С Кръстовден започва есента, днес черпят Кръстьо и Кръстана

Александра Маркарян 14 септември 2019 в 08:42 2400 0

Православната църква отбелязва празника Кръстовден, наричан още Въздвижение на светия Кръст Господен. Днес вярващите отдават почит към кръста, на който Божият син Исус Христос е понесъл страдания, за да изкупи греховете на човечеството.

С Кръстовден се отбелязва началото на есента. Денят се нарича още Гроздоберник.

Имен ден днес празнуват: Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана.

По традиция на празника Кръстовден започва новата учебна година в Софийската духовна семинария „Свети Йоан Рилски“.

Вярва се, че на този ден се е случило чудото с Христовия кръст. Историята разказва, че усърдна помощница на император Константин била майка му Елена, чиято християнска дейност се изразявала в благотворителност на бедните и в построяване на много храмове. Царица Елена в чест на победата на синът цар Константин над Максенций и провъзгласяването му за император на цялата Римска империя решила да построи на Голготския хълм Величествен храм Св. Възкресение Христово. Когато започнали да копаят основите, открили трите кръста – Христовия и на двамата разбойници.

И трите кръста много си приличали и кой е на Христа не могли да определят. В това време минавало погребално шествие. Царица Елена спряла шествието и допряла първия и втория кръст до ковчега на покойния младеж. Нищо не се получило. Но когато допряла кръста, на който бил разпнат Иисус Христос, станало чудо: мъртвецът оживял и се изправил. Това чудо зарадвало клетата майчица и сродници, които придружавали погребението и те започнали да прегръщат момчето. Други, които придружавали царица Елена, прегръщали и целували Кръста Господен. Така кръстът от средство за наказание станал средство за спасение.

Кръстът станал символ и знаме на християните и с него те побеждавали всяко зло.

Оттогава всяка година на 14 септември Светият Кръст се изнасял за поклонение и колкото болни потърсели Божията милост, я получавали, а благоразумни християни решили да разделят Светия Кръст на три части: една част останала в Йерусалим, друга изпратили в Рим и трета част в Константинопол (Цариград). Частта, която дали на Константинополската патриаршия, била сложена в специална ракла, обкована със злато и сребро.

След страданията и разпятието Христови кръстът се превръща в жертвен знак на спасението и изкуплението от греха. Той олицетворява жертвената любов, победата над злото, принадлежността към християнството. На този ден църквата извършва поклонение пред Светия и животворящ Кръст Господен. По традиция на Кръстовден се спазва строг пост. Според народния обичай този ден се свързва с края на лятото и началото на есента. Осветява се семето за посев и се започва гроздоберът.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови