Великобритания се чисти от хора с присъди: плаща на албанци, само и само да се махнат

Някои депортирани са били заплашвани от банди в родината си, но властите не вземат това предвид - показва разследване на Би Би Си

OFFNews 17 май 2023 в 10:25 2332 0

Депортация

Снимка Би Би Си

Депортация

Обединеното кралство е предлагало пари и плащало на албански престъпници, само и само да напуснат страната и да се върнат в родината си, показва проверка на Би Би Си.

Албанските власти са потвърдили пред британската обществена медия, че повечето върнати принудително техни граждани от кралството тази година са били осъдени за престъпления там.

Би Би Си разговаря с тези мъже, изпратени у дома, и научава от тях, че на някои затворници са предлагани по 1500 лири, за да напуснат.

Полетите за депортиране в Албания се увеличиха, след като страната подписа споразумение за съвместно сътрудничество с Обединеното кралство през декември миналата година с цел "възпиране и пресичане на незаконната миграция".

Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство твърди, че оттогава насам са върнати повече от 1000 души: около половината от тях доброволно, а останалите са неуспели кандидати за убежище и нарушители.

Миналия месец журналисти от Би Би Си са разговаряли с десетки хора, пътували в няколко от тези полети за депортиране, и установили, че повечето от тях идват от британски затвори. На някои от тях са били предложени пари в замяна на съгласието им за депортиране и са били освободени от затвора преди изтърпяване на минималната присъда по съществуваща схема, използвана за чуждестранни правонарушители.

Албанската полиция потвърди, че по-голямата част от насилствено върнатите тази година са осъдени за престъпления в Обединеното кралство.

30-годишен мъж, пожелал анонимност, казва, че е излежавал шестгодишна присъда за престъпления, свързани с наркотици, и е бил освободен за депортиране, след като е излежал само две от тях - една година преди да получи право на предсрочно освобождаване.

"Служителят на имиграционната служба дойде да ни види - казва той. - Попитаха те дали искаш да се върнеш [в Албания] или да останеш в Обединеното кралство. Обясниха ни, че ако се върнеш, ще ти отнемат една година от присъдата".

На мъжа е предложена и финансова помощ от 1500 паунда за завръщане у дома по отделна програма, наречена „Схема за улеснено завръщане“. Не е принуждаван да се върне.

На други депортирани затворници е била предоставена същата сума.

Вътрешното министерство отклонява въпросите колко албанци са били депортирани по силата на схемата за улеснено завръщане от началото на миналата година досега и колко от тях са получили финансов стимул, за да съдействат. Казва, че не води такава публична статистика.

„Обединеното кралство и албанското правителство работят заедно, за да използват всяка възможност за пресичане работата на трафикантите на хора и за ускоряване на извеждането на албанците, които нямат законно право да пребивават в Обединеното кралство“, отвръща говорител.

Миналата година бе променен правителствен закон с цел увеличаване броя на извежданията. Същият закон премахна и крайния срок за неизтърпените присъди, което означава, че осъдените, които се връщат незаконно в Обединеното кралство, ще трябва да изтърпят остатък от присъдите си, независимо колко време е минало.

Това спира част от хората. "Няма да се върна там отново - казва осъден албанец пред Би Би Си. - Няма да отида в затвора. Сега ще си търся работа и ще бъда добър човек."

Някои от участниците в полетите за депортиране определят като "твърд" подхода на британската полиция. "Сега събират албанците - казва един мъж. - За албанците е много трудно да останат в Обединеното кралство, защото полицията те спира на пътя. Сега те не ни искат." Той е бил изпратен обратно в Албания, след като полицията е спряла колата, в която е бил, и е установила, че няма документи. Той все още планира да се върне.

Много хора са привлечени от възможностите за материално благополучие, които дава Обединеното кралство. Не и за Азем - слаб мъж в края на двадесетте си години.

Азем (това не е истинското му име) разказа историята си при условие за анонимност. Настоява разговорът да се води на отдалечено място, където няма да го чуят. Край изоставена железопътна линия над река, потънала в хълмистия пейзаж край Тирана, Азем говори, а ръцете му треперят. Показва документи, в които подробно е описано извеждането му от Обединеното кралство и отхвърлянето на молбата му за убежище. Той разказа на имиграционните служители, че е избягал от Албания, след като членове на банда опрели пистолет в главата му и го заплашили с убийство заради политическата му дейност.

Миналия месец е бил върнат обратно в Албания против волята му.

"Страхувам се, защото същата ситуация може да се повтори", казва той. "Мълчалив съм, не се усмихвам, стресиран съм и тялото ми постоянно трепери, не спя много."

Докладът на британски психолог, подаден непосредствено преди депортирането на Азем, изразява опасения, че той може да е преживял психологически изтезания в Албания. В отговора на Министерството на вътрешните работи се казва, че преживяванията му вече са били взети предвид в молбата му за убежище и че решението не е променено.

Азем ми каза, че не би се поколебал да се върне нелегално в Обединеното кралство, ако отново бъде заплашен, въпреки че е включен в черния списък за влизане в Обединеното кралство и страните от ЕС. Албанците имат право на свободно придвижване до страни като Франция и Белгия, които предлагат лесен трамплин през Ламанша.

Наскоро албанската полиция засили проверките по граничните пунктове на страната, за да хване депортираните в черния списък, които се опитват да преминат.

Засиленото сътрудничество между Обединеното кралство и Албания съвпадна с рязкото намаляване на броя на албанците, пристигащи с малки лодки; през първите няколко месеца на тази година са открити само 29 такива. Голяма част от това намаление вероятно има сезонен характер, а с облекчаването на зимното време двете правителства са изправени пред първия истински тест на подхода си за справяне с незаконната миграция.

Журналист от Би Би Си пита министъра на вътрешните работи на Албания Бледар Чучи какво прави страната му, за да предотврати завръщането на последните депортирани в Обединеното кралство.

"Не е възможно да се постави чип на всеки, за да се следи къде отива", каза той. "Ако има хора с криминални досиета, особено в областта на трафика на хора, тогава полицията ще бъде нащрек. Но като цяло хората, които се връщат, са свободни граждани на Албания".

В малкия северноалбански град Крума 60% от населението вече е заминало. Първият мъж, когото срещам на улицата там, говори английски без усилие, с лондонски акцент - разказва авторът на статията. Местните политици казват, че повече от избирателите на града вече живеят в Източен Лондон, отколкото тук, у дома.

Дори тези, които са останали тук, отиват за сутрешното си кафе в кафене "Британия", чийто вход е украсен с лондонска телефонна будка в реален размер.

Местните жители казват, че някои от децата тук казват, че искат да станат мигранти, когато завършат училище.

В една от версиите за бъдещето на Албания британските туристи може да се стичат тук, запленени от зашеметяващия пейзаж на този регион.

Но както много млади хора тук ще ви кажат, бъдещето не се случва в Кукъс. Те се случват в Обединеното кралство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови