Турция ще изпраща в Европа заловените ислямски терористи

OFFNews Последна промяна на 02 ноември 2019 в 20:07 4438 0

Бойци на Ислямска държава

Снимка thesun.co.uk

Турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу заяви, че Анкара ще изпраща в европейските страни  гражданите им, за които е доказано, че са бойци от Ислямска държава /ДАЕШ/, предаде Анадолската агенция.

Става дума за онези членове на ислямистката групировка, които са избягали от плен в Северна Сирия, като са се възползвали от сраженията между турската армия и сирийските бунтовници с кюрдските въоръжени милиции.

Министърът уточнява, че част от членовете на ДАЕШ, заловени в Расулайн и Тал Абиад, са турски граждани, а други са чуждестранни. „Още от периода на операцията „Щит на Ефрат“ в Сирия чуждите граждани са отведени в защитени затвори, а с терористите, жените и децата им се провеждат разпити и се предават на прокуратурите, където се установят връзките им с терористичната групировка. Но това не важи за децата“, казва Сойлу.

Чуждите граждани, свързани с ДАЕШ, ще бъдат под наблюдение за известно време, след което ще бъдат изпращани в родните им страни в Европа и други държави.

Турският министър на вътрешните работи изрази възмущение от намерението на отделните правителства да отнемат гражданството на своите хора, за които е доказано, че са ислямски терористи, какъвто е случаят с двете холандки, вече вдовици на джихадисти.

Според него подобен процес върви и във Великобритания. „Всички намериха лесния изход. Щом са част от ДАЕШ, ги лишават от гражданство и ги правят хора без родно място, отникъде. И така свалят отговорността от себе си. А това е процес, за който трябва да се говори в близките дни по целия свят. Ние не сме хотел за никой от бойците на Ислямска държава“, подчертава Сойлу.

Той припомня споразуменията на Турция с другите страни по въпроса и категорично не приема позицията им за отнемане на гражданството от доказаните терористи. „Това не е приемливо за нас и е крайно безотговорно. Аз какво да ги правя твоите терористи, къде и как да ги държа? Да речем, че ги държим в затвора, но те излизат на свобода. На тези ние ли да им дадем гражданство? Или в коя друга страна да ги пратим, която също ще се чуди какво да ги прави?“, пита реторично пред журналисти Сойлу.

Той подчертава, че това е един от основните проблеми в конфликтните зони, които светът трябва да реши. Иначе, заловените край Ефрат чужденци - бойци от ДАЕШ, ще бъдат изпращани обратно в страните им по произход.
Изключение ще се прави само, ако въпросните имат издадени смъртни присъди в своите страни и ако има пряка опасност да те бъдат екзекутирани, тогава това е казус от международното право.

Сойлу коментира и въпроса за депортирането на нерегистрирани и без документи в Истанбул сирийци.

„От началото на 2019 г. броят им е вече 100 000, като само преди два дни нелегалните са били 97 000 души. Средно по 400-500 нелегални мигранти се хващат само в Истанбул и се изпращат обратно. През миналата година са заловени 28 000 души, също в Истанбул. Към момента в този град нелегално установилите се и работещи незаконно са около 60 000. В момента са издадени 3 000-3 500 разрешителни за престой на чужденци в Истанбул и около 7 500 в провинциите на страната“, посочва министърът.

Един от главните маршрути за трафик на хора в Турция е през източната част на страната, откъдето навлизат множество нелегални емигранти от Бангладеш, Пакистан, Афганистан, Ирак, Иран и други страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови