Пътеводител по виртуален туризъм

OFFNews 25 юли 2022 в 21:57 1186 0

patuvane
туризъм

Виртуалният туризъм е възможността, която ни дават технологиите, да обиколим света и дори да излетим в Космоса, без да се налага да напускаме дома си. Макар виртуалното пътуване да не може да замести напълно реалното, то има определени преимущества, които го правят доста примамлива алтернатива на традиционните начини, по които сме свикнали да виждаме света.

Технологиите за виртуална реалност вече са любим инструмент в света на игрите и възможностите там са огромни. От възстановяване на човешката цивилизация в Wanderer за PlayStation VR, до игра на покер в космоса с в космоса с PokerStars VR, потапящите преживявания са възможни с помощта на VR шлем. Но използването на тези технологии далеч не се ограничава до игри и създаване на алтернативни компютърни реалности. Чрез VR можете също да пътувате до известни дестинации и да посетите места като Дубай, Големия бариерен риф или дори да се разходите на Марс.

Как да пътуваме виртуално?

Виртуалният туризъм по същество е хибридна концепция, която съчетава понятията за виртуална реалност и туризъм. Тази опция улеснява възможностите за туристическо изживяване, без всъщност да се налага да пътувате физически.

Виртуалното пътуване може да варира в зависимост от технологичните възможности. В най-простия си вид, то може да се състои в гледането на видео от определена дестинация. Това е най-бюджетният вариант, който не изисква да разполагате с допълнителна техника като очила или шлем за виртуална реалност. Макар и преживяването да не е изцяло потапящо, то може да бъде също толкова интересно и вълнуващо, особено ако кадрите са заснети на 360 градуса, така че да имате свобода на движение.

По-развитите форми на виртуален туризъм включват именно потапяне във виртуална среда благодарение на технологии като виртуална, смесена и разширена реалност и чрез използване на VR шлем или симулатор. Освен това може да се използват допълнителни устройства, чрез които да се включат и други сетива като допир или мирис за още по-пълноценно изживяване.

Плюсове и минуси на виртуалния туризъм

Основното преимущество на виртуалния туризъм е, че е изключително бюджетен. Можете да се пренесете на другия край на света с натискането на едно копче, без да се налага да купувате скъпи самолетни билети или да плащате за хотел. Изцяло потапящите VR преживявания също са достъпни, тъй като на пазара има изобилие от VR аксесоари на различни цени.

Друг основен проблем при далечни пътувания е времето. Можете да си спестите часовете път и да посетите далечна дестинация дори в обедната си почивка. Това ще ви помогне да се откъснете от ежедневието и да се насладите на нови гледки и преживявания, които трудно бихте осъществили в реалния живот.

Разбира се, колкото и да са напреднали технологиите, виртуалното преживяване не може да замести истинската тръпка от физическото пътуване. Двата вида туризъм носят различно усещане сами по себе си и могат да се допълнят, но не и да бъдат взаимнозаменяеми. Чрез виртуалния туризъм можете да намерите бърз и достъпен начин за отмора и смяна на обстановката в забързаното ежедневие, но ако искате истински да си починете и да усетите атмосферата на непозната дестинация, използвайте добрия стар метод за физическо пътуване.

Идеи за виртуален туризъм

Интернет разполага с изобилие от опции за виртуален туризъм, вариращи от прочути локации, през трудно достъпни екзотични кътчета, до културни забележителности като музеи и галерии. Можете да намерите всичко спрямо настроението и интересите си.

Ако сте настроени за луксозна ориенталска почивка, можете да отскочите на виртуална разходка в Дубай. 360-градусовият тур ще ви пренесе над внушителните небостъргачи, където ще видите града от птичи поглед, както и в скъпи хотели, превърнали се в забележителности, където ще се наситите на изобилие от блясък, светлини и лукс.

Ако предпочитате да се насладите на уникални природни забележителности, можете да се присъедините към екипа на изследователя Сър Дейвид Атънбъро, докато изследва Големия бариерен риф на борда на Тритон. Имате възможността да се гмурнете под водите на това уникално кътче от подводния свят и да разгледате отблизо неговите обитатели.

Технологиите ни предоставят възможността да достигнем и до места, на които не е стъпвал човешки крак. Пренесете се виртуално на червената планета Марс, като се потопите в 360-градусовите кадри, заснети от марсохода Curiosity. Чрез комбиниране и анализиране на неговите снимки, учените от НАСА създават 3D модел, използван за изследване на Марс и планиране на бъдещи експедиции. Същият този 3D модел вече е достъпен онлайн за всеки, който желае види планетата отблизо, от екрана на своя компютър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови