Войната с Ислямска държава продължава: Да очакваме ли нова бежанска криза?

OFFNews 27 ноември 2018 в 13:57 3579 0

Ислямска държава е една от най-силните терористични организации, които светът е познавал. В своя пик тя контролираше територия с размерите на Великобритания, а под флага ѝ се сражаваха близо 100 хил. бутновници.

През октомври миналата година коалицията срещу ИДИЛ, водена от САЩ, успя да освободи сирийския град Рака, който беше обявен за столица на терористичната групировка. Няколко месеца по-рано армията на Ирак си върна Мосул.

Макар към настоящия момент джихадистите да са изтласкани от 98% от владенията си в Ирак и Сирия (по данни на Conflict Monitor), ислямският фундаментализъм продължaва живота си в Африка. 

Какво се случва с ислямизма в Африка?

Сахел е савана в континента, която разделя Сахара и по-плодородния район на юг, познат като Судан. Страните в този регион са предимно мюсюлмански и зле ръководени - предпоставка за възхода на екстремизма. Голяма част от терористичните групировки се кълнат във вярност на Ислямска държава или Ал-Кайда.

В Нигерия живеят 191 млн. души. Вече 8 години там тече война с една от най-смъртоносните терористични групировки - Боко Харам, която контролира североизточните части на страната. Миналата година джихадистите са извършили два пъти повече самоубийствени атентати, отколкото през цялата 2016 г. Според УНИЦЕФ повече от 110 деца досега са използвани за терористични актове. Поне 76 от тях са под 15-годишна възраст. Ислямът, проповядван от Боко Харам, отрича западните култура, образование и наука, както и забранява на мюсюлманите да гласуват на избори.

"Ислямска държава - провинция Западна Африка" е разклонение на Боко Харам. Към днешна дата за терористичната групировка се сражават близо 3500 екстремисти. Тяхната цел е да създадат нов Ислямски халифат.

Броят на терористичните атаки в Западна Африка се е увеличил с 300% от 2010 г. Ако джихадистите получат контрол върху Нигерия, имат потенциала да дестабилизират западната част на континента, предизвиквайки нова бежанска криза.

В Източна Африка оперират терористите от Ал-Шабаб. Групировката, базирана в Сомалия, е крило на Ал-Кайда. Към момента тя контролира предимно южните части на страната. Смята се, че за нея се сражават близо 9000 екстремисти.

От 2017 г. досега САЩ са нанесли 56 въздушни атаки срещу терористите в Сомалия, които вече десетилетие се опитват да подчинят държавата. Повече от 34 хил. души са напуснали страната за последните 3 месеца, а хуманитарната криза там заплашва целия регион, предупреждава ООН.

EС, Световната банка, Фондът за развитие на Африка и ООН финансират орgанизацията за сътрудничество "G5 Сахел", в която членуват страните от региона -  Буркина Фасо, Чад, Нигер, Мали и Мавритания. С колективни военни усилия 5-те държави се опитват да контролират екстремистите в региона. САЩ също участва с наземна войска - около 7 500 души. Администрацията на Тръмп обаче иска да съкрати техния брой. Това значи, че отговорността върху плещите на Европейския съюз ще става по-голяма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!