Как 3D принтерите промениха света през 2014 г.

Йоанна Кънчева 12 януари 2015 в 16:45 12519 0

Едно от най-големите доказателства, че живеем в ерата на технологиите, е 3D принтирането, което се развива всяка година с все по-голяма скорост. С помощта на тази технология вече могат да се спасяват дори човешки животи.

Технологията работи с графични програми, чрез които първо се изработва 3D модел на желаните продукти и после се прехвърлят за принтиране, т.е. от дигитален файл се генерира триизмерно тяло.

Първият пример е малката Шея Столенуерк, която е родена с недоразвита дясна длан и без пръсти. Момичето казало на родителите си, че за Коледа иска да й подарят ръка. Студенти от университета на Уисконсин-Милуоки осъществяват мечтата й с помощта на 3D принтер. 

Друго изобретение е принтерът за козметика. Всеки може да създаде сам червило като използва снимка от телефон или компютър. 

Към всеки обикновен 3D принтер вече може се да добави и част, чрез която принтерът вместо с пластмаса, работи с хранителни продукти. Това прави възможно да се създава украса за сладкиши по много по-лесен начин и дори да се принтират плодове, които са напълно годни за консумация. 

"Спомени, които можем да докоснем" е слоганът на компания, която печата 3D снимки, с които слепите отново могат "да видят" спомените си. Те споделят, че с времето спомените им избледняват и съвсем изчезват. Затова Pirate3D събира петима доброволци и принтират техни стари снимки или моменти от живота им, които дори не са виждали, а само са си представяли. 

С 3D принтер можем да  принтираме и дрехи. Роклята се оформя с помощта на графична програма и после се принтира от найлон с помощта на Selection Laser Sintering. Въпреки нестандартния си материал, роклята следи всяко движение на тялото. 

Може да се печатат дори и обувки. Дизайнерът Франсис Битонти създава колекция от 3D принтирани обувки. Първо се разработва 3D модел със специална програма на Adobe. Обувките се печатат пиксел по пиксел, както всички продукти на 3D принтерите. 

Кучето Дерби, което отново може да ходи с 3D принтираните си протези.

Дерби е роден с неразвити предни лапи, което прави веселите игри и тичането невъзможни. Първите му стопани нямали възможност да се грижат за нуждите му и затова решили да го пратят в приют, в който да бъде евтаназиран. След една година Дерби е отново нормално куче.

Тара Андерсън, собственичка на организацията Peace and Paws Dog Rescuе, разбира за кучето от приятел и решава да го осинови. До тогава Дерби се е придвижвал с колелца, които ограничавали очевидната му енергичност. С помощта на колегите си Андерсън разработва протези с 3D принтер.

През август Дерби бил осиновен от семейство Портанова, а страницата му може да видите тук.

3D дизайнерите Сара Ауад и Демерае Форд, обединяват усилия и създават тези изкуствени нокти. 

Можем да принтираме и само с писалка, без да ни е нужна хартия.  Писалката създава продукта като разтапя и охлажда материала. 

Бъдещите доктори могат да се обучават на 3D принтирани сърца. Това ще вдигне процента на успешните сърдечни операции. Така много по-лесно може да се опознаят и овладеят медицинските аномалии и заболявания без опасни експерименти, които могат да застрашат човешки живот. 

Строителството може да стане много по-лесно и бързо, защото вече може и да се принтират къщи. За 24 часа, китайска компания създава 10 къщи с 3D принтер

Очакваме да се разкрият още много нови, неподозирани възможности пред 3D принтерите, особено след новината, че цената им вече става достъпна и за обикновения потребител.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови