3D дисплей възпроизвежда реални изображения директно във въздуха (видео)

ОFFNews Последна промяна на 13 декември 2014 в 09:13 3993 2

Снимка Aerial Burton

Японската компания Aerial Burton продължи да подобрява своята уникална разработка на 3D дисплей, който може да възпроизвежда истински триизмерни изображения. Един от приоритетите в проучването е намаляването на размера на инсталацията. Компанията иска да комерсиализира проекта и да се разшири производството на такива мобилни инсталации още в началото на 2015-та.

Повечето съвременни 3D дисплеи до момента създават псевдо-3D изображения на 2D равнини като използват човешкото бинокулярно зрение. Това е съпътствано с много проблеми, например, ограничаване на зрителното поле и физиологичен дискомфорт, който се дължи на неправилната идентификация на виртуалните образи. 

Технологията на японската компания Aerial Burton за изграждане на образи във въздуха е основана на йонизацията на въздуха с помощта на достатъчно мощни инфрачервени лазери, генериращи импулси с честота 1000 пъти в секунда. Тези импулси попадат в система за триизмерна оптична проекция, която отразява лазерния лъч и го фокусира в желаната точка в пространството. Енергията на лазерната светлина йонизира молекулите на въздуха, карайки ги да излъчват фотони светлина във видимия диапазон, което прави дадена точка в пространството светещ пиксел на триизмерно изображение.

Разработчиците твърдят, че системата може да се прилага за сигнализиране при аварийна ситуация, когато трябва да се изгради образ, видим от далечно разстояние. Например, той може да бъде текст с указания, "висящ" във въздуха, които ще информира пострадалите къде могат да получат храна, къде има аварийно захранване или да им посочи безопасен път за евакуация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.12 2014 в 01:32

Досега съм виждала подобно нещо в игрите, разни points of interest или места където трябва да стигнеш за да ти се зареди следващото ниво... с тази нова технология игрите ще започнат да стават все по-реални.... :) представям си някой триизмерен светлинен pointer или map pin над някой магазин или мол или бензиностанция.... много куцо се изразих, ама просто ми се спи..

13.12 2014 в 10:12

Мдаа... За всички любители на максимата: "Око да види, ръка да пипне", е, вече не.

Ще го караме по библейскому: "По делата им ще ги познаете"...