Как саундбарът превръща гледането на телевизия в истинско изживяване

OFFNews 24 юни 2021 в 09:03 18499 0

Samsung е неизменен лидер на пазара за телевизори в продължение на цели 15 поредни години. За този период компанията въведе редица иновации, които са в полза на потребителите и ѝ позволяват да запази първата си позиция. По-малко известен факт е обаче, че корейците са лидери и в друг пазарен сегмент, който е неразделно свързан с телевизорите. Става дума за категорията на саундбар системите, където компанията е номер едно вече 7 години.

Първият саундбар на Samsung дебютира през вече далечната 2008 г. по време на изложението за потребителска електроника CES. Едно от сериозните нововъведения на компанията идва през 2012 г., когато се появява първият ѝ модел с възможност за разделяне на звука между левия и десния говорител (иновация, която днес приемаме за нещо задължително и нормално). През 2016 г. Samsung анонсира първия саундбар с 5.1.4 система и технология Dolby Atmos. Миналата година компанията ни изненада и с първия в света 9.1.4-канален саундбар.

Какво обаче прави тази категория специална?

Нека да започнем от там, че телевизорът, сам по себе си, може да е един цялостен хъб за забавление и предлага висококачествена картина, ефектен звук, а и допълнителни разширени функционалности. Все пак, обаче, няма как вградените решения да се сравняват по качеството на звука с това, което предлагат отделните саундбар системи.
С тях можете да допълните визуалното изживяване с премиум аудио, за да се насладите на съдържанието по начина, по който са предвидили създателите му. Ако сте сред почитателите на филмите, то със сигурност ще се зарадвате на допълнителната мощ при ниските и високите честоти. Така всеки детайл от картината е придружен от съответния звуков ефект. Тук се отличава технологията Q-Symphony, която позволява оптимално синхронизиране с телевизора. Тя съчетава и подобрява звука от предните, страничните и насочените нагоре високоговорители на саундбара, както и от тези на телевизора.

Ще чуете дори фини аспекти, които обичайно са пренебрегнати, като шепот, разговор на заден фон или природните звуци, включително вятър, дъжд и т.н. На другия край са силните и въздействащи екшън ефекти на експлозии или двигателят на кола, които могат да ви накарат да се почувствате сякаш сте наистина част от филма.

Благодарение на SpaceFit Sound телевизорът анализира условията в помещението. Саундбарът използва тази информация, за да предостави оптимизиран, обгръщащ те звук. С технологията Acoustic Beam звукът, разпратен в 11 различни посоки (в зависимост от модела), достига до всяка точка в помещението. Тя миксира и възпроизвежда звука, така че изглежда, че идва точно от мястото, където се случва действието на екрана.

Най-важните свойства на звуковите системи обаче си проличават основно при слушане на музика, включително и концерти, каквито са достъпни с много високо качество. При наличието на мощен събуфер ще можете да се насладите и на най-тънките ниски тонове в рап парчетата, а с цялостната комбинация от високоговорители ще сте на първия ред на любимия си рок концерт. Системите са в максимална конфигурация от 9.1.4 канала, което позволява постигането на широк звуков диапазон и обща мощност от впечатляващите 546 вата.

Ежедневното забавление вече далеч не се изчерпва с филми и музика, а в играта влиза и геймингът. Така, след дълъг работен ден или просто за запълване на свободното време, можете да свържете конзолата или компютъра си към телевизора и да се забавлявате с любимите си игри, подсилени с висококачествен звук от саундбар система.

Ефектите се чуват мигновено, като и тук ще потънете в екшъна на рейсинг заглавията или предпочитаните ви шуутъри. Враговете ви няма да могат да се промъкнат безшумно зад гърба ви, а ефектите, дори от странични събития, няма да са незабелязани. С Game Mode Pro саундбарът автоматично преминава в гейминг режим, когато се свърже със съвместим телевизор Samsung.

По всяко време определени саундбар модели могат да анализират звуковия сигнал, за да се оптимизира автоматично звукът спрямо всяка сцена. Адаптивният звук се регулира в зависимост от съдържанието било то филм, музика или игра. Определени модели имат и безжична функционалност с Dolby Atmos Surround, а това дава свободата да озвучите помещението си без да се оплитате в кабели.

Ако искате да продължите да слушате музиката или подкаста, които сте стартирали на вашия телефон по път към вкъщи, на саундбара си, ще оцените подобаващо функцията Tap Sound. Просто докоснете съвместимия си смартфон до системата и телефонът ще се свърже с нея, а вие ще се насладите на музика с още по-високо качество. Друго улеснение в ежедневието е възможността за управлението на ключови функции като включване и изключване, сила на звука и звукови ефекти с дистанционното на телевизора.

На българския пазар се предлагат две от сериите саундбар системи на Samsung, които отлично биха допълнили звука на вашия телевизор. Това са серия Q, която е в премиум сегмента, и серия А, която включва по-достъпни предложения. Ако сте сред потребителите с някой от Neo QLED телевизорите на компанията, то определено е по-добре да се спрете на серия Q за постигането на перфектна симбиоза между звук и картина.

Най-новите модели са А450 и А550 от А серията и Q600, Q700 и Q800 от премиум Q серията. Всички те са продукт на партньорството между Samsung и Harman Kardon, което стартира през 2017 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови