Украйна вкара в употреба касетъчните боеприпаси, дадени ѝ от САЩ

OFFNews 20 юли 2023 в 15:41 9846 5

бомби

Снимка АП

Полицаи от Харков гледат събраните части от руски ракети, включително касетъчни снаряди.

Украинската армия е започнала да обстрелва руските позиции в югоизточната част на страната с касетъчни боеприпаси, за да разбие добре укрепените руски позиции, които забавиха лятната офанзива на ВСУ, твърдят украински служители, запознати с въпроса, пред "Вашингтон пост".

Използването на спорните оръжия, произведени в САЩ, е следствие от "трудното решение" на президента Байдън да нареди доставката на забранените боеприпаси миналата седмица - ход, който правозащитните организации, европейските съюзници и някои демократи разкритикуваха поради риска от цивилни жертви.

В неделя руският президент Владимир Путин в коментар за използването на касетъчните бомби заплаши да отвърне на Украйна, "ако те бъдат използвани срещу нас". По данни на ООН обаче Русия вече е използвала такъв тип боеприпаси в населени райони на Украйна поне 24 пъти от началото на инвазията на 24 февруари 2022 г.

Забранените в повече от 120 страни касетъчните бомби се взривяват във въздуха над целта, като изхвърлят десетки или стотици по-малки осколки на площ, колкото няколко футболни игрища. Децата са особено уязвими, тъй като боеприпасите могат и да не се взривят, докато не бъдат докоснати.

Но украинските власти отдавна настояват за тях, за да компенсират значителния недостиг на артилерията, въоръжението и числеността на армията си.

По-рано тази седмица полковник Олександър Бакулин, командир на 57-а бригада, заяви пред BBC News, че касетъчните боеприпаси са необходими за "нанасяне на максимални поражения на вражеската пехота", макар да призна, че те няма да "решат всичките ни проблеми на бойното поле", напомня вестникът.

Очаква се Киев да използва този тип боеприпаси и в близост до контролирания от Русия град Бахмут - мястото на най-дългата и кървава битка.

Руските крепости в източната и южната част на Украйна са плътно минирани с противотанкови и противопехотни мини между 3 и 10 мили в дълбочина. С това руската армия успява да забави контранастъплението на ВСУ, което започна преди около месец.

Украински служител, пожелал анонимност, е казал пред "Вашингтон пост", че боеприпасите са били изстреляни по руските позиции, за да разбият окопите, които забавят украинските сили в устрема им да си върнат завзетите територии. 

Въпреки че Русия използва касетъчни боеприпаси в много по-голяма степен, се твърди, че и Украйна го е правила, като е използвала запасите си от съветската епоха. В доклад на Хюман Райтс Уоч, публикуван по-рано този месец, се казва, че използването им от Украйна е "причинило многобройни смъртни случаи и сериозни наранявания на цивилни" при нападения в Изюм и други места през 2022 г. Киев категорично отрича.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12407

5

Bad Horse

20.07 2023 в 17:08

Демилитаризация постига Путин. Ама на Русия.

Запада използва тази война, с украинска кръв и западни оръжия да занули "втората в света армия" за поколение напред. След това вече няма да има значение, защото Русия няма да е същата, ако въобще е я има.

Жалко за украинските жертви. Ако не бяха те, щяха да са поляците, балтийците и румънците. А ние, с мощна руска предателска колона в страната, щяхме да клекнем. Не можем едни грозни паметници да махнем от градовете си, с които рашистите си маркират завладените територии. Завладяна територия сме още.

-1650

4

ob1

20.07 2023 в 16:48

А понеже явно и не си задържаш вниманието повече от 30сек си пропуснал ей това:

"По данни на ООН обаче Русия вече е използвала такъв тип боеприпаси в населени райони на Украйна поне 24 пъти от началото на инвазията на 24 февруари 2022 г."

Та може и да си прав с поговорката...

-1650

3

ob1

20.07 2023 в 16:46

оркер, я кажи - колко точно се гордееш с идолите си: https://offnews.bg/sviat/rusia-udari-nikolaev-i-odesa-ima-raneni-detca-805196.html

И какво ги е начукало, че да се обаждат с военни престъпления?

606

2

order

20.07 2023 в 16:38

Каквото почукало таквоз се обадило.... и утре пак ще има оле ле!!!

-529

1

6екеr4о

20.07 2023 в 16:15

И касетъчни бомби да използват, и кирки, и мотики, и лопати, само и само да прогонят азиатската безмозъчна сган обратно в блатата им!!!
 
X

Да помогнем на украинските деца!