Материализирай всяка своя мечта с 3D принтери

OFFNews 27 февруари 2021 в 15:06 2324 0

3D принтери
3D принтери

Само допреди няколко години мислехме, че технология способна да превърне идеите и мечтите ни в реални обекти може да съществува само в научно - фантастичните филми. Днес с радост можем да кажем, че сме сгрешили. Защото благодарение на иновативната технология за 3D принтиране вече наистина можем да материализираме почти всяка една своя мечта.

Как работят 3D принтерите?

Техниката на работа на печатане на този вид принтери в основата си не се различава много от печатането на обикновен мастиленоструен принтер. За да отпечатате документ, стандартните мастиленоструйни машини движат “главата си” напред - назад по хоризонтална ос, докато листът хартия под тях се движи бавно напред. Печатащата глава пусна много тънки линии мастило, които образуват изображения или текст.

По същия начин работят и 3D принтерите , но вместо да работят върху две измерения, те се движат по три оси. Печатащата глава наслоява материала слой върху слой, докато триизмерният обект бъде напълно завършен. Разбира се, за да можете да отпечатате каквото и да е на 3D устройството, трябва да имате предварително изготвен на CAT 3D модел на обекта, който искате да произведете.

Какво може да отпечати с 3D принтер?

Потенциалът на 3D технологията е толкова голям, че на практика всяка мечта и идея може да бъде реализирана. Както споменахме, достатъчно е да имате подходящото 3D устройство, материал за адаптивното производство и триизмерен модел на обекта, който искате да реализирате.

Седем впечатляващи идеи реализирани с 3D печат

Лодка

Миналата година университетът в Мейн постави световен рекорд и влезе в Книгата на рекордите на Гинес като отпечати на 3D принтер най-голямата лодка, отпечатвана някога.

Плавателният съд е наречен 3Dirigo, тежи 5000 килограма и е 25 - фута. За да го отпечатат, от университета са използвали професионален принтер, който е в състояние да печата обекти с дължина 100 фута и ширина 22 фута.

Сгради

Руската стартъп компания Apis Cor отпечатва 3D къщи само за 24 часа. За печатането руснаците използват мобилен принтер, който полага слоеве бетонна смес за изграждане на основната конструкция на сградите. Уникалното е, че използвайки тази технология не само се спестяват до 40 % от строителните разходи, но и триизмерното печатане на обекта се извършва директно на място.

Каяк

Американецът Джим Смит доказа, че за да се произведе напълно функционален и работещ 3D обект не е задължително да се ползва индустриален принтер. Смит успя да създаде водонепропусклив и работещ каяк на домашния си принтер. Отпечатването му е отнело 45 дни, а материалите за отпечатването са стрували около 500 долара.

Бижута

Много дизайнери и големи бижутерски марки използват технологията на 3D печат, за да създават бижута с уникални и иновативни геометрии. С тази технология могат да бъдат създавани сребърни, златни, платинени колиета, обеци, пръстени, гривни с класически или футуристични форми.


Храна и сладкиши

3D принтерът Foodini може да отпечатва все повече видове храна. Триизмерното устройство за адаптивно производство използва като материал за принтиране ядливи съставки и на него могат да се отпечатват пици, бургери, здравословни храни и много видове сладкиши.

Биотични органи

В Института по регенеративна медицина Wake Forest успяват да отпечатат кости и мускули чрез процес, известен като био печат и да ги имплантират успешно.

А през 2019 година учени от Принстън създадоха първото бионично ухо на 3D принтер. Целта на експеримента е била да се изследва и открие ефективен начин човешките тъкани и електрониката да могат да “съжителстват” в синергия. За отпечатването на бионичното ухо изследователите са използвали клетки и наночастици, а резултатът е повече от задоволителен. След края на експеримента е установено, че 3D принтираното ухо може да чува много по-добре, отколкото човешките уши могат.

Инжектор на реактивен двигател

През 2013 година изследователи и инженери от NASA успяха да реализират една своя голяма мечта, а именно, да отпечатат на 3D принтер инжектор, който да въведат в експлоатация в реактивните двигатели на космическите совалки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови