Украйна бележи напредък в другата си война - битката с корупцията

OFFNews 22 май 2024 в 10:39 1223 0

Князев

Снимка Getty images

През май 2023 г. бе арестуван тогавашния ръководител на Върховния съд Всеволод Князев по обвинение в подкуп.

Украйна се бори с повсеместната корупция още от първите дни на своята независимост през 1991 г., а правителствени служители и независими представители твърдят, че тази битка е от ключово значение за спечелването на екзистенциалната война, която Украйна води с Русия.

Киев бележи известен успех. Организацията за борба с корупцията Transparency International класира страната на най-високото ѝ ниво от 2006 г. насам: в момента тя е на 104-то място от 180 държави в индекса за възприятие на корупцията.

"Повечето украински антикорупционни институции показват доста добри резултати", коментира изпълнителният директор на Transparency International Украйна Андрий Боровик пред Би Би Си.

Според него един от тези резултати е арестът на тогавашния ръководител на Върховния съд Всеволод Князев по обвинение в подкуп през май 2023 г.

"Това може да бъде предпазна мярка, защото ако видите, че някой е арестуван, ще се замислите два пъти, преди да направите нещо непозволено", изтъква той.

Имаше и други арести на високопоставени лица, включително на министъра на земеделието Николай Солски и на офицера от разузнавателната служба СБУ Артьом Шило. И тримата отричат каквито и да било нарушения и са освободени под гаранция. Разследванията продължават.

Ключов момент бе 2015 г., когато платформата Prozorro помогна за ограничаване на корупцията при държавните поръчки, спестявайки на Украйна почти 6 млрд. долара публични средства само за 4 г.

Сега задачата е да се съсредоточи върху изкореняването на корупцията в данъчните и митническите служби, както и върху подобряването на финансовия надзор, смята Боровик.

"В Украйна идват много пари от Запада и, разбира се, въпросът е дали има контрол върху тези пари", добавя той.

Освен че изчерпва оскъдните ресурси на Украйна, през последните години корупцията възпрепятства притока на чуждестранна помощ. Доналд Тръмп се позова на опасения, свързани с корупцията, когато беше предизвикан да забави помощта за Украйна в ролята си на президент на САЩ.

Корупцията е и основна пречка за набирането на хора за войната с Русия. Миналата година президентът Володимир Зеленски уволни всички регионални служители, отговарящи за военната повинност, на фона на съмнения за подкупи. Хиляди украинци напуснаха страната, като се откупиха, за да не бъдат пратени на фронта.

По-добре си вършим работата

Зам.-ръководителят на Специализираната антикорупционна прокуратура Андрий Синюк твърди, че зачестилите съобщения за обвинени в корупция украински служители са добър знак.

"В Украйна не останаха хора или длъжности, които антикорупционните агенции да не могат да засегнат. Това вероятно е основното ни постижение, защото преди няколко години не можехме дори да мечтаем за него", коментира Синюк.

Дмитрий Калмиков, ръководител на отдела за антикорупционна политика в Националната агенция за превенция на корупцията, казва, че подкупите са почти изкоренени в някои от най-засегнатите области - например в държавните служби като издаването на паспорти, разрешителни и лицензи. По думите му постигнат е и значителен напредък в реформата на образованието и полицията.

Проблемни области

Калмиков обаче признава, че правителството бележи по-слаби резултати при използването на природните ресурси (например в минното и горското дело), регулирането на монополите и големите инфраструктурни проекти.

"Напредъкът е най-бавен там, където се срещат големи интереси и големи играчи", изтъква той.

Според него "през следващите 5-10 години правителството трябва да се съсредоточи върху прочистването на съдебната система, което ще оздрави публичната администрация".

Антикорупционните наблюдатели са съгласни, че украинското правителство е станало много по-активно в борбата с подкупите.

"Миналата зима нещо прещрака в главите им, отношението им наистина се промени, важното е, че това стана на самия връх. Може би са разбрали, че нещата се объркват или пък правителството в Киев е било подложено на натиск от западните донори", посочва известният украински журналист Юрий Николов.

Факт е обаче, продължава той, че "правоприлагащите органи са изиграли ролята си".

Търсене на промяна

Каква е движещата сила на борбата с корупцията в Украйна?

Председателят на УС на Центъра за борба с корупцията Виталий Шабунин смята, че това е комбинация от натиск от страна на украинската общественост и чуждестранни донори.

"Независимо дали правителството иска да се бори с корупцията или не и независимо от това кой е в правителството, общественият натиск и ефективността на гражданското общество и медиите означава, че никое правителство не може да игнорира корупцията", е категоричен той.

Като пример посочва смяната на правителството на Украйна през 2023 г., последвана от твърдения за служители в областта на отбраната, които са закупували хранителни продукти за украинската армия на завишени цени.

"Скандалът постави началото на институционални промени в областта на обществените поръчки в отбраната, което означава, че там няма да има корупция дори след смяната на министъра. Корупционните скандали могат да принудят държавните институции да се променят към по-добро", смята той.

Шабунин отхвърля опасенията, че западната военна помощ за Украйна може да бъде присвоена.

"Всички оръжия, доставени от западните съюзници, се оказват в ръцете на украинската армия, която ги използват ефективно. Невъзможно е да се откраднат западни оръжия", посочва той.

Експерти обаче твърдят, че украинското правителство трябва да направи повече, за да изкорени корупцията. Това е особено важно по време на война, казва Юрий Николов.

"Корупцията ни убива. Ако искате да останете изобщо без боеприпаси, ако искате да останете без пари, с които да си купите боеприпаси, ако искате да посрещнете окупаторите в Киев, тогава да, затворете си очите за корупцията. Но повярвайте ми, първото нещо, което ще направят, след като ни окупират, е да ни разстрелят всички. Ето защо борбата с корупцията е въпрос на оцеляване", е категоричен той.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх