В САЩ задържаха руски бизнесмен по обвинение, че години наред е изнасял микроелектроника за Москва

OFFNews 21 януари 2024 в 14:15 5665 0

задържан

Снимка Getty images

Федералната прокуратура на Бруклин обяви, че в Лос Анджелис е арестуван 66-годишният бизнесмен Иля Кан и е обвинен в дългогодишен незаконен износ на микрочипове за базираната в Москва компания ОАО "НПК Електронни информационни и компютърни системи" ("Елвис") без съответния лиценз от американските власти.

Според прокуратурата Кан, който има американско, руско и израелско гражданство, години наред е доставял на "Елвис" хиляди лицензирани продукти, необходими на руските военни и агенции на ФСБ, съобщи Би Би Си.

Обвинението твърди, че "Елвис" има "тесни връзки с руското правителство", по-специално с Министерството на отбраната, има бизнес отношения с руски енергийни компании, включително "Газпром" и "Транснефт", които са под санкциите на САЩ, и е получил лиценз за доставки за ФСБ на 28 април 2023.

Според прокуратурата между 2012 и 2022 г. Кан, който живее постоянно в Израел и от време на време посещава САЩ, е получил повече от 50 млн. долара от руската компания.

В секретен обвинителен документ, подаден в съда на 22 декември и разсекретен след ареста му, пише, че Кан е собственик на базираната в Калифорния корпорация Senesys и на базираната в Бруклин фирма Sensor Design Association (SDA).

Първата официално е специализирана в разработването на "софтуер за сигурност". Втората е препоръчана на уебсайта си като "водеща американска компания на международния пазар за тестване на силициеви полупроводникови пластини за военни, космически и аерокосмически приложения".

Според следователя от ФБР Никълъс Милан, който е бил част от разследващия екип по делото на Кан, адресът за контакт на първата компания обаче е на частно жилище.

На 29 май 2019 г. неназован член на семейството на Кан се съгласява да отговори на въпроси на ФБР по телефона и казва, че Senesys и SDA са една и съща компания. Ако се вярва на следовател Милан, Кан е поръчвал предмети, предназначени за "Елвис", на тези американски фирми и след това ги е изпращал в Русия през Хонконг, Южна Корея, Китай и други страни.

Веднъж той се опитва да изпрати лицензирани стоки в Русия през Киргизстан, но превозвачите от Хонконг се противопоставят.

В очакване на евентуални позовавания от страна на защитата на Канг на неговото непознаване на постоянно променящите се американски закони за износа, следовател Милан цитира редица случаи, които според него доказват, че обвиняемият е нарушил закона съвсем съзнателно.

По-специално, през 2018 г. Кан съвсем интелигентно обсъждал с гореспоменатия член на семейството сертификати за краен потребител, в които износителят казва на властите за кого точно са предназначени стоките, които изпраща в чужбина.

Американските производители неведнъж са изпращали на Кан предупреждения, че не трябва повече да прави бизнес с руски клиенти, обект на американски санкции. Самият той пише на един американец през април 2022 г., че "не мога да продължа бизнес отношенията си с "Елвис". Но в действителност не ги е прекратил.

Според 19-страничния обвинителен акт Кан е предоставял на "Елвис" и друга помощ освен контрабандата на микроелектроника. Например той организирал производството на полупроводници, разработени от "Елвис", в Тайван. След руското нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. той многократно е изпращал готови полупроводници от Тайван първо в САЩ, а след това в Русия, понякога през Китай.

Кан е заплашен от до 20 години затвор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!