Huawei nova 9 е новото мощно бижу на компанията

OFFNews 04 ноември 2021 в 14:00 18764 0

Тази седмица у нас започнаха продажбите на най-новия смартфон на Huawei, който е достъпен в Европа. Става дума за модела nova 9, а именно с него ще ви запознаем отблизо в настоящия материал. Както вече научихме от интервюто с Дерек Ю, президент за Централна и Източна Европа, Северна Европа, Канада и Турция на Huawei Consumer Business Group, устройството е позиционирано като флагман предназначен за млади хора.

Стилен дизайн и качествен екран

nova 9 веднага грабва погледа с изтънчения си дизайн. Телефонът е ултратънък при дебелина от само 7.77 мм, а освен това е и изключително лек при приблизително тегло от 175 гр. Той е достъпен в два цветови варианта, Starry Blue и Black, като може да се превърне в стилен и елегантен аксесоар от ежедневието. Първата опция е изключително интересна и с матово покритие на гърба, което има и градиентен ефект с преливащи се цветове. Приятен акцент е и основната камера в овална секция с ринг в сребрист цвят, който е в горната ѝ част.

За стилната визия помага също така извитият екран с изключително тънки рамки отдолу и отгоре. Той е и доста голям при диагонал 6.57 инча и има отлични свойства. Тук изпъква висока честота на опресняване до 120Hz, което позволява постигането на гладка анимация и ефекти при ежедневната работа и гейминг.

Екранът е OLED и пресъздава над 1 милиард цвята и то с отлични свойства, включително и с високи нива на яркост. Благодарение на това можете да се насладите на филми и сериали в отлично качество, а това важи и за снимките, включително заснетите с устройството.

Бърза работа и бързо зареждане

Все пак обаче е добре да преминем и през детайлите за основния хардуер на телефона. За отличната си производителност той разчита на чипсет Snapdragon 778G 4G. Освен него има голямо количество памет, 8GB RAM и 128GB памет за файлове. Всичко това дава възможност на смартфона да се справи безпроблемно с почти всичко от мобилния свят.

Наличието на висока производителност и отличен екран е подкрепено и от издръжлива батерия с бързо зареждане. Huawei nova 9 има батерия с капацитет 4300 mAh, която ще предостави минимум ден издръжливост, но със сигурност в повечето случаи ще разполагате с повече време. За това има и режим за пестене на енергия, който да удължи издръжливостта.
Когато обаче зарядът намалее можете да използвате включеното в комплекта бързо зарядно с мощност 66W. Какво обаче означава това? С едно кратко зареждане от 18 минути получавате цели 60% заряд. Още повече, за 38 минути получавате пълен заряд. Така можете много бързо да презаредите след работен ден, ако ви очакват изживявания до късно вечерта.

Впечатляваща камера

За съвременните смартфони от висок клас е изключително важно да имат качествена камера. nova 9 не разочарова и в това отношение. Основната камера има четири сензора, а с това дава голяма гъвкавост при снимане в различни условия. В нея има 50MP главен сензор, 8MP за обширни сцени и два 2-мегапикселови съответно за марко кадри и портретни ефекти.

Снимките при добра околна светлина са с много високо качество и можете да разчитате на адекватно пресъздаване на цветовете при снимане. Кадрите са детайлни, а така със сигурност ще се насладите на заснетите сцени. Правят впечатление бързото снимане и добрата система за фокус, а така няма да изпуснете идеалния момент за снимане. Има добро решение и за нощната фотография с нощния режим, с който снимките в тези условия са възможни и с добро за класа качество.

Освен това, благодарение на технологията AIS Video Stabilization както на предната, така и на основната камера се ограничава ефекта на треперещи ръце в клиповете. И двете камери могат да записват видео в резолюция до 4K. Основната камера може да снима видеа със Slow-Motion (забавен каданс), при който бързите действия като скокове, движение на водата и т.н. се забавят многократно. Има и Time-lapse режим, с който заснемате продължителни клипове и след това виждате действието много по-забързано.

С тези опции можете да правите забавни и интересни клипове, с които да впечатлите околните. Впечатляваща е и възможността да започнете запис на видео с основната камера и да превключите към селфи сензора, без да спирате. Има и опции за едновременен запис с основната и селфи камера, когато например искате да покажете реакцията си.
Вторият сензор в основната камера е за ситуациите, в които искате да обхванете по-голяма зона. Това са например красиви пейзажи, гледка на града от високо и т.н. Макро сензорът е специализиран за детайлни снимки на обекти отблизо. Това включва всякакви видове насекоми, но и разбира се съвсем различни неща като захарни кристали, листа и какво ли още не. С него можете да постигнете много креативни кадри. Последният сензор прави възможно снимането с боке ефект/портретна фотография. Става дума за кадрите, в които снимате човек, а задният план е размазан.

Селфи камерата е висококачествена и включва 32MP сензор, което я право особено подходяща за снимки в различни условия. И тук има портретен режим, в който можете да добавяте ефекти и опции за разкрасяване. Huawei включва и нощен режим, с който да постигате прилични резултати и при оскъдна светлина. Телефонът може да снима и нощно селфи видео за моментите когато искате да се изразите не само чрез снимка.

Софтуер

Най-вероятно сте наясно, че актуалните смартфони на Huawei идват с магазина за приложения AppGallery, като алтернатива на липсващите услуги и приложения на Google. За да можете да постигнете бърз старт с новия си телефон, преминавайки от по-стар смартфон (Android или iPhone) можете да заложите на програмата Phone Clone. Чрез нея клонирате данни от стария си телефон към новия ви Huawei nova 9. Това може да включва контакти, снимки, клипове и дори приложения (които са съвместими).

Отделно магазинът AppGallery е с вградена търсачка Petal Search за приложения. Така ще откриете и програми и игри, които не са налични в него. Освен приложения има и възможност за използване на Quick Apps, бърз достъп до официалния уебсайт на приложенията. Добра и полезна алтернатива за някои предложения, които изискват GMS например или нямат съвместимо приложение.

AppGallery включва все повече приложения и игри, както на световно така и на локално ниво. Така например тук или чрез алтернативен източник в магазина са всички основни социални мрежи и приложения за чат. Сред тях са Facebook, Instagram, Twitter, TikTok, Viber и т.н. Има и програмите на операторите, MyTelenor, MyVivacom и My A1.
В частта за банкиране са достъпни DSK Smart, RaiMobile, UBB Mobile, m-Postbank, My Fibank и т.н. Налични са също Phyre, A1 Wallet и Pay by Vivacom. За онлайн поръчки и пазаруване можете да изтеглите или стартирате eMAG, Domino’s Pizza, Takeaway, Happy, Grabo, Lidl/Lidl Plus, Aliexpress, Obuvki.bg, ZARA и др.

За финал

Huawei nova 9 е наличен в търговската мрежа у нас с цена 999 лв., като можете да се сдобиете изгодно с него и с абонаментен план от трите телекома. Телефонът има с какво да ви впечатли, а на първо място това е елегантният дизайн с тънък и лек корпус. Освен това има брилянтен екран за гледане на филми и снимки при отлично качество. Към това добавяме още висока производителност, с която да не се притеснявате от каквото и да е в ежедневието, включително и при гейминг.
Отличителна черта на телефона са и качествените му камери. С тях можете да снимате с добри резултати както през деня, така и през нощта. Освен това nova 9 ви дава възможност да развихрите креативните си заложби с множество режими за различни условия.

Виж още за:
    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Историите на Иво Иванов