Как се работи на грейдер?

OFFNews 24 май 2021 в 16:56 4304 0

Автогрейдерът е една от най-сложните за управление строителни машини. За да работите на грейдер, трябва да имате правоспособност за управление на пътностроителна техника. Но в България центровете за обучение не разполагат с такива машини и реално то се извършва направо на строителния обект. В началото начинаещият стои в кабината и по-опитният оператор демонстрира на практика как се работи. Преди самитe вие да започнете работа е от съществена важност да разучите мерките за безопасност.

Какво представлява грейдерът?

Задната част на машината всъщност е задвижващият корпус, където са поместени кабината и главните агрегати на силовия тракт и хидравликата. Тук са монтирани и четири от шестте колела. Единственият работен орган тук може да бъде риперът, който се монтира най-отзад и служи за разкъртване или разрохкване на повърхността, ако е твърде сбита.

Задната част е съчленена към предната чрез специална шарнирна връзка, позволяваща странично изместване на цялата предница и съответно завиване наляво и надясно. Самата предна част представлява издължена рама, по която са разположени работните органи. Основният е дълго гребло, наричано отметателна дъска (основно гребло). Тя е монтирана към специална конструкция с въртящ се кръг, и осигурява по хидравличен път всички възможни движения в 12 посоки (12 степени на свобода).

Най-отпред може да се монтира по-тясно, но по-високо гребло, което има спомагателни функции - най-вече за избутване на купове с материал. Специфично за грейдерите, че предните им колела могат да се накланят наляво и надясно. Това помага машината да не се пързаля настрани при по-голям наклон на терена или да се изпълняват по-специфични профили, където предните и задните колела стъпват на различни повърхности.

Какви уреди за управление има грейдерът?

Традиционното управление включва множество лостове, които са разположени около кормилото. Чрез тях се изпълняват движенията на рипера, предното и основното гребло. Броят им може да варира от 7 до 12 в зависимост от марката и модела на грейдера.

Популярност в последните години придобива управлението с два многофункционални джойстика - без кормило. Освен че имат четири посоки на движение, джойстиците се въртят около оста си, а в горната им част има поне по няколко допълнителни бутона. С левия джойстик по принцип се управлява придвижването и завиването на грейдера, а десният е за работните органи. Но все пак левият джойстик отговаря и за част от работните функции - например издигане или спускане на левия край на дъската.

Има и други варианти, като например управлението на грейдерите CASE CE. Освен кормилото, в кабината има още осем лоста. Специфичното тук е, че към крайния ляв и към крайния десен лост са монтирани по една малка конзола, по която са разположени бутони за ключови работни движения. Предвид различните варианти ще трябва да разучите за какво служи всеки уред за управление на вашата конкретна машина.

Кои са основните работни функции на грейдера:

Основната работа на грейдер е свързана с позиционирането на отметателната дъската. За тази цел има пет функции, всяка с по няколко посоки на движение (общо 12 посоки на движение):

  • Вертикално изместване - изцяло или само левият/десният край нагоре и надолу;
  • Радиално завъртане - наляво и надясно;
  • Промяна на ъгъла на атака - по-остър или по-тъп (навеждане напред и назад);
  • Странично хоризонтално изнасяне - наляво и надясно;
  • Странично радиално изнасяне - наляво и надясно;

Съчетаването на дванадесетте степени на свобода осигурява безброй възможности за позициониране на дъската. Все пак за изпълнение на всяка конкретна задача на обекта има и конкретен начин кое как да се направи. Има две основни положения - когато тя само докосва повърхността с лек натиск и когато се упражнява по-голям натиск и дъската се вкопава. Първото е подходящо за разстилане или смесване на материал. Второто се използва, когато е необходимо да се промени профила на повърхността.

Радиалното завъртане на основното гребло под страничен ъгъл става с помощта на работния кръг. Обикновено се работи в диапазона 15°- 45°. Ъгъл от 0° (дъската е успоредна на грайфера на гумите) е най-подходящ за разстилане на материал, а с увеличаването му способността за разстилане намалява и материалът се изтласква от едната страна на грейдера.

Ъгълът на атака реално е вертикалният ъгъл на греблото. С лек натиск и навеждане напред можете ефективно да подравните обработваната зона. Ако натискът е по-силен и то леко се вкопава, се постига превъртане и смесване на положения материал. При силен натиск и наведено назад гребло, то се вкопава под остър ъгъл и позволява ефективното профилиране на терена - излишният материал се изтласква настрани.

При изпълнение на повечето задачи дъската обикновено е вертикална или леко наклонена напред - така се получава оптимална комбинация от профилиране със смесване на материала. Всъщност, това са само няколко елементарни примера, с които започват начинаещите грейдеристи. От помощ могат да ви бъдат и видеоклиповете, които са налични за гледане онлайн в интернет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови