Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Кога ни трябва виртуален частен сървър?

OFFNews 19 юли 2022 в 15:43 1346 0

VPS

Снимка freepik.com

VPS

Виртуалните частни сървъри (VPS) са чудесно „хибридно” решение за всички, които искат повече изчислителна мощност и независимост в сравнение със споделения хостинг, но не желаят да плащат луди пари и да се занимават с поддръжка на собствен (дедикиран) сървър. VPS съчетава най-доброто от двата подхода.

Какво е VPS?

Съкращението означава „виртуален частен сървър”. Това е напълно изолирана, виртуална среда, която работи по абсолютно същия начин като дедикиран сървър, но без високите разходи и административните ангажименти, които могат да съпътстват поддържането на собствена машина.

По същество уеб хостът използва голям сървър и на него, чрез софтуер за виртуализация, създава множество виртуални уеб сървъри на един и същ хардуер. Тези виртуални машини са именно VPS. Може да се каже, че VPS е „златната среда” между споделения хостинг и специализирания хостинг. Това го прави предпочитан избор за широк набор от различни приложения.

Подобно на собствения сървър, VPS позволява на потребителя да инсталира приложения и да получи директен достъп до основната операционна система. Това се случва срещу цена, равна на малка част от стойността на хостинг върху дедикиран сървър. Същевременно потребителят получава точно точно толкова средства за контрол над виртуалния частен сървър, колкото би имал и над физическа машина.

Защо да използваме VPS?

VPS хостингът не е за всекиго. Това решение работи по-добре в някои ситуации, отколкото в други. Има няколко причини, поради които потребителите могат да разгледат варианта с VPS хостинг . Ето в кои случаи, например:

  • Когато вашият уебсайт надхвърля архитектурните и ресурсните лимити на споделения хостинг;
  • Когато трябва да инсталирате персонализирани модули или приложения, които не се поддържат от вашия хост;
  • Когато имате нужда от „root” достъп до сървъра;
  • Когато искате виртуална среда за разработка и тестване на софтуер;
  • Когато обработвате финансови транзакции и боравите с чувствителни данни;
  • Когато изпитвате екстремни колебания в трафика към своя сайт.

Тогава възниква и въпросът: кога не си струва да мислим за VPS хостинг? Отговорът е конкретен:

  • Когато хоствате уебсайтове с малък трафик, които не са от критично значение за бизнеса;
  • Когато сте начинаещ и просто искате да научите основни неща за изграждането, поддържането и развитието на сайта.
  • Като цяло обаче VPS хостингът е универсален избор за доста широк спектър от различни ситуации, което е една от причините да е толкова популярен.

Предимства на VPS хостинга

Характеристиките на VPS сами по себе си обясняват защо това е една от най-популярните форми на хостинг.
Надеждност: имате своята заделена честотна лента и място за съхранение – знаете, че можете да разчитате на тях, защото не ги споделяте с други потребители, както е при споделения хостинг.

Растеж: мащабирането се случва бързо и лесно;

Стойност: VPS може и да не е толкова евтин, колкото е споделеният хостинг, но е по-евтин от дедикирания сървър, защото потребителят плаща само за това, от което реално има нужда. А VPS определено осигурява много стойност срещу парите си.

Сигурност: сигурността при VPS идва от това, че всеки виртуален сървър е изцяло изолиран от останалите виртуални среди. Това го прави защитен – нищо не се споделя с никого по никакъв начин. При една DDoS атака например (заливане на даден сайт с порой от заявки, докато се „удави”), споделеният хостинг може да засегне и „съквартирантите” си, докато при VPS изолацията гарантира, че платформата няма как да пострада.

Защита: VPS хостингът прави лесно да се правят бекъпи (резервни копия, които се архивират). Това означава, че дори при срив или голям технически проблем потребителят лесно може да възстанови всичко от резервното копие. Уважаващите себе си доставчици правят така, че възстановяването се случва буквално с един клик.

Контрол: потребителят има SSH и „root” достъп до своята среда, което му дава повече контрол.
Безплатни „аксесоари”: при някои доставчици потребителите могат да се възползват от редица безплатни удобства за своите сайтове, като например безплатна миграция, безплатен домейн, допълнителна система за сигурност, по-добро класиране в Google и др.

Въпрос на приоритет

Изборът на хостинг в крайна сметка се свежда до въпроса какво е най-важно за потребителя. Ако бюджетът е определящ, най-евтиното решение е споделеният хостинг. Ако се търси пикова производителност и сигурност, решението е дедикиран сървър. Ако най-важно е моменталното мащабиране, най-добре е да се прибегне към облачен сървър. Когато обаче се търси баланс между тези три фактора, тогава VPS е най-подходящ.

Преход от споделен сървър към VPS

За тези, които използват споделен хостинг, има няколко въпроса, определящи дали е време за преход към VPS:

Вашият уебсайт в момента има ли проблеми с производителността?

Случвал ли ви се е срив или проблем със сигурността, причинен от друга компания, която също има сайт на сървъра? Каква би била цената за вашия бизнес, ако възникне проблем, и струва ли си рискът?

Имате ли нужда от повече място за съхранение?

Имате ли солидни технически умения и искате ли „root” достъп до своя сървър?

Готови ли сте да отделите повече бюджет, който да вложите в хостинг, в замяна на решаването на тези проблеми?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews