Варуфакис: Гордея се с Меркел

DW Последна промяна на 05 ноември 2015 в 22:05 5987 13

Янис Варуфакис.

Янис Варуфакис издаде книга, която би трябвало да бъде разбрана от всяко дете. В нея той описва възгледите си за икономиката: на достъпен за всички език. ДВ разговаря с него за книгата му, за Гърция, Меркел и други неща.

Дойче Веле: Защо решихте да напишете книга ("Време за промяна"), в която разяснявате на вашата подрастваща дъщеря как функционира икономиката?

Янис Варуфакис: Всъщност идеята беше на моя издател. И на мен ми допадна. Защото ако не можеш да обясниш впечатляващо на един тийнейджър сложните идеи, то тогава вероятно и ти самият не си ги разбрал. За мен книгата беше един вид тест дали аз самият съм способен на това. Същевременно тя дава възможност на децата, а и на възрастните да се информират по много важни въпроси.

Дойче Веле: Как бихте обяснили на дъщеря си, че въпреки многото срещи на върха ситуацията в Гърция почти не се е променила?

Янис Варуфакис: На едно дете това може да бъде обяснено много лесно. А именно така: някъде някой е във фалит, но всички се държим така, сякаш това не е вярно. т.е. даваме му още повече заеми, за да може да си изплати старите дългове. Когато обаче му наложим и условия, които намаляват неговите доходи, то и едно осемгодишно дете може да разбере, че тази история няма да завърши добре.

Дойче Веле: Гръцкият премиер Алексис Ципрас обеща да осъществи договорените в помощните програми реформи. Какви са Вашите очаквания за следващите месеци и години?

Янис Варуфакис: Ципрас ще се провали. И той го знае. Ципрас ясно заяви, че е бил принуден да приеме програмата, макар че не вярва в нейното осъществяване. В момента сме свидетели на една твърде странна ситуация, при която силните в Европа - в това число МВФ, ЕЦБ, германското и гръцкото правителство - заедно се преструват, че осъществяват една програма, за която обаче всички знаят, че е неосъществима. Аз не искам да имам нищо общо с това. Затова и подадох оставка.

Дойче Веле: По-рано имахте еднакви възгледи с Алексис Ципрас. След референдума през юли обаче той промени курса си и възприе исканията на кредиторите, а вие подадохте оставка. Как ще обясните на дъщеря си разочарованието, което сигурно сте изпитали?

Янис Варуфакис: Тя ще го разбере, защото оставката ми доведе до раздяла с добри приятели. Трудно ми беше да се реша на това. Ципрас също го прие тежко. Никога не е лесно да признаеш поражение. Оттеглянето ми от този пост беше тежък момент от живота ми, но не съжалявам за решението си. Аз не влязох в политиката, за да ставам професионален политик, а за да сторя това, което смятам за правилно. В един момент това стана невъзможно и аз си взех шапката.

Дойче Веле: Колко дълго ще се задържи правителството на Ципрас, според Вас?

Янис Варуфакис: Това просто няма значение. През последните пет години в Гърция имаше три правителства. Всички те се опитаха да осъществят една програма, която всъщност е неосъществима. Днес моите бивши колеги и приятели следват неблагоразумната логика от последните пет години. И резултатът ще бъде същият.

Дойче Веле: Бихте ли променили нещо от днешна гледна точка, ако погледнете назад във времето си на министър?

Янис Варуфакис: Ако отговоря на този въпрос с "НЕ", бих бил един фанатичен и опасен шут. От днешна гледна точка бих променил много неща, разбира се. Принципната ми позиция обаче беше правилна - да не подписвам никаква кредитна програма, при която гръцкият народ да приеме още една огромна сума от европейските данъкоплатци, преди да се реализира преструктурирането на икономиката и дълговете на страната.

Дойче Веле: Книгата Ви се нарича "Време за промяна". Какво Ви кара да вярвате, че промяната все пак е възможна?

Янис Варуфакис: Ние имахме шанс, който не използвахме напълно. Но Европа е по-голяма от нас - от Ципрас, от мен, от гърците. И Европа трябва да се промени. Сегашните институции в Европа и особено в еврозоната са несъстоятелни. Ние имаме валутен съюз без общо правителство. Една централна банка, без подкрепата на едно федерално правителство. Имаме национални правителства, които не могат да разчитат на помощта на емисионните си банки. Това е ужасяваща конструкция. Решенията на европейско ниво се вземат само от еврогрупата. А това е една неформална група, която дори не се споменава в европейските договори. Затова е необходима принципна промяна. И ако ние не успеем да я проведем чрез демократичен диалог, тя ще настъпи от самосебе си. Само че тогава промяната ще бъде за лошо. Ние не водим разумен диалог по тези въпроси. Затова имаме и една авторитарна политика, която иска да осъществи правила, които отдавна са престанали да бъдат актуални. Резултатът е една дефлационна Европа като болник в световната икономика. А това е лошо както за Европа, така и за света.

Дойче Веле: Германското правителство застъпваше твърда позиция в преговорите с Гърция. В сегашната бежанска криза пък тя се показва много щедра и рискува да не постигне целта си за балансиран бюджет. Какво е отношението Ви към сегашната миграционна политика на Германия?

Янис Варуфакис: Като европеец аз се гордея изключително много с канцлерката Меркел, защото тя демонстрира силен характер по бежанския въпрос. Това показва и колко несправедливи са критиките, според които Германия предизвиквала много проблеми в Европа. На това мнение са не само гърците, но и французите, италианците, а и испанците. Поведението на канцлерката Меркел е добър сигнал за бъдещето на Европа. Когато на нашата врата чукат гладни хора, такива, които биват обстрелвани и ранявани, сме морално задължени да им отворим вратата и да ги пуснем да влязат. Канцлерката Меркел разбира това и ги приема, независимо от разходите. Само така ние утвърждаваме нашия хуманизъм като европейци.

Дойче Веле: Понастоящем Вие пътувате много из Европа и изнасяте доклади. Ще се кандидатирате ли някой ден отново за политически пост?

Янис Варуфакис: Бих го сторил едва тогава, когато съществува реална възможност с политическия пост да променя нещо. В момента Европа е така конструирана, че дори правителствата нямат власт. Ние имаме нужда от дебат за това какво искат европейците. И аз искам да участвам в този дебат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.11 2015 в 11:43

И от американския републикански чадър над тая дейност ;)

Еми не е точно чадър. Скромното мнение, което споделям е че сащ са изиграли ролята на дилър с действията и плана за възстановяване след края на 2СВ. Всъщност има нещо много общо в действията им след края на 1СВ и 2СВ. Първият път леко са "сбъркали ваксата" както се казва. И в изнасилената ситуация е умрял длъжника, повличайки всички със себе си.

В днешни дни Гърция не Германия, но в Европа освен Гърция в такава ситуация са още 4 държави от ЕС. А да, и една Украйна.

06.11 2015 в 11:38

Колектива, сори, това "вашия цирк" е за зле прикрития герберастчук - шуейцареца, не за теб. Он си знае що го бият.

Ако ти се занимава с просвещаване можеш да се опиташ да му подадеш нещо на майчин език от Варуфакис. Не че ще те разбере.

06.11 2015 в 11:30

"А тия от вашия цирк?"

Тия пише, че са от герб, т.е. не са от нашия цирк. В нашия цирк гербавите ги нема, щото не ни разбират разговорите и си мислят, че нещо ги ебаваме.

06.11 2015 в 11:29

Владко въобще не я разбира дълбоката политика, той сигурно още не знае, че швейцарците са забогатели най-много от препирането на нацистки пари и неплатени данъци.

И от американския републикански чадър над тая дейност ;)

06.11 2015 в 11:23

Абе не само у нас. Я виж "шуейцареца" - влаТко-паТко как са е изпляскал като медуза на уринотерапия август месец на плажа между Несебър и Влас.
Шуейцарец, що така бе?!
А тия от вашия цирк?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4504979

те по-красиви ли са?
За умни не питам, при вас коефициента на интелигентност рядко надминава по абсолютна стойност температурата в стаята.

06.11 2015 в 11:15

Варуфакис - комундел - ЛОШО

06.11 2015 в 11:01

У нас никой не знае какво точно прави Варуфакис, но въпреки това всички имат твърдо и непоколебимо мнение за него :)))

Ех, провинцийо...

06.11 2015 в 10:17

Е те левите резби едни други се гордеят, и се поддържат в престъпленията си. Нормално е това гордеене. Защото левите са си чисти Хиени. Поддържат се едни други, както в гладни години, така и когато се налага да се краде чужда плячка. Как няма да се гордеят с тези, който си ограбват държавите, и накрая успешни ръководители ми били. Ами успешни са разбира се. Успешно оглозгват жертвата си, демек държавата си, и как няма да се гордеят с такива. Тях не ги интересува общото благо. Всички да са доволни и мирни. Тях ги интересува собственото им благо, те да са доволни и мирни, а другите втресло ги. И това за тях е успешен модел на успяла държава. Да откраднеш като циганин. Да излъжеш и да отричаш като славянин, и това е успешната държава за такива. А за Варуфакис, какво има учудващо. Нали им даде меркеловица милиардите, който няма да ги върнат, и сега се гордеят с нея разбира се. А като им откаже, и веднага става нацистка, окарикатурявана. Това са си комунистите. Когато и както им изнася, така обръщат думите и действията си, само, и само те да са все на по добрата страна, за да си отнемат противозаконно на хората имуществото им, средствата им за препитание. телата им, че душите им.

06.11 2015 в 07:53

Друго ако не, показва достойнство човека.Ако България се ръководеше от Орбан и Варуфакис, положението у нас нямаше да бъде толкова жалко.А сега с какво могат да се похвалят днешните ни управляващи освен с нисък стандарт на живот на българина?

06.11 2015 в 00:21

За мен е достоен човек, който има принципи и не се стреми към властта на всяка цена. Малко хора излизат от политиката с достойнство.