатъчна здравина, за да не се притеснявате от някои изпускания. Що се отнася до самия панел, той е извит и с обширна повърхност при диагонал 6.78 инча. Отличителна черта е и високата честота на опресняване, която достига 120Hz. Това означава, че картината е плавна във всички ситуации и няма да има накъсване или насичане.

Екранът е с отлични свойства, като става идеално поле за гледане на любимите ви филми и сериали, като има и висока резолюция. На него можете да се наслаждавате и на заснетите със самия телефон снимки и клипове. Под панела има вграден скенер на отпечатъци, а в горния ляв ъгъл е елипсовидният отвор за двойната селфи камера. Цялостното мултимедийно изживяване се допълва от качествения звук от стерео високоговорителите.

За отличната производителност се грижи чипсетът от високия среден клас Snapdragon 778G с 8GB системна памет и 256GB пространство за файлове, което ще ви е достатъчно за много време. След това можете да разчитате и на облачно пространство в Huawei Cloud например. С тази комбинация няма да срещнете никакви затруднения с почти всички приложения и игри, те просто вървят отлично. Към това си заслужава да отбележим наличието на бърза Wi-Fi 6 връзка, а това помага за светкавичен трансфер на данни.

Новият модел има батерия с приличен капацитет от 4500 mAh, с която можете да разчитате на поне ден автономност с един заряд. Отвъд това обаче има много висока мощност на зареждане, 100W HUAWEI SuperCharge Turbo, с която дори за кратко време получавате много енергия. Пълното зареждане отнема едва 20 минути при изключен екран, а това е голям плюс. Заложено е и на ефективно охлаждане, с което ще сте сигурни, че телефонът не прегрява.
nova 11 Pro залага на системата EMUI 13 и магазина за приложения AppGallery, който е третата най-голяма платформа в световен мащаб. През магазина ще можете да изтеглите голямо разнообразие от приложения, започвайки от социални мрежи (Facebook, Twitter и Instagram), чат приложения (Messenger, Telegram, Viber и WhatsApp), приложения за онлайн банкиране за България, решенията на телекомите, включително и за онлайн телевизия, стрийминг платформи (HBO Max, Disney+ и SkyShowtime), но и много други.

От известно време, чрез решението Gbox, има и директен и лесен достъп до основни приложения на Google. Да, това наистина е така, като вече изпробвахме тази възможност. Налични са приложения като Gmail, YouTube, Dive, Translate, Photos и други. Най-полезното е добавянето на опция за вписване с акаунта ви в Google и разбра се така ще синхронизирате вече наличните си данни в тези приложения. Определено отчитаме голяма крачка напред в софтуерно отношение. На фона на това системата работи бързо и гладко, като не забелязахме каквито и да е проблеми в това отношение.

Стигаме и до черешката на тортата, камерите. Подчертаваме множественото число, тъй като тук почти има равновесие между основната и селфи камери, което е нетипично при смартфоните. В преобладаващата част от моделите на пазара, акцентът е върху основната камера. Huawei nova 11 Pro обаче има впечатляваща предна камера. Тя се отличава с 60MP сензор с ултраширокоъгълна оптика (100 градуса зрително поле) и автофокус. Към него е добавен и 8MP сензор за близки кадри с 2-кратен оптичен зуум.

Всичко това означава, че моделът е отлично решение за любителите на селфитата, като е много универсален в това отношение. Той предлага снимане на обширни кадри за групови селфита с високо качество, но и висококачествен зуум за детайли и отлични боке ефекти, които ще ви впечатлят. Предната камера има редица режими, включително и бленда, за ръчно регулиране на този показател. С нея също така можете и да снимате видео във висока резолюция до 4K.

От другата страна на телефона нещата са не по-малко впечатляващи, като тук има 50MP RYYB сензор с QPD прецизен фокус и 8MP с ултраширокоъгълен обектив (112 градуса зрително поле), който е подходящ и за макро кадри. Налична е и система за лазерен фокус и температурен сензор. На дневна светлина кадрите са с отлично качество и можете да се насладите на много добро пресъздаване на цветовете и детайлност. Разбира се има и нощен режим, с който оживяват и нощните сцени.

Ето няколко портрета, заснети в рамките на съвместен проект на Huawei с НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" от студенти в катедра "Екранни изкуства"

Снимка - Боян Кривошиев, НАТФИЗ, модел - Стилиана

Снимка - Десислава Юмерова, НАТФИЗ

Снимка - Десислава Юмерова, НАТФИЗ


Снимка - Никола Узунов, НАТФИЗ, Модел - Никол

Отличителни са възможностите на модела при портретната фотография, като получавате естествен боке ефект, а има добри постижения в тази област и в нощни условия. За доброто усещане помагат още и точният и бърз автофокус, както и снимки без забавяне на затвора, тоест кадрите се заснемат веднага щом натиснете бутона. Допълнителни възможности има с ултрашироките кадри, като заснемате обширни сцени, макар и с по-ниско качество, но има и опция за близки кадри в макро режим, особено подходящи за детайлен поглед върху малки обекти, като насекоми и т.н. Един от полезните режими е за влог, при който се използват едновременно предната и основна камери в различни конфигурации.

С всичките си възможности nova 11 Pro може да допадне на младите потребители, но и не само. Той предлага цялостно добър пакет, в който се отличават дизайн, издръжливост, много добри камери и бързо зареждане. До 2 юли телефонът върви в комплект със слушалките FreeBuds 5i и е с цена в свободна продажба 1299 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика