ТикТок видео събра близначки, откраднати и продадени след раждането си

Откраднатите деца на Грузия

OFFNews 26 януари 2024 в 19:13 3776 4

Близначките от Грузия

Снимка Фейсбук; Sartania Anno

Ейми и Ано - близначките от Грузия

Ейми и Ано са еднояйчни близначки. Точно след като се раждат, те са отнети от майка им и продадени на различни семейства. Години по-късно те се откриват случайно благодарение на телевизионно шоу за таланти и видео в ТикТок. Докато се ровят в миналото си, те осъзнават, че са сред хилядите бебета в Грузия, откраднати от болници и продадени, които сега търсят отговори.

Екипът на Би Би Си се среща със сестрите в Германия. Те са пътували от Грузия до Лайпциг с надеждата да най-накрая да се запознаят с родната си майка.

"Уплашена съм, наистина уплашена. Не съм спала цяла седмица. Това е моят шанс най-накрая да получа някои отговори за това, което ни се случи", казва Ейми, докато марширува из хотелската си стая.

Социалните мрежи, или как да намериш сестра си

Това е краят на едно дълго пътуване. Историята за това как Ейми и Ано се откриват една друга започва, когато те са 12-годишни.

Ейми Хвития била в къщата на кръстницата си близо до Черно море и гледала любимото си телевизионно предаване "Грузия търси талант". На екрана видяла танцуващо момиче, което изглежда досущ като нея. Двете не само си приличали, а били направо идентични.

"Всички се обаждаха на майка ми и питаха: "Защо Ейми танцува под друго име?", спомня си тя.

Ейми говорила със семейството си, но те я успокоили с репликата: "Всеки има двойник". Седем години по-късно, през ноември 2021 г., Ейми публикува в ТикТок видео, на което се вижда как пробиват веждата ѝ.

На 320 км разстояние в Тбилиси друга 19-годишна девойка Ано Сартания гледа видеото, изпратено от неин приятел. Тя си помислила, че е "готино", че момичето от клипа прилича на нея.

Ано се опитала да проследи момичето с пробитата вежда онлайн, но не успяла да я намери, затова споделила видеото в университетска група в WhatsApp, за да види дали някой може да помогне. Някой, който познавал Ейми, видял съобщението и ги свързал във Фейсбук. Ейми веднага разбрала, че Ано е момичето, което е видяла преди толкова години в "Грузия търси талант".

"Търся те от толкова дълго време!", написала Ейми.

"Аз също", отговорила Ано.

През следващите няколко дни те открили, че имат много общи неща, но не всичко имало логика. Двете установили, че са родени в един и същ родилен дом в Западна Грузия, който вече не съществува, но според актовете им за раждане рождените им дни били през няколко седмици. Нямало как да бъдат сестри, още по-малко близначки.

Имали обаче твърде много прилики. Харесвали една и съща музика, и двете обичали да танцуват и дори имали една и съща прическа. Те открили, че дори имат едно и също генетично заболяване на костите, наречено фиброзна дисплазия.

"Всеки път, когато научавах нещо ново за Ано, нещата ставаха все по-странни", казва Ейми.

Уговорили се да се срещнат и седмица по-късно Ейми и Ано се видели за първи път лице в лице.

"Беше като да се погледнеш в огледало, абсолютно същото лице, точно същия глас. Аз съм тя и тя съм аз", казва Ейми. Тогава разбрала, че са близначки.

"Не обичам прегръдките, но я прегръщах", казва Ано.

Решили да се изправят срещу семействата си и за първи път научили истината.  Двете сестри били много разстроени и се чувствали сякаш целият им живот е бил лъжа. Дълбаейки по-дълбоко, близначките открили, че подробностите в официалните им актове за раждане, включително рождените им дати не отговарят на истината.

Откраднати и продадени, но как?

Майката на Ейми имала репродуктивни проблеми, нейна приятелка ѝ казала, че в местната болница има нежелано бебе. Тя трябвало да плати на лекарите, но можело да вземе бебто у дома и да го отгледа като свое. Същото се случило и с майката на Ано.

Нито един от осиновителите не знаел, че момичетата са близначки и въпреки че са платили много пари, за да осиновят дъщерите си, те казват, че не са осъзнавали, че се случва нещо незаконно. В онзи момент Грузия преминава през период на сътресения и тъй като болничният персонал е замесен, те не се  усъмнили в легитимността на осиновяването. Нито едно от двете семейства не разкрива колко точно пари е платило, за да сдобие с дете. Близначките не можели да не си зададат въпроса дали биологичните им родители са ги продали с цел печалба.

Двете сестри малко по малко "сглобяват пъзела" и изграждат картина на случилото се. Докато разкриват истината, те осъзнават, че в Грузия има десетки хиляди други хора, които също са били взети от болници като бебета и продадени през десетилетията. Въпреки официалните опити да се разследва случилото се, все още никой не е подведен под отговорност.

Децата Ви починаха

Ейми се решила да потърси родната си майка, но Ано не била сигурна. Все пак намерили група във Фейсбук, посветена на събирането на грузински семейства с незаконно отнетите им и осиновени деца. Ейми споделя тяхната история в групата и млада жена от Германия се свързва с нея. Тя разказва, че майка ѝ е родила близначки в същия родилен дом през 2002 г., казано ѝ било, че са починали, но около случая имало съмнения.

ДНК тестове разкриват, че момичето от групата във Фейсбук е сестра на близначките и живее с родната им майка Аза в Германия. Ейми отчаяно иска да се срещне с Аза, но Ано била по-скептична. Въпреки това тя се съгласява да замине за Германия с Ейми, за да я подкрепи.

Срещата е в Лайпциг. Трите сядат да си поговорят. По-късно сестрите разказват, че майка им изпаднала в кома след раждането им. Когато се събудила, болничният персонал ѝ казал, че малко след раждането бебетата са починали.

За майката срещата с Ейми и Ано е дава нов смисъл на живот. Въпреки че все още не са близки, те поддържат връзка.

Трафик на деца в Грузия

Групата във Facebook, която близначките са използвали, се казва "Веджеб", което на грузински означава "Търся". В нея има безброй публикации от майки, които казват, че болничният персонал им е казал, че бебетата им са починали, но по-късно са открили, че смъртните случаи не са записани. Тя се надяват, че децата им са все още живи и могат да ги открият. Други постове са от деца като Ейми и Ано, които търсят биологичните си родители. Групата, която има повече от 230 000 членове, отвори широко тъмна глава в историята на Грузия.

"Веджеб" е създадена от журналистката Тамуна Мусеридзе през 2021 г., след като тя открива, че е осиновена. Намерила акта си за раждане с неправилни данни, когато разчиствала къщата на покойната си майка. Тя създава групата, за да открие собственото си семейство, но в крайна сметка групата разкрива скандал за трафик на бебета, засягащ десетки хиляди хора и обхващащ десетилетия.

Тамуна е помогнала за събирането на стотици семейства, но все още не е издирила своето. За сметка на това открива черен пазар за осиновяване, който се простира в цяла Грузия от началото на 50-те до 2005 година. Журналистката смята, че тази незаконна дейност е била управлявана от организираната престъпност и е включвала хора от всички социални прослойки на обществото - от таксиметрови шофьори до хора на високи постове в правителството. 

"Мащабът е невъобразим, откраднати са до 100 000 бебета. Тази практика беше системна", казва тя.

Тамуна обяснява, че е изчислила тази цифра, като е преброила хората, които са се свързали с нея. При липсата на документи - някои са изгубени, а други не се били издавани изобщо - е невъзможно да се провери точната цифра.

Журналистката споделя, че много родители са ѝ разказали, че когато поискали да видят телата на мъртвите си бебета, им било казано, че вече са погребани в болницата. По-късно тя научава, че гробища в грузинските болници никога не са съществували. В други случаи на родителите са показани мъртви бебета, които са били замразени в моргата.

По думите и е скъпо да се купи дете. Сумата се равнява на средната годишна заплата в Грузия. Това е и причината някои деца да се озовават в чуждестранни семейства в САЩ, Канада, Кипър, Русия и Украйна.

През 2005 г. Грузия променя законодателството си, а през 2006 г. засилва законите за борба с трафика, което прави незаконните осиновявания по-трудни. През 2022 г. грузинското правителство започна разследване на историческия трафик на деца. Журналистката Тамуна Мусеридзе казва, че е споделила с властите информацията, с която разполага, но правителството не е съобщило кога ще публикува доклада си. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

870

4

Constanza

27.01 2024 в 15:29

Не ми приличат на еднояйчни близначки.

22548

3

dolivo

27.01 2024 в 12:17

спомнете си само в Шейново за размяна на 2 деца какво ги направихме с медиите.

а грузинското е в стотици хиляди пъти по зле...

22548

2

dolivo

27.01 2024 в 12:16

затова е важна демокрацията и плуралистичната отчетност - за да се държат апаратните структури в страх от нас, а не ние от тях.

Рузка грузия това произведе.

Русия що няма прираст, кой знай къде си продават и без това ниската раждаемост.

И в Украйна беше така, но ще спре, ако си изринат окопаната корупция и приемат отчетна демокрация.

22548

1

dolivo

27.01 2024 в 12:13

за търговия с органи нито дума, а там каква съсирена кал е...

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки