Св. мъченик Якинт, Св. Анатолий Костантинополски

03 юли 2013 в 00:01 4278 0

Православен календар
Православен календар

Свети мъченик Якинт

Римският император Траян (царувал от 98 г. до 117 г., бел. Pravoslavieto.com) започнал жестоко гонение против християните, като изисквал от всички свои поданици да се покланят само на идолите. При него в двореца служил един 20-годишен момък, на име Якинт, родом от Кесария КападокийскаРечник. Той бил таен християнин.

В един тържествен езически празник царят с всички свои придворни извършвал жертвоприношение на боговете. В това време Якинт се молел в своята стая на истинския Бог. Един от другарите му казал за това на царя. Царят повикал Якинт и го принуждавал да вкуси от месото на жертвоприношението. Якинт отказал, като заявил, че е християнин.

Започнали да го бият и мъчат, но той все повтарял: "Аз съм християнин, Христа почитам и на него са покланям." Затворили го в тъмница като забранили да му дават храна, освен идоложертвена. Якинт търпял глад, но не се докосвал до донесената му храна. Така минали тридесет и осем дни. Веднъж поставения на стража воин влязъл в тъмницата и видял, че тя е озарена от чудна светлина, а ангели подкрепят верния служител на Христа.

След известно време царят заповядал да доведат отново Якинт при него, но го намерили умрял в тъмницата. По заповед на царя тялото на мъченика било хвърлено вън от града, за да бъде изядено от зверове. Но един благоговеен свещеник, на име Тимотей, тайно го взел и погребал у дома си. След няколко години мощите на светия мъченик били пренесени в Кесария Кападокийска.

 

Св. Анатолий Костантинополски

Анатолий първоначално е бил дякон и апокрисиарий на Алек¬сандрийския архиепископ Диоскор. В 449 г. бил избран за Константинополски архиепископ. С писмо се обърнал към папа Лъв да одобри из¬бора му. Евтихианите се надявали, че той ще застане на тяхна страна. Но в 450 г. на поместен събор в Константинопол Анатолий одобрил из-ложението на вярата (томоса) на папа Лъв и произнесъл анатема над Евтихий. На Халкидонския (IV вселенски) събор в 451'г., които бил пред¬седателствуван от архиепископ Анатолий, единодушно били осъдени Евтихий и неговият упорит защитник Диоскор Александрийски. След събора архиепископ Анатолий с послание съобщил на папа Лъв решения¬та и го молил да ги одобри, особено 28 правило, с което на архиепископа на Константинопол —новия Рим, се признават права и предимства „рав¬ни на древния царствен Рим“. Понеже папа Лъв не признал това правило, архиепископ Анатолий с ново послание в 454 г. го уведомява, че то е прие¬то от всички участвували на събора 150 епископи. В 455 г. архиепископ Анатолий отново осъдил Евтихия и Диоскора, а също и Тимотей Елур. В древния гръцки синаксар се говори, че Анатолий „управлявал Цър¬квата православно“ близо 9 години. Починал в 458 г.
Освен споменатите послания до папа Лъв от архиепископ Анатолий е запазено в латински превод и послание до император Лъв. Но предимно той е известен със своите богослужебни стихири на Господски и Богородични празници, а също и на дни на мъченици и светци, които сти¬хири са известни под името Анатолиеви1.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Богословът доц. д-р Константин Нушев в студиото на OFFNews