За 5 минути Конституционният съд в Молдова отмени всичките си решения

OFFNews Последна промяна на 15 юни 2019 в 19:00 2691 0

Парламент, Молдова

Снимка РИА Новости

На извънредно заседание в събота, продължило не повече от 5 минути, Конституционният съд в Молдова отмени всички свои решения, които доведоха до двувластие и непризнаване на новото правителство, съобщава Интерфакс.

„Във връзка с това, че върху Конституционния съд се оказва натиск и не е бил свободен при приемането на решенията си, и съобразно клаузите в Кодекса на конституционната юрисдикция, Конституционният съд постанови отмяна на всички свои решения, приети в периода 7-9 юни 2019 г., е заявил председателят на съда Михай Поалелунж. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Става дума за решенията, които засягат разпускането на парламента, провеждането на предсрочни избори, признаването за незаконно назначението на парламентарния шеф Зинаида Гречан и сформирането на правителството на Майя Санду. „Всички съмнителни юридически тълкувания, които доведоха до възникването на политическа и институционална криза в Молдова, са отменени. Политическата и конституционалната криза бяха преодолени!“, съобщи във Фейсбук Поалелунж.

Вчера вечерта властта в Молдова напълно премина в ръцете на новото правителство начело с лидерката на десния блок Майя Санду. В събота се състоя първото заседание на кабинета, след което премиерката и президентът Игор Додон представиха новите министри.

На 14 юни молдовското правителство, сформирано от Демократичната партия на 20 януари 2016 г., подаде оставка. Така въпросът за двувластието в страната бе решен в полза на новия кабинет, сформиран на 8 юни от Партията на социалистите и десния блок ACUM.

Политици и бизнесмени, свързани с Демократичната партия, в петък вечерта напуснаха страната. Нейният лидер, олигархът Владимир Плахотнюк, също напусна и замина при семейството си в Швейцария. Но от партията му казаха, че той е там само за няколко дни.

Политическата криза в Молдова отново избухна в началото на юни. Проруската Партия на социалистите и проевропейският блок ACUM на 8 юни сформираха парламентарно мнозинство и след 3 месеца очакване страната получи ново правителство начело с Майя Санду, уточнява РИА Новости. Но конституционният съд обяви тези решения за незаконни.

В отговор парламентът обвини управляващата Демократична партия в опит да узурпира властта чрез съдиите. На следващия ден Конституционният съд отстрани Додон от президентския пост и назначи за временно изпълняващ длъжността вицепредседателя на Демократичната партия Павел Филип, за да разпусне той парламента, и насрочи предсрочните избори за 6 септември.

Додон анулира указа на Филип и заяви, че той не съответства на нормите в конституцията. Около 100 ръководители на местните администрации подкрепиха новото правителство на Санду. Така се стигна и до оставката на кабинета на Филип.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !