В надпревара с времето: Търси се подводницата 'Титан', която потъна на път към 'Титаник' (допълнена)

OFFNews 20 юни 2023 в 13:41 3984 1

подводница

Снимка Би Би Си

Подводницата "Титан".

Петима състоятелни туристи се оказаха в капана на туристическа подводница, която изчезна на път за останките на потъналия суперкораб "Титаник", а издирвателните екипи се надпреварват с времето, за да открият плавателния съд. Контактът с петимата е изгубен около час и 45 мин след гмуркането в неделя. Оттогава спасителната акция продължава и през нощта в средата на Атлантическия океан, но досега от "Титан" няма и следа.

До вчера следобед се смяташе, че кислородът ще им стигне за най-много 4 дни.

На борда на "Титан" са британският бизнесмен, милиардер и изследовател Хеймиш Хардинг, пакистанският бизнесмен Шахзада Дауд и синът му Сюлеман. Според публикация на Хардинг във фейсбук преди гмуркането там е и френският изследовател Пол-Анри Наржолет, както и главният изпълнителен директор на OceanGate - фирмата, която стои зад туристическата експедиция, Стоктън Ръш, съобщава Би Би Си.

Основателят на организацията White Desert Antarctica (тя организира експедиции до ледения континент) Патрик Уудхед нарича Хеймиш Хардинг "невероятен авиационен изследовател" и "истински приятел". Британецът е ползвал няколко пъти услугите на White Desert Antarctica до ледения континент, в неговата компания е пътувал и астронавтът Бъз Олдрин.

"Хеймиш е голям привърженик на изследването на земното кълбо и откриването на нови пътища, които да помогнат за превръщането на света в по-добро място. Мислите ни са със съпругата му Линда и синовете му в този тревожен момент и нека Хеймиш и екипажът бъдат открити бързо", се казва в изявление на Уудхед.

През уикенда Хеймиш Хардинг заявява в социалните мрежи, че е "горд най-накрая да обяви", че ще бъде на борда на мисията до останките на "Титаник", но добавя, че поради "най-лошата зима в Нюфаундленд от 40 г. насам тази мисия вероятно ще бъде първата и единствена през 2023 г.". По-късно той пише: "Току-що се отвори метеорологичен прозорец и утре ще направим опит за гмуркане".

През май 2021 г. Хардинг се обрисува в Инстаграм като съпруг и баща на две деца, като страстен авантюрист, който живее в Дубай. Той казва, че използва всяка възможност да пътува, да чупи световни рекорди и да пилотира самолети, припомня Франс прес.

"Вярвам, че вие създавате вашия собствен шанс в живота си. Вие създавате средата около вас, в която шансът идва или не идва в зависимост от вашите решения, в зависимост от вашите очаквания за нещата, които тръгват на зле и за мерките, които взимате, преди нещата да тръгнат на зле", каза той преди време в интервю за сайта "Аребиън гълф бизнес инсайт".

Преди година Хардинг полетя в космоса. Той бе част от екипажа на суборбиталния кораб "Ню шепърд" на компанията "Блу ориджин". В космоса Хардинг прекара само 10 минути и това бе петата подобна успешна мисия за "Блу ориджин" на предприемача Джеф Безос, когото Хардинг признава за свой ментор.

През юли 2021 г. Хардинг е част от екип, който обикаля земята с най-бързия самолет в света, като преминава през двата полюса за 46 часа, 40 минути и 22 секунди. Няколко месеца по-рано се потопява с двуместен батискаф заедно с друг авантюрист Виктор Весково до най-дълбоката известна към този момент част на океана - Марианската падина в Тихия океан. Тази мисия бе най-дългата, прекарана на такава дълбочина - 4 часа и 15 минути и при най-голямо изминато разстояние - 4600 метра.

За всички тези постижения Хардинг е вписан в Книгата на рекордите на Гинес.

Освен в тези Хардинг е участвал и в мисия за заселване на Индия отново с гепарди.

Завършил е университета в Кеймбридж по специалностите природни науки и инженерна химия.

Със съпругата си Линда той има двама синове. Единият от тях Джайлс на 12 г. през 2020 г. стана най-младият човек, който е бил на Южния полюс.

Говорител на семейството на пакистанския бизнесмен Шахзада Дауд обясни, че той и синът му Сюлеман са британски граждани. Семейството е едно от най-богатите в Пакистан. Дауд е попечител на Института SETI - организация, която изследва произхода и разпространението на живота и интелигентността във Вселената.

Според профила му на сайта на института SETI той е член на консултативния съвет на международния тръст на принца и има връзки с Британския азиатски тръст - организации, създадени от краля като принц на Уелс. 

Бившият директор на австралийския проект за спасяване на подводници Франк Оуен казва, че съдът ще трябва да изплува на повърхността, за да подаде светлинен сигнал и да заработи GPS-ът, които да помогнат на спасителите. Оуен обяснява, че подводницата разполага с няколкостотин килограма метал, които могат да се изхвърлят, за да изплува.

Изчезналият плавателен съд е част от OceanGate Expeditions, която предоставя място за осемдневна екскурзия на любителите на приключения срещу 250 000 долара. Мястото на корабокруширалия "Титаник" е на около 600 км от бреговете на Нюфаундленд, но носът и кърмата са разделени на около 800 м. Огромно поле от отломки заобикаля разбития пътнически лайнер. Гмуркането до него и после изплуването отнема 8 часа, тъй като потъналият кораб е на дълбочина 3800 м.

Според OceanGate всяка експедиция продължава осем дни, като всяко гмуркане трябва да включва научна цел, в т. ч. изучаване на разпадането на останките от суперкораба. Според сайта на компанията първото гмуркане се е състояло през 2021 г. Там се изброяват три подводни апарата, които притежава, като само "Титан" е способен да се слезе достатъчно дълбоко, за да достигне до останките. Плавателният съд тежи 10 432 кг и може да достигне близо 4000 м дълбочина.

Американски и канадски екипи се надпреварват с времето, за да открият и спасят малката подводница. В понеделник контраадмирал Джон Маугър от бреговата охрана на САЩ заяви, че е предизвикателство да се проведе търсене в такъв отдалечен район. То има два аспекта - или на повърхността на океана, или подводно търсене със сонар.

Бреговата охрана е изпратила два самолета С-130 "Херкулес" за търсене на повърхността, като към тях са се присъединили канадски С-130 и самолет P8, оборудван с подводен сонар. В района се разполагат и сонарни буйове.

Контраадмирал Маугър заяви, че ще е необходим допълнителен експертен опит за спасяването на плавателния съд, ако той бъде открит под водата.

Саймън Платс, който миналата година режисира документален филм за "Титан", разказва, че Стоктън Ръш, главен изпълнителен директор и основател на компанията, организирала мисията, ясно заявява, че няма гаранция, че по време на гмуркането хората ще видят останките от "Титаник" и че това е "опасна среда".

Пътническият лайнер се удря в айсберг по време на първото си плаване от Саутхемптън до Ню Йорк през 1912 г. От 2200 пътници и екипаж на борда загиват над 1500 души.

Останките на "Титаник" са открити през 1985 г. и оттогава мястото на корабокрушението е проучвано непрекъснато. Миналия месец с помощта на дълбоководно картографиране е създадено първото цифрово сканиране на останките в пълен размер. Сканирането показва както мащаба на кораба, така и някои дребни детайли, като например серийния номер на едно от витлата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика