Кои са най-разпространените подслушвателни устройства

OFFNews 20 юли 2022 в 12:41 2986 0

разговор

Снимка spy.bg

разговор

Подслушвателните устройства са сред най-използваните технологии, когато е необходимо набирането на достоверна информация по различни теми. Те са полезни, както за осигуряването на лична безопасност и надежден контрол над дома и офиса, така и при проучвания и разследвания. Предимството при използване на подслушвателни устройства е, че не е трудно да се монтират така, че да останат незабелязани, а по-нататъшната им употреба е лесна.

Разнообразието на подслушвателни устройства е голямо

С напредването на новите технологии се развиват и подслушвателните устройства. Те стават все по-достъпни, подобрява се тяхната мобилност и прецизност при работа.

Подслушващи устройства маскирани като мобилни телефони

Някои от най-популярните подслушватели са маскирани като мобилни телефони. Единият тип от тях просто изглежда като мобилен телефон, но няма неговите функции, а действа като безжичен предавател. Никой не би се усъмнил, освен ако не опита да го използва, за да позвъни. Другият тип подслушвател от тази категория всъщност е работещ мобилен телефон, който може да се използва и за подслушване.

Безжичните устройства лесно може да бъдат скрити

Безжичните устройства са малки шпионски бръмбари, които лесно може да бъдат скрити в телефони, за да улавят и двете страни на разговор, или стратегически поставени в растения или други предмети от ежедневието в дома и офиса за подслушване на разговори, които се водят в помещението. Предавателят изпраща на приемника разговорите посредством ефирните вълни. В миналото предавател е бил прикрепен към телефонните кабели вътре в телефона, изпращайки разговора по ефира към записващо устройство. В началото на XXI век подслушването се извършва с компютри, като се използват услугите на телекомуникационните оператори.

Устройства за подслушване на дълги разстояния

Често срещана форма на устройство за слушане на дълги разстояния се нарича параболичен микрофон. Състои се от микрофон, поставен в гнездото на малък приемник с форма на сателитна чиния, който може да се насочва във всяка посока. Освен да излъчва разговора за директно слушане, параболичният микрофон може също да бъде свързан към записващо устройство. Единственият му недостатък е, че той не е малък и не може да бъде маскиран като ежедневен предмет, така че трябва да бъде скрит далеч от разговора.

С подслушвателни устройства като стетоскопи можете да чуете разговор дори през стена

Микрофон е монтиран близо до стената от вътрешната стена на стаята, а специалните слушалки позволяват на човек отвън да чуе за какво се говори и какво се случва вътре. Тези подслушвателни устройства се характеризират с голяма прецизност. Те могат да регистрират дори разговори, които се провеждат шепнешком.

Бионични ушни устройства също позволяват да се подслуша разговор отдалеч

Те функционират като свръхзвукови слухови апарати. Потребителят просто поставя слушалките в ушите си, а устройството усилва разговорите от другия край на стаята, съседното помещение или дори от шумния коридор отвън. Най-голямото им предимство е малкият им размер, който ги прави незабележими отдалече.

Какво да имаме предвид, когато избираме подслушвателни устройства

Както споменахме, предлагането на подслушвателни устройства е доста широко и разнообразно, а ориентирането в това многообразие не винаги е лесна задача. За да изберете най-удачната апаратура е нужно на първо място да си отговорите на въпроса за какво ще ви бъде нужна. Ако търсите подслушвателни устройства за лична безопасност, те трябва да бъдат максимално близо до вашето тяло. Удобни варианти са тайни записващи устройства монтирани в ръчен часовник, маратонки, слънчеви очила или бутилка за вода.

Ако се нуждаете от подслушвателни устройства за дома или офиса добри варианти са монтираните в обичайни за обстановката предмети като кафе машини, контакти, зарядни устройства, стенни часовници, компютърни мишки и др. Друг параметър, който трябва да имате предвид е заобикалящият шум, който ще повлияе на качеството на записа. Нуждаете ли се от по-детайлен запис е добре да изберете микрофон със силна чувствителност, особено ако ще го поставяте в по-шумна среда.

Важно е също да предвидите дали подслушвателното устройство да се захранва с батерии или да е включено към електропреносната мрежа. Бръмбарите на батерии са по-мобилни, но ако няма да имате чест достъп до устройството, за да ги подмените е по-добре да изберете апарати на ток. Съобразете също обхвата на запис, ако съществува възможност обектите, които ви интересуват, да са по-отдалечени от микрофона на подслушващото устройство. Не на последно място, формата и размерът наистина са от значение, за да можете да скриете максимално ефективно вашето подслушващо устройство. Добре е да предвидите също устройството да разполага с функция за запис, ако не ви трябва единствено слушане в реално време. Различните устройства за запис са с различен капацитет, така че предвидете и размера на картата за съхранение.

Подслушвателните устройства ни помагат да достигнем до разговори, които са ценни за нас или за обществото. Тяхната функция съдейства думите да бъдат точно разбрани и да бъде елиминирана опасността, изказвания да бъдат извадени от контекста и интерпретирани погрешно. Подслушвателни устройства се използват също от учени и биолози, които изследват животни и птици в естествената им среда. Те позволяват да опознаем в максимална степен ежедневието им, без да го нарушаваме с присъствието си. Тези шпионски джаджи са полезни във всякаква ситуация, остава да подберете най-подходящото за вашите нужди и интереси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови