Уилям обвинява Би Би Си за разрива в отношенията на родителите му

OFFNews 21 май 2021 в 11:15 3297 0

Херцогът на Кеймбридж принц Уилям обвинява Би Би Си, че е допуснала грешки в интервюто с майка му, които са подхранили параноята ѝ и са влошили отношенията между родителите му.

След като разследване установи, че Би Би Си не е спазила стандартите си, принц Уилям заяви, че е "най-опечален", че Даяна така и не е научила, че е била заблудена.

Той заяви, че майка му е била подведена "не само от недобросъвестен репортер", но и от шефовете на Би Би Си.

Херцогът на Съсекс обвини токсичната медийна среда за смъртта на майка си.

В отделното изявление принц Хари заяви, че "вълнообразният ефект на културата на експлоатация и неетични практики" в крайна сметка е отнел живота на майка му. Той изрази загриженост, че подобни практики "все още са широко разпространени днес", като добави, че те са "по-големи от една медия, една мрежа или едно издание".

"Майка ни загуби живота си заради това и нищо не се е променило. Защитавайки нейното наследство, ние защитаваме всички и поддържаме достойнството, с което тя изживя живота си", каза той.

Би Би Си се извини писмено на принцовете Уилям и Хари, както и на принца на Уелс и на брата на Даяна - граф Спенсър, съобщава британската обществена медия.

Мат Уислър, графичният дизайнер, който пръв изрази загриженост за фалшивите документи, използвани за интервюто, и на когото по-късно Би Би Си отказа работа, заяви в предаването "Днес" на Радио 4, че извинението, изпратено до него в четвъртък вечерта, е "твърде малко и твърде късно".

Той разкритикува лорд Хол, който по онова време ръководеше вътрешното разследване, и тогавашния генерален директор на Би Би Си лорд Бирт, че не са му се извинили лично.

Независимото разследване, проведено от пенсионирания съдия лорд Дайсън, установи, че интервюиращият Мартин Башир е действал по "измамен" начин и е подправил документи, за да получи интервюто си.

В доклада се добавя, че проверката на Би Би Си от 1996 г., водена от тогавашния ръководител на отдел "Новини и актуални предавания" лорд Хол, е била "крайно неефективна".

Принц Уилям заяви, че интервюто е допринесло "значително за влошаването на отношенията между родителите ми", като добави, че "оттогава то е наранило безброй други хора".

"Но това, което ме натъжава най-много, е, че ако Би Би Си беше разследвала правилно жалбите и опасенията, повдигнати за първи път през 1995 г., майка ми щеше да знае, че е била измамена", каза той.

Лорд Дайсън установява, че Башир е измамил граф Спенсър да запознае журналиста със сестра му (Даяна), като му е показал фалшиви банкови извлечения, в които невярно е посочено, че на отделни лица се плаща за това, че наблюдават принцесата.

Принц Уилям заяви, че според него измамата, чрез която е било получено интервюто, "съществено е повлияла на това, което майка ми е казала" в отговор на Башир.

Той заяви, че оригиналното интервю в предаването "Панорама" няма "никаква легитимност" и никога повече не трябва да се излъчва.

"То на практика създаде фалшив разказ, който повече от четвърт век се комерсиализира от Би Би Си и други", каза той.

Башир заяви, че подигравката с документите "е била глупава постъпка" и съжалява за нея, но каза, че те не са имали никакво влияние върху решението на Даяна да бъде интервюирана.

В бележка, написана от Даяна, която се публикува за първи път в доклада, се казва, че тя не съжалява за предаването и че Башир не ѝ е показал фалшивите документи. Тя е приета от Би Би Си като доказателство за твърденията на Башир.

Но лорд Дайсън посочи, че Би Би Си е трябвало да разгледа възможността документите да са били показани на брат ѝ, граф Спенсър, и да са били използвани косвено за достъп до принцесата.

Министърът на правосъдието Робърт Бъклънд заяви, че "опустошителните" констатации на разследването за "необосновани и погрешни" действия на висши служители в Би Би Си означават, че правителството ще трябва да обмисли дали управлението на корпорацията трябва да бъде реформирано.

Независимото разследване беше възложено от Би Би Си миналата година, след като граф Спенсър оповести твърденията си за начина, по който е било получено интервюто.

Графът разказва в нов документален филм на BBC Panorama: "Иронията е, че се запознах с Мартин Башир на 31 август 1995 г., защото точно две години по-късно тя почина, и аз наистина свързвам двете събития."

Той каза, че от момента, в който запознал Башир с Даяна през септември 1995 г., е било "съвсем ясно", че "всички ще станат недоверчиви и мисля, че Даяна наистина загуби доверие в наистина ключови хора".

Патрик Джефсън - бившият личен секретар на Даяна - заяви, че интервюто "унищожило останалите връзки с Бъкингамския дворец" и я направило уязвима за "хора, които не са вземали предвид нейните интереси".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови