Защо руската армия беше разгромена край Угледар

OFFNews 14 февруари 2023 в 09:52 25805 9

танк

Снимка UKRAININAN MOD

Част от руските танкове стъпиха на мини.

Разгромът на руския конвой край Угледар, в резултат на който според различни източници са били унищожени или поразени над 30 бронирани машини, се превърна в една от най-обсъжданите теми след началото на мащабната руска офанзива в Украйна. Няколко дни след като в мрежата се появиха видеоматериали от тази битка, остават въпроси за случилото се край Угледар и руската служба на Би Би Си се опита да намери отговорите.

Кадрите с разбития конвой предизвикаха критики от страна на проруски блогъри и военни експерти. Някои от тях я наричат едно от най-големите поражения на руската армия в цялата война в Украйна, сравнявайки битката с опита за преминаване на река Северски Донец през май 2022 г. Руските сили също претърпяват тежки загуби в жива сила и оборудване по време на няколкото опита да преминат реката.

Въпреки това не може да се каже със сигурност дали цялата техника от видеото е била поразена или унищожена в рамките на един ден: на кадрите се виждат не само моментите, в които са поразени танкове и БМП-та, но и отделни превозни средства, които теоретично може да са били вече на бойното поле. Цифрата 31 превозни средства е получена от анализа на кадрите, но също така не е 100% сигурно, че кадрите са от един ден и че не са монтирани от няколко кадъра.

Въпреки това руските военни блогъри твърдят, че тези събития са се случили в един и същи ден, и го наричат "бой".

Битката, заснета от украински дрон, е само един епизод от голямата битка за Угледар. Градът се намира в южната част на Донецка област. Руските войски безуспешно се опитват да го превземат от началото на инвазията.

По време на сегашната ескалация на фронта, която според мнозина е началото на голяма руска офанзива, районът на Угледар се превърна в едно от огнищата на ожесточени боеве. Руската армия се опитва да напредне и в районите на Авдеевка, Бахмут, Кременна и Купянск.

Кога и къде са се водили боевете

На 26 януари започва поредното голямо нападение на Угледар. Жертвите, понесени от руската армия при неуспешната атака, попаднала в обектива на украинските безпилотни самолети, са само част от общите загинали в битката.

Според съобщенията на проруските телеграм канали в нападението са участвали части на 40-а отделна бригада на морската пехота, 155-а бригада на морската пехота (и двете от Тихоокеанския флот), въоръженото формирование "Каскад" от самопровъзгласилата се ДНР и 36-а мотострелкова бригада на 29-а армия от Забайкалието. Освен това, според разследващия проект на Conflict Intelligence Team, в нападението е участвала 14-а бригада от специалните сили на ГРУ.

Първоначално руските войски достигат сравнително бързо до пътя, който свързва село Павловка и град Марийка в Донецка област - този път минава от югозапад на североизток и отделя Угледар от предградията. Руските войски не успяват да влязат в самия град, тъй като ВСУ оказват ожесточена съпротива, а след това изтеглят резервите си.

Тогава очевидно руското командване решава да предприеме маневра по фланга, заобикаляйки града от изток. Колоните се придвижват от село Николское, което е под контрола на руските военни, по пътища, които са разделени от големи полета. Пътищата са осеяни с горски пояси, които осигуряват известно прикритие, но украинските военни очевидно са виждали с помощта на безпилотни самолети движението на руските конвои и ги обстрелват.

Трудно е да се установи кога точно се е състояла тази битка. Видеоматериали с унищожени, ударени или изоставени бронирани машини бяха публикувани в украински интернет източници в следобеда на 9 февруари. Още на 6 февруари обаче се появяват съобщения, че руски конвой е бил обстрелван край Угледар, като 30 бронирани машини са били повредени или унищожени.

Украинският блогър Tatarigami_UA твърди, че руската армия е претърпяла загуби в "серия от атаки", а не в резултат на единичен опит за нападение.

Видеозаписът от дрон показва танкове и бронирани машини, които напредват в доста гъсти колони. Докато някои превозни средства се взривяват, стъпвайки на мини, други се опитваха да ги избегнат и също попадат на минно поле. Накрая струпванията от бронирани машини са обстрелвани от артилерията.

Руското министерство на отбраната не е потвърдило унищожаването на конвоя край Угледар. 

На 13 февруари руските военни съобщават, че са нанесли удар по украинските части край населените места Пречистовка и Угледар: "В южното направление на Донецк артилерията на групата сили "Восток" нанесе удар по струпвания на жива сила и военна техника на ВСУ край населените места Пречистовка и Угледар", гласи съобщението.

Какви са загубите

Според видеоматериалите блогъри и активисти на OSINT са преброили 31 единици бронирана техника, оставени на полето край Угледар. Трудно е да се прецени състоянието на автомобилите от тези кадри. Вероятно някои от тях са били унищожени, но е възможно някои танкове и бронирани машини да са били само поразени, ремонтирани и възстановени. Възможно е също така някои превозни средства да са били изоставени.

Дълга колона от танкове, заснети от украински дрон. Снимка: UKRAININAN MOD

Възможно е тези бойни машини да са само част от загубите по време на боевете за Угледар. В неделя новинарски сайтове съобщиха, позовавайки се на групата OSINT Oryx, която води статистика на унищожената бронирана техника от двете страни в конфликта въз основа на открити източници, че Русия е загубила 103 единици бронирана техника, включително 36 танка, от 8 до 10 февруари край Угледар и Авдеевка. Руското министерство на отбраната не коментира тези твърдения. Според същите съобщения украинските въоръжени сили са загубили 20 превозни средства, включително два танка.

Няма данни за броя на жертвите в битката край Угледар. Британското министерство на отбраната изказа предположението, че "през последните две седмици Русия вероятно е понесла най-тежките си загуби от първата седмица на нахлуването в Украйна". То обаче се позовава на данни от украинското министерство на отбраната и отбелязва, че не може да ги провери. Въпреки това британските военни анализатори смятат, че тенденциите, които илюстрират украинските твърдения, "най-вероятно са точни".

Британското разузнаване не дава информация за броя на загубите на ВСУ. Украйна (както и Русия) традиционно не разкрива такава информация, но в доклада на британското разузнаване се посочва, че загубите на ВСУ също са големи.

"През 2022 г. руските източници обикновено съобщават за 250-300 загинали всяка седмица. Вече сме в състояние да потвърдим имената на поне 600 души, а от края на януари насам - средно по 700 души всяка седмица. И това са само данните, които успяхме да намерим и проверим от открити източници, което означава, че реалният брой на жертвите със сигурност е още по-голям. Ако сравним некролозите и докладите от фронтовете, ще се окаже, че повечето от тези военни са загинали именно в хода на настъплението", казва журналистът Олга Ившина.

Как се провежда офанзивата

Сериозните загуби предизвикаха вълна от критики от страна на руските провоенни блогъри, които обвиниха военното командване в лоша организация и подготовка на нападението. Ако се съди по коментарите, руската танкова колона се е движела по осеяни с дървета пътища, избягвайки открития терен. Очевидно този метод е избран по две причини - бронираните превозни средства биха били добре видими в открита зона. Освен това тези райони вероятно са били минирани. В резултат на това танковете са взривени от мини и все още се виждат сред безлистните дървета.

За да може настъпващата танкова колона да не попадне на минно поле, да не е в полезрението на противника, трябва да се извърши инженерно разузнаване. Но в този случай танковете, ако се съди по кадрите, заснети от украински дрон, са се озовали в минно поле пред очите на врага. Безпилотниците очевидно са участвали в разузнаването и насочването на украинската артилерия.

Съдейки по факта, че в интернет се появиха кадри от разпадането на конвоя, дроновете са имали възможност да летят над него. За да се предотврати прелитането на вражески безпилотни летателни апарати над частите, са необходими системи за електронна война и за противовъздушна отбрана. Първите възпрепятстват използването на дронове, а вторите ги свалят.

В понеделник, 13 януари, Министерството на отбраната на Русия публикува видеоклип, на който се вижда как ЗРК Тор-М2У "в зона за специални операции" сваля дрон. Но безпилотните летателни апарати, които са заснели разгрома на конвоя край Угледар, очевидно не са били свалени - или не всички от тях. На кадрите не се виждат никакви системи за противовъздушна отбрана сред руското оборудване.

ЗРК Тор-М2У може успешно да сваля безпилотни самолети. Снимка: RUSSIAN MOD

Както пише в Телеграм бившият "министър на отбраната на ДНР" Игор Стрелков (Гиркин), осъден задочно на доживотен затвор по делото за свалянето на боинга през 2014 г., "част от техниката е унищожена от ПТУР (изстреляни от високите сгради на Угледар), част е свалена от вражеска артилерия, която стреля изключително точно".

Фактът, че артилерийският огън е бил насочен към атакуващата колона, се потвърждава от видеоматериалите и кратерите, оставени на бойното поле. В такива случаи военната наука изисква да се осигури артилерийска поддръжка на атакуващите войски. Това са "бойни действия на артилерията в началото и по време на атаката (настъплението) на нейните войски, състоящи се в непрекъснато, последователно огнево поразяване на противника пред фронта и по фланговете на атакуващите, за да се създадат условия за тяхното непрестанно настъпление", се казва в справочния материал на сайта на руското Министерство на отбраната.

А за да бъде успешна артилерийската поддръжка, преди началото на настъплението се извършва и артилерийско разузнаване. Според Гиркин руският артилерийски огън е бил "изключително неточен".

Съдейки по това наблюдение и от факта, че украинската артилерия е успяла да нанесе толкова големи загуби, руското артилерийско разузнаване или не е било достатъчно добро, или изобщо не е било извършвано.

Може ли Угледар да се сравнява с пресичането на Донец

През май 2022 г. руските сили няколко пъти се опитват да преминат река Северски Донец край село Билохоровка. Те са подложени на масиран украински обстрел, което води до тежки загуби сред руската армия.

Американският Институт за изследване на войната предполага, че загубите на руската армия по това време са били повече от 400 души и повече от 80 единици военно оборудване. Forbes пише за 70 броя различно оборудване.

Тази операция донякъде прилича на разгрома на руския конвой край Углешар. И в двата случая, според докладите, украинското разузнаване е разкрило настъплението на руските сили към линията на атаката. И когато тя започна, настъпващите войски са нападнати. 

От друга страна, пресичането на водна преграда се смята за една от най-трудните маневри. Тя изисква висока степен на координация между инженерните части, артилерията (и евентуално въздушната поддръжка), разузнаването и противовъздушната отбрана. Изискванията за подготовка и планиране на такава операция са по-високи, отколкото за настъпление без преминаване на трудна природна преграда.

Кой е виновен

Поддръжката на атаката, включително артилерийско, инженерно и конвенционално разузнаване, електронна война и противовъздушна поддръжка, зависи от способностите на военната група. 

С други думи, това е както въпрос на организация и подготовка на операцията, така и на обучение на личния състав за водене на бойни действия. В първия случай отговорността е на щаба и командирите, а във втория - на тези, които отговарят за обучението на войските.

Коментарите за Угледар включват обвинения в некомпетентност към руските командири и предположения, че руските военнослужещи не са подготвени добре за бойни действия.

"Образцово повторение на всички предишни грешки", пише Гиркин, който от 2014 г. е смятан за терорист в Украйна, в канала си в Tелеграм.

"Да, разбира се, ние също нанасяме щети и поражения на противника, но кадрите на противника показват поредната криза в командването на войските и управлението на ниво щаб", се казва в репортаж, публикуван в "Сива зона", канал, близък до ЧВК "Вагнер".

Командирът на батальон "Восток" Александър Ходаковски, който от 2014 г. се сражава на страната на самопровъзгласилата се ДНР, пише в канала си в Tелеграм, че неподготвеното настъпление на руските военни е продиктувано от "информационния фон" и "успехите в някои райони на "частниците", т.е. наемниците от ЧВК "Вагнер".

Институтът за изследване на войната изказва предположението, че част от проблемите в руската военна офанзива в Украйна могат да се обяснят с ниското ниво на подготовка на войниците и офицерите.

"Бойната способност на всички наблюдавани от нас формирования бе спаднала в по-ранните етапи на войната и е много вероятно числеността им да е била възстановена с мобилизиран персонал. Изглежда, че руските военни не са успели да обучат мобилизирания си личен състав да провежда ефективни механизирани настъпателни операции за краткия период, откакто са били призовани", се казва в доклада.

И накрая, командването, което издава заповед за настъпление, може да бъде подложено на натиск от страна на висшето военно ръководство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1066

9

alcom4

17.02 2023 в 10:06

Как защо?Има две,основни причини,за украинските успехи,въпреки,че съотношението на силите е 3:1 ,в полза на Русия.Първо ,украинците са мотивирани,да защитят свободата си и запазят своята родна страна.Второ украинците са по-интелигентни,като цяло и в случая имат по-добра военна подготовка и по-модерни методи на водене на боя.

2070

8

НЕМА ТАКЪФ

16.02 2023 в 10:59

путъо яде голем пердах навсекъде ! С к"ъф акъл елект. Медии дрънкат затъмнения ! Ще спасят ли терориста , или си копаят краха !

-685

7

Козин Човков

14.02 2023 в 21:18

Защото Пиздин, Коня и Чукчата са тъпи куроедовци.

1067

6

StinkingSonOf

14.02 2023 в 18:50

Не знам, според вас защо?

https://twitter.com/NOELreports/status/1624694734072545283
...
Аз нямам думи просто.


2550

5

alfakentavur

14.02 2023 в 17:35

Защото е немотивирана, неорганизирана и допотопна нашественическа армия.
Която вече една година провежда "тридневна специална операция".
И ако е някаква специална операция - то е специална операчия по съсипването на СССРайха за поколения напред.

2073

4

Johnny B Goode

14.02 2023 в 16:37

Защото е руска.

606

2

order

14.02 2023 в 12:06

Мдаааа дааа... след тия дълго описани успехи га ша вдигат белото знаме....
В края на краищата от тая спец операция има само две решения... или Русия и Путин печели , или ФАЩ и пудели губят!!!

12407

1

Bad Horse

14.02 2023 в 10:48

След 10 години, Украинската армия ще е най-силната в Европа и ще е 3-та в света след Америка и Китай. Ще е част от блок от силни и модерни армии по границите на Русия от Крим до Норвегия. Пред очите ни се гради и трупа опит тази армия - само за една година се промени повече отколкото предните 10 години. Всички говорят за интегрирани бойни системи и т.н. - украинците го правят. А рашките си движат танковете под дроновете, все едно е 2010-та!
 
X

Да помогнем на украинските деца!